Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Ομιλία στο ΙΣΤΑΜΕ «Όχι» Βενιζέλου στα δημοσιονομικά μέτρα, «ναι» στις διαρθρωτικές αλλαγές


«Όχι» Βενιζέλου στα δημοσιονομικά μέτρα, «ναι» στις διαρθρωτικές αλλαγές
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλάει στην ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Τα δύο σημαντικά και απαραίτητα στοιχεία για να βγει, οριστικά η Ελλάδα από το μνημόνιο, είναι η οριστικοποίηση της δημοσιονομικής επιτυχίας της χώρας, η οποία μείωσε το έλλειμμά της κατά 10 μονάδες και η μη υπονόμευσή της με τη λήψη νέων μη αναγκαίων μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, πρέπει να αποκαταστήσουμε την πίστη μας στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές.
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, στον χαιρετισμό που απηύθυνε σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου με θέμα «η Ελλάδα μετά το μνημόνιο», στέλνοντας και ένα μήνυμα ενόψει της αυριανής επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τονίζοντας ότι το στοιχείο αυτό δείχνει ότι οι εταίροι μας έχουν αρχίσει πλέον να μας ακούνε.
Αναφέρθηκε επίσης στις τεράστιες προσπάθειες και θυσίες του ελληνικού λαού που είχαν ως αποτέλεσμα τη θεαματική μείωση του ελλείμματος και τόνισε ότι η Ελλάδα πέτυχε ένα θαύμα και είναι η χώρα με τις καλύτερες επιδόσεις στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και γι αυτό δεν πρέπει, δεν μπορεί και δεν χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα, αλλά το βάρος να δοθεί στις διαρθρωτικές αλλαγές, ειδικά στο κράτος.
«Όχι στα δημοσιονομικά μέτρα, ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές» ήταν η χαρακτηριστική του φράση.
Σχετικά με το αν υπήρχε άλλη δυνατότητα για την Ελλάδα, από την επιλογή που έγινε, τόνισε ότι με δεδομένες τις συνθήκες, το τεράστιο έλλειμμα και την αδυναμία κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών, δεν υπήρχε άλλη λύση. Στην πραγματικότητα, τόνισε, ουδέποτε υπήρξε άλλη λύση από αυτή που επελέγη, παρά τον σκληρό και επώδυνο χαρακτήρα των μέτρων που ελήφθησαν και οφείλονται, κυρίως, στο γεγονός ότι η Ευρώπη κυριαρχείται από συντηρητικές δυνάμεις που επιβάλουν συντηρητικές πολιτικές. Θα μπορούσε, πάντως, τόνισε, το πρόγραμμα να είναι πιο ήπιο, πιο φιλικό και πιο αργό, αλλά οι συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη δεν το επέτρεψαν. Μόνοι μας, πρόσθεσε, δεν θα οδηγούσαμε ποτέ τη χώρα σε τόσο βίαιη και επώδυνη δημοσιονομική προσαρμογή.
Η άλλη λύση, είπε επίσης ο κ. Βενιζέλος, θα ήταν καταστροφική, θα υπήρχε κατάρρευση των δομών και θεσμών της ελληνικής οικονομίας, κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, εξανέμιση των εισοδημάτων των Ελλήνων και μια τεράστια ανεργία.
 .in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: