Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Βραχνάς οι συλλογικές συμβάσεις; «Σε παγίδα» είχε μετατραπεί η διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό, λέει ο Βρούτσης


«Σε παγίδα» είχε μετατραπεί η διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό, λέει ο Βρούτσης
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Της επιλογής του καθορισμού του κατώτατου μισθού με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου υπεραμύνθηκε για άλλη μια φορά ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης, φθάνοντας μάλιστα να υποστηρίξει ότι κατά το παρελθόν το σύστημα της διαβούλευσης και της διαιτησίας «είχε μετατραπεί σε παγίδα στην αγορά εργασίας», μιλώντας για κρατικοδίαιτο ΟΜΕΔ και εργατολόγους - διαμεσολαβητές που πλούτιζαν παρασιτικά.

Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό επί της ουσίας διαβεβαίωσε ότι εξακολουθεί να ισχύει ο νόμος ότι το κράτος εγγυάται τις συντάξεις.

«Το Ασφαλιστικό κρατά όσο κρατά ο Προϋπολογισμός» διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης στην ομιλία του στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Βρούτσης δήλωσε πως το πρώτο τετράμηνο του 2013 οι δαπάνες του Ασφαλιστικού κινούνται εντός των προβλεπόμενων στόχων και δεσμεύθηκε για μια νέα μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα αρχής γενομένης μετά το καλοκαίρι, με τη θέσπιση ενιαίων κανόνων λειτουργίας του ασφαλιστικού συστήματος και ενιαίο τρόπο είσπραξης των οφειλών.

Παγίδα οι συλλογικές συμβάσεις;

Ο υπουργός Εργασίας υπερασπίστηκε την επιλογή του καθορισμού του κατώτερου μισθού με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, σημειώνοντας πως κατά το παρελθόν, το σύστημα της διαβούλευσης και της διαιτησίας «είχε μετατραπεί σε παγίδα στην αγορά εργασίας, καθώς πλήττονταν τελικά και οι εργαζόμενοι.»

» Μέσα από ένα κρατικοδίαιτο ΟΜΕΔ και τη διαμεσολάβηση εργατολόγων που πλούτιζαν παρασιτικά, αύξαναν οι μισθοί την ώρα που κατέρρεαν ολόκληροι κλάδοι - και αυτό οδηγούσε τους εργαζόμενους στην ανεργία. Το σύστημα που θεσπίζουμε, ισχύει σε πάνω από 20 από τις 27 χώρες της Ευρώπης. Κανείς δεν εμποδίζει έναν επιχειρηματία να αυξήσει τον κατώτερο μισθό. Εμείς θεσπίζουμε το κατώτερο δίχτυ» ανέφερε.

«Είμαστε λίγο πριν το τέλος της κρίσης»


Ο υπουργός Εργασίας παρατήρησε πως η ελληνική κοινωνία, «πολύ γρήγορα ενθουσιάζεται, αλλά και πολύ γρήγορα δείχνει σημεία κόπωσης και απογοήτευσης».

«Βρισκόμαστε σε κρίση πληρώνοντας το τίμημα δεκαετιών λανθασμένων πολιτικών, αλλά είμαστε λίγο πριν το τέλος της κρίσης - και ουαί και αλίμονο αν αφήσουμε την κρίση να μας καταβάλλει» ανέφερε.

«Ακούσατε τον Πρωθυπουργό: Έγινε πράξη η μείωση του ΦΠΑ. Δεν έγινε πράξη το 2 τοις χιλίοις στο τζίρο των επιχειρήσεων, ούτε η μείωση στις αποδοχές και τις συντάξεις των στρατιωτικών.»

» Την κρίσιμη όμως στιγμή που η Ελλάδα δίνει την ύστατη μάχη για να περάσουμε στην απέναντι όχθη, τα δημόσια έσοδα πρέπει να καταβάλλονται απ' όλους και γι' αυτό έχω πει πως είναι κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα η εισφοροδιαφυγή και αδήλωτη εργασία. Μία λέξη ταιριάζει σ' αυτούς: Προδοσία! Γιατί δίνουμε την ύστατη μάχη για την πατρίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.
 .in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: