Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Δεν «υποκύπτουν» οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι Χωρισμένη στα δύο η Αίγυπτος, διαδηλώσεις και νεκροί σε συγκρούσεις


Χωρισμένη στα δύο η Αίγυπτος, διαδηλώσεις και νεκροί σε συγκρούσεις
Παρασκευή προσευχής και οργής για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους   (Φωτογραφία:  Reuters )

Κάιρο, Αίγυπτος
Εύφλεκτο κλίμα στην Αίγυπτο στον απόηχο της ανατροπής του Μοχάμεντ Μόρσι, με τον αρχηγό των Αδελφών Μουσουλμάνων να δηλώνει σε μία πύρινη ομιλία πως οι ισλαμιστές θα παραμείνουν κατά εκατομμύρια στους δρόμους έως «την επάνοδο του εκλεγμένου προέδρου». Απευθυνόμενος στο στρατό, ο Μοχάμεντ Μπαντίε διακηρύσσει «θα θυσιαστούμε», και στο Κάιρο ξεσπούν συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου.

Δέκα νεκροί και 210 τραυματίες είναι βάσει ανακοίνωσης του αιγυπτιακού υπουργείου Υγείας ο απολογισμός των συγκρούσεων που ξέσπασαν κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, λίγες ώρες αφότου τρεις ισλαμιστές διαδηλωτές έπεσαν νεκροί από σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας στο Κάιρο -αν και ο στρατός αρνείται ότι άνοιξε πυρ κατά του πλήθους.

10 φωτογραφίες
Δύο Αιγύπτιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν, επίσης, από πυρά αγνώστων στην πόλη Ελ Αρίς στο Σινά. Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας φρουρούσαν το αεροδρόμιο της πόλης, ωστόσο δεν έχει καταστεί σαφές εάν η επίθεση σε βάρος τους σχετίζεται με την καθαίρεση του Μοχάμεντ Μόρσι.

Σε διπλωματικό επίπεδο, έγινε εν τω μεταξύ γνωστό πως ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, χωρίς να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες.

  • Ισλαμιστές διαδηλωτές νεκροί στο Κάιρο
Στους δρόμους «κατά εκατομμύρια» οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

Την εμφάνισή του έκανε ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ισλαμιστών, που είχαν συγκεντρωθεί κοντά σε τέμενος σε προάστιο του Καίρου, ο αρχηγός της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντίε, ο οποίος δεν είχε συλληφθεί τελικά από το στρατό παρά τις σχετικές αναφορές.

Διεμήνυσε ότι η Αδελφότητα «θα ολοκληρώσει την επανάσταση» και οι ισλαμιστές «θα δώσουν τη ζωή τους» για να επαναφέρουν τον Μοχάμεντ Μόρσι στην προεδρία. «Στον μεγάλο αιγυπτιακό στρατό, λέω Allahu Akbar [ο Θεός είναι μεγάλος] θα θυσιαστούμε» φώναζε ο Μπαντίε καθώς ένα στρατιωτικό ελικόπτερο πετούσε σε χαμηλό ύψος πάνω από το πλήθος.

«Τα γυμνά στήθη μας είναι ισχυρότερο από τις σφαίρες» δήλωσε και κάλεσε το στρατό να μην πυροβολεί τους ίδιους τους πολίτες του, διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως οι υποστηρικτές του Μόρσι θα συνεχίσουν τις διαδηλώσεις «κατά εκατομμύρια» έως την επάνοδό του.

«Θα παραμείνουμε στους δρόμους κατά εκατομμύρια έως ότου επαναφέρουμε με θρίαμβο τον εκλεγμένο πρόεδρό μας» δήλωσε ο Μπαντίε για να προσθέσει ότι «το στρατιωτικό πραξικόπημα δεν έχει ισχύ».

Πριν την πύρινη ομιλία του Μοχάμεντ Μπαντίε, έτερο στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, ο Αχμέντ Φάχμι, είχε καλέσει τους υποστηρικτές του προέδρου Μόρσι να μην επιτίθενται στον στρατό. «Ο αιγυπτιακός στρατός είναι η κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να περάσουμε» δήλωσε, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) μετέδωσαν, εν τω μεταξύ, ότι εκατοντάδες ισλαμιστές υποστηρικτές του Μόρσι κατευθύνονται το βράδυ της Παρασκευής προς το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, στο κέντρο του Καΐρου.

Η πορεία των υποστηρικτών θα περάσει κοντά από την πλατεία Ταχρίρ, όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες διαδηλωτές που αντιτίθενται στον πρόεδρο Μόρσι, γεγονός που εγείρει φόβους για νέες συγκρούσεις.

Ο στρατός με θωρακισμένα οχήματα έχει αναπτυχθεί στην περιοχή. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να κρατήσουν σε απόσταση τις δύο αντίπαλες πλευρές.

Παράλληλα, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA μετέδωσε το βράδυ της Παρασκευής πως ο εισαγγελέας της Αιγύπτου διέταξε την αποφυλάκιση δύο σημαινόντων στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που είχαν τεθεί υπό κράτηση μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι.

Πρόκειται για τον Σαάντ ελ-Κατατνί, επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας και πρώην πρόεδρος της Βουλής, και τον Ρασάν αλ-Μπαγιουμί, αναπληρωτής επικεφαλής της Αδελφότητας. Σε βάρος τους συνεχίζεται έρευνα για υποκίνηση σε βία.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: