Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου συζητήθηκε στη συνάντηση Στουρνάρα, Προβόπουλου, Τρόικα...



Οι τελευταίες εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα μετά τον τελευταίο κύκλο αναδιάρθρωσης των τραπεζών ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο και τους εκπροσώπους της Τρόικα.

Ανάμεσα στις...
υπόλοιπες παραμέτρους, σύμφωνα με tovima.gr, παρουσιάστηκε και το χρονοδιάγραμμα πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που την προσεχή εβδομάδα μπαίνει την τελική ευθεία με την κατάθεση των προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ενδιαφέρον για την απόκτηση του ΤΤ θα δείξουν η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Eurobank που εκτιμάται πως θα κινηθούν για την εξαγορά του «καλού» κομματιού της τράπεζας. Το data room για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τα οικονομικά στοιχεία της τράπεζας έχει ήδη ανοίξει και πλέον αναμένεται η υποβολή των φακέλων, στις οποίες θα περιέχονται οι αναλυτικοί όροι των προτάσεων.

Ο κερδισμένος του διαγωνισμού θα αποκτήσει προβάδισμα στην πορεία αναδιάρθρωσης του κλάδου, καθώς θα αποκτήσει ένα πιστωτικό ίδρυμα με την καλύτερη σχέση δανείων προς καταθέσεις στην ελληνική αγορά, η οποία διαμορφώνεται στα επίπεδα του 60% και με ένα «καθαρό» χαρτοφυλάκιο δανείων μετά την ομαλή εξυγίανσή του, το οποίο καλύπτεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από εμπράγματες εξασφαλίσεις. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στο ΤΤ, με το οποίο αποχώρησαν 600 εργαζομένοι, ανοίγοντας το δρόμο για το διαγωνισμό πώλησής του.

Μετά το ΤΤ, σειρά φαίνεται πως θα πάρει η Proton Bank, στην οποία βασικός μέτοχος είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αλλά και η λήψη των οριστικών αποφάσεων για το μέλλον της Eurobank.

Με αφορμή τη συνάντηση τρόικας - Προβόπουλου - Στουρνάρα οι Ανεξάρτητοι Ελληνες έκαναν την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Αντί το οικονομικό επιτελείο να επικεντρώνεται στην εκποίηση του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καλό θα ήταν να φροντίσει με τα 13 δις ευρώ που περισσεύουν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να προχωρήσει στην ίδρυση δημόσιας επενδυτικής τράπεζας ειδικού σκοπού, για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας και τη χαμηλότοκη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των νέων επιστημόνων».

Σε εξέλιξη νέα συνάντηση Στουρνάρα - Τρόικα

Στο μεταξύ, ο Γιάννης Στουρνάρας συναντάται ξανά αυτή την ώρα με τα στελέχη της Τρόικα. Στην συνάντηση ενδέχεται να λάβει μέρος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ειδάλλως το θέμα του Δημοσίου θα κλείσει σε νέα συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα το απόγευμα της Παρασκευής ή το πρωί του Σαββάτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό κλιμάκιο της Ομάδας Δράσης θεωρεί εφικτό να είναι έτοιμοι οι κατάλογοι με τα ονόματα των 12.500 υπαλλήλων που θα βγουν σε κινητικότητα στα τέλη Ιουλίου. Η προϋπόθεση αυτή φαίνεται να είναι απαραίτητη, προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί οι 12.500 μετακινήσεις έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: