Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Τέλος στη βουλευτική αποζημίωση των έξι: Χάνουν 5.400 ευρώ το μήνα ο καθένας



Έκτακτη σύσκεψη στην βουλή για τη Χρυσή Αυγή. Διακόπτεται η μισθοδοσία των βουλευτών που διώκονται ποινικά σε βαθμό κακουργήματος
Τη διακοπή της βουλευτικής αποζημίωσης για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής που βρίσκονται προφυλακισμένοι θα αποφασίσει σήμερα, Δευτέρα, η Βουλή σε έκτακτη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των κομμάτων.
Τη σύσκεψη συγκαλεί σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, προκειμένου να τροποποιηθεί ο κανονισμός λειτουργίας του Σώματος και να διακοπεί η χορήγηση βουλευτικής αποζημίωσης στους βουλευτές που διώκονται ποινικά σε βαθμό κακουργήματος.
Η ρύθμιση θα αναφέρει ότι, όσοι βουλευτές προφυλακίζονται έπειτα από άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος ή φυλακίζονται με πρωτόδικη δικαστική απόφαση για κακούργημα, θα χάνουν τη βουλευτική αποζημίωση και τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα ατέλειες.
Το παραπάνω θα γίνει έτσι ώστε να μην υπάρξει το παράδοξο κάποιοι βουλευτές να βρίσκονται στη φυλακή και να συνεχίσουν να πληρώνονται κανονικά γιατί η βουλευτική έδρα είναι αυτοτελής
Παράλληλα νομοθετική ρύθμιση με την οποία αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση κομμάτων όταν εναντίον προσώπων που τα διοικούν ή βουλευτών τους έχει ασκηθεί δίωξη για κακουργηματικές πράξεις θα θέσει προς διαβούλευση ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.
Η ρύθμιση, που αποφασίστηκε κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού «φωτογραφίζει» τη Χρυσή Αυγή και τη δράση της.
Για το θέμα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή του υπουργού Γιάννη Μιχελάκη, του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μάκη Βορίδη.
Βουλευτική αποζημίωση
Αποτελεί τον μισθό κάθε βουλευτή. Όλοι οι βουλευτές λαμβάνουν το ίδιο ποσό εκτός από τον πρόεδρο της Βουλής, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς  και τους υφυπουργούς. Η βουλευτική αποζημίωση είναι συνδεδεμένη με τον μισθό του προέδρου του Αρείου Πάγου σύμφωνα με το Ζ’ ψήφισμα της Ολομέλειας της βουλής και του Συντάγματος, αποτελεί δε, το σημείο από το οποίο ξεκινά κάθε φορά η διεκδίκηση αναδρομικών από πρώην αλλά και νυν βουλευτές.
Συνολικά, βουλευτής με 8.260 ευρώ μηνιαίως μικτή βουλευτική αποζημίωση, μετά τις ασφαλιστικές, πάγιες και λοιπές κρατήσεις, λαμβάνει μηνιαίες καθαρές αποδοχές ίσες με 5.480 ευρώ.
Δεν φορολογείται όμως επί του ποσού αυτού αλλά για περίπου 3.050 ευρώ, καθώς αφαιρείται ένα 25% που αντιστοιχεί στα ποσά των 935 ευρώ που έλαβε για το επίδομα οργάνωσης γραφείου, στα 1.136 ευρώ για τα ταχυδρομικά τέλη και στα 364 ευρώ για έξοδα κίνησης.
Με τις διατάξεις του νόμου 3842/2010 από 1.1.2010 καταργήθηκε ο ειδικός τρόπος φορολόγησης που είχε καθιερωθεί με το Ζ' ψήφισμα του 1975 και ίσχυε για τους βουλευτές - δικαστές. Δηλαδή, το ποσό που απομένει μετά την αφαίρεση από τη βουλευτική αποζημίωση στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το οικογενειακό επίδομα οικογενειακών βαρών, το ποσό των κρατήσεων που βαραίνουν αυτό το εισόδημα, όπως και της κράτησης για ασφαλιστικές εισφορές για τον κλάδο σύνταξης, φορολογείται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: