Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Στοίχημα η επιτυχία του μέτρου Υπεγράφη η συμφωνία με την αγορά για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση


Υπεγράφη η συμφωνία με την αγορά για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση
Η συμφωνία, που βασίζεται σε πρακτική που εφαρμόσθηκε με επιτυχία στη Γαλλία, προβλέπει την απονομή ειδικού σήματος στις επιχειρήσεις εστίασης που θα μετακυλίσουν τη μείωση του ΦΠΑ στις τιμές   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Έπεσαν το μεσημέρι της Παρασκευής οι υπογραφές μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών και των εκπροσώπων της αγοράς για την συμφωνία απονομής ειδικού σήματος στις επιχειρήσεις εστίασης που θα μετακυλήσουν στις τιμές τη μείωση του ΦΠΑ. Η συμφωνία τίθεται σε ισχύ από την 1η Αυγούστου.

Οι υπουργοί Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς συνομολόγησαν τη σχετική συμφωνία με τους εκπρόσωπους της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.

Η συμφωνία, που βασίζεται σε πρακτική που εφαρμόσθηκε με επιτυχία στη Γαλλία, προβλέπει την απονομή ειδικού σήματος στις επιχειρήσεις εστίασης που θα μετακυλίσουν τη μείωση του ΦΠΑ στις τιμές.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε την ανάγκη η μείωση του ΦΠΑ να μην οδηγήσει σε μείωση των φορολογικών εσόδων και ζήτησε την ενεργή συμμετοχή των επιχειρήσεων, ώστε να πετύχει το μέτρο.

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για δοκιμαστικό μέτρο και χαρακτήρισε ως συμφωνία τιμής την συνεννόηση κυβέρνησης επιχειρήσεων για τη μείωση των τιμών. Παρουσίασε δε το σήμα που θα δίνεται στα καταστήματα που θα μειώνουν τις τιμές .

Η κ. Κεφαλογιάννη είπε ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να περιφρουρήσει την επιτυχία του μέτρου και κάλεσε τους καταναλωτές να επιβραβεύσουν τις επιχειρήσεις που θα περιορίσουν  τις τιμές τους.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής

Οι επιχειρήσεις που θα μειώσουν τις τιμές τουλάχιστον κατά 5% στα τρία τέταρτα των προϊόντων που περιλαμβάνονται στον τιμοκατάλογο, θα μπορούν να παίρνουν το ειδικό σήμα συμμόρφωσης, που θα πιστοποιεί στους καταναλωτές ότι η μείωση του ΦΠΑ «πέρασε» στις τιμές.
Το σήμα θα αναγράφει τη φράση «Μειώθηκε ο ΦΠΑ, εδώ μειώσαμε τις τιμές», στα ελληνικά και τα αγγλικά, ώστε να ενημερώνονται και οι ξένοι επισκέπτες.
Παράλληλα, θεσπίζεται πλέγμα κινήτρων και αντικινήτρων με στόχο τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, επιβεβαίωσε ότι προωθείται αυστηροποίηση των ποινών για τις επιχειρήσεις, που δεν κόβουν αποδείξεις, καθώς και ότι εξετάζεται ακόμη και επιβολή λουκέτου στις περιπτώσεις αυτές.
Τα μέτρα, όπως είπε, θα ανακοινωθούν πριν την εφαρμογή της μείωσης του ΦΠΑ, δηλαδή πριν από την 1η Αυγούστου.
Από την άλλη πλευρά, όσες επιχειρήσεις συμμετάσχουν στην προσπάθεια και μειώσουν τις τιμές, θα παίρνουν πρόσθετα μόρια, όταν υποβάλλουν προτάσεις για συμμετοχή σε προγράμματα του ΕΣΠΑ ή άλλες δράσεις ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Το σήμα θα χορηγείται από τις κατά τόπους συνδικαλιστικές οργανώσεις των επιχειρήσεων επισιτισμού με την προσκόμιση των τιμοκαταλόγων με τις παλιές και νέες τιμές, καθώς και της ταινίας από την ταμειακή μηχανή, όπου καταγράφονται οι τιμές, προκειμένου να μπορεί να γίνει διασταύρωση.
Οι αρχικές σκέψεις ήταν να απονέμεται σήμα διαφορετικού χρώματος σε όσους μετακυλίσουν μερικώς τη μείωση του ΦΠΑ.
Τελικά, όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θ. Σκορδάς, αποφασίστηκε ότι υπάρχει ένα σήμα για όλες τις επιχειρήσεις που θα συμβληθούν, με τις προϋποθέσεις της μείωσης τουλάχιστον κατά 5% στο 75% των ειδών, καθώς κρίθηκε ότι πολλές επιχειρήσεις είχαν απορροφήσει τη μείωση του ΦΠΑ ή είχαν προχωρήσει ακόμη και σε μειώσεις τιμών στο διάστημα αυτό.
Η μείωση του ΦΠΑ από το 23 στο 13% «μεταφράζεται» σε μείωση της λιανικής τιμής κατά 8,1%.
ΔΝΤ: Αποδεκτή η μείωση ΦΠΑ λόγω ισοδύναμων

Δηλώσεις για το θέμα έκανε πριν από λίγο από την Ουάσινγκτον ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Ουίλιαμ Μάρεϊ, ο οποίος ανέφερε ότι η τρόικα δεν προέβαλε ενστάσεις για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, επειδή η Ελλάδα έλαβε ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα.

Ερωτηθείς ο Μάρεϊ από έλληνα δημοσιογράφο, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, γιατί το ΔΝΤ έδωσε την έγκρισή του για τη μείωση του ΦΠΑ στην αξιολόγηση του Ιουλίου και όχι νωρίτερα απάντησε πως τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ δεν έφεραν ενστάσεις καθώς η ελληνική πλευρά προχώρησε στην λήψη ισοδύναμων δημοσιονομικών μέτρων και ως εκ τούτου δεν προέκυψε κάποιο δημοσιονομικό κενό από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

Ο ίδιος διέψευσε σενάρια και αναφορές περί αποχώρησης του ΔΝΤ από την Ελλάδα και ξεκαθάρισε πως το μόνιμο κλιμάκιο του Ταμείου θα παραμείνει στην χώρα. «Προσωπικά δεν γνωρίζω ότι το ΔΝΤ πρόκειται να φύγει από την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ακόμη πως το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συνεδριάσει τη Δευτέρα για να ενημερωθεί για την έκθεση προόδου του ελληνικού προγράμματος και να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης ύψους 1,78 δισ. ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: