Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Σε εξέλιξη η διαδικασία «Ο Τσοχατζόπουλος προσπαθούσε να κρυφτεί» είπε ο συνήγορος του Αστ.Οικονομίδη


«Ο Τσοχατζόπουλος προσπαθούσε να κρυφτεί» είπε ο συνήγορος του Αστ.Οικονομίδη
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Τη θέση ότι «ο Αστέριος Οικονομίδης δεν γνώριζε ότι τα χρήματα προέρχονταν από την εγκληματική δραστηριότητα του Ακη Τσοχατζόπουλου, από τα Tor M1 και τη Ferrostaal» εξέφρασε ο συνήγορος του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Arcon, Δημήτρης Παπαδημητρίου. Ο ίδιος επέμεινε ότι οι Οικονομίδης και Τσοχατζόπουλος δεν είχαν κοινό δόλο, ζήτησε μέτρο στην ποινική μεταχείριση του εντολέα του, ενώ δήλωσε πως «ο Ακης Τσοχατζόπουλος προσπαθούσε να κρυφτεί».

Η Arcon «δεν ήταν ευκαιριακό μόρφωμα που ξέπλενε λεφτά του Τσοχατζόπουλου, ήταν πάντα μια σοβαρή επιχείρηση» είπε και εστίασε στο γεγονός ότι το ΣΔΟΕ δεν βρήκε τίποτε επιλήψιμο στον έλεγχο που διενήργησε στην εταιρεία. «Όλα ήταν τυπικά, η Arcon έκανε τη δουλειά της και τίποτε άλλο, τα χαρτιά δείχνουν ότι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου υπάρχει ακόμη ανεξόφλητο υπόλοιπο».
Στην προσπάθειά του να καταρρίψει τα περί «του κολλητού του Ακη», που «γνώριζε», ο συνήγορος του Αστ.Οικονομίδη ανέφερε ότι στη συνεργασία τους υπήρχε πάντα διαμεσολαβητής. «Γιατί χρειάζεται η εμπλοκή και άλλου ραλίστα;» κάλεσε το δικαστήριο να σκεφθεί, ο κ. Παπαδημητρίου. «Στα έγγραφα προς την Arcon, υπογράφει η λογίστρια Φρόσω Λαμπροπούλου, ενώ στη συνεργασία για το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου εμπλέκεται ο αρχιτέκτων Ανδριωτάκης. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος προσπαθούσε να κρυφτεί».
Η υπεράσπιση Οικονομίδη στάθηκε ιδιαίτερα στον νομό για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, υπογραμμίζοντας ότι στο πλαίσιό του, ποινικό ενδιαφέρον έχει ο σκοπός, ως προς το κέρδος, αλλά και τη συγκάλυψη.
«Ποιο είναι το κίνητρο του Οικονομίδη, ποιο το παράνομο όφελος του;  Μπορούμε να μιλήσουμε για κατ´ επάγγελμα τέλεση του αδικήματος; Ο Οικονομίδης ανακαινίζει. Στερείται οποιασδήποτε αφήγησης εναντίον του που να μιλά για παράνομο κέρδος. Σε κανένα από τα τρία ακίνητα (Δεινοκράτους, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Κόμνα Τράκα), δεν σας μίλησε κανείς για τέτοιο κέρδος» επιχειρηματολόγησε ο ίδιος.
Στα χνάρια των εισαγγελέων, που μίλησαν για υπέρβαση του μέτρου, ο κ. Παπαδημητρίου ζήτησε από το δικαστήριο, αυτό να είναι και το τελικό κριτήριό του.
«Με αυτό τον γνώμονα θα ζητήσω από το δικαστήριό σας να κρίνει τον Αστέριο Οικονομίδη, να κρίνει τις προτάσεις των δυο εισαγγελέων, τις τοποθετήσεις της Πολιτικής Αγωγής αλλά και τον υπερασπιστικό μου λόγο. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι με αυτόν τον γνώμονα θα κριθεί και η απόφασή σας» είπε χαρακτηριστικά ο συνήγορος, ζητώντας δίκαιη απόφαση. Και πρόσθεσε ότι ακόμη και αν κηρυχθεί ένοχος ο εντολέας του, θα του εισηγηθεί να μην πάει καν στο δεύτερο βαθμό και το πενταμελές Εφετείο.

«Είδωλο ο Άκης»
«Ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν σύμβολο, ήταν είδωλο για τη Φρόσω Λαμπροπούλου» δήλωσε ο συνήγορος της Φρόσως Λαμπροπούλου Γιώργος Κροκίδης. Ο κ. Κροκίδης επικαλέστηκε τον Ζακ Λακάν και ψυχολογικούς, ασυνείδητους, μηχανισμούς για να εξηγήσει πώς η αρχική σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στη λογίστρια και στον πρώην υπουργό μετεξελίχθηκε σε σχέση εξάρτησης. Η υπεράσπιση μίλησε για «αντιστάσεις που έχουν προ πολλού καμφθεί», καθώς ο πανίσχυρος, «αστέρας» Άκης του 1976 εμπιστεύεται για πρώτη φορά τότε τη νεαρή λογίστρια και τον χειρισμό των οικονομικών του υποθέσεων.

«Ταυτίστηκε με τη ζωή και τη δράση του, όπως ταυτίζεται ο οπαδός» τόνισε ο συνήγορος. «Αισθάνεται συντριβή και τύψεις σήμερα για το γεγονός ότι δεν αντιστάθηκε. Την καλύτερη απόδειξη σας την έδωσε ο Νικόλαος Ζήγρας, όταν σας είπε ότι 'η Φρόσω φοβόταν να του μιλήσει του Τσοχατζόπουλου'. Απέκτησε τεράστια επιβολή πάνω της, τέτοια που της ήταν δύσκολο να σκεφθεί όπως ένας άλλος άνθρωπος. Αν αγόρευε σήμερα εδώ ο Ζαν Ζακ Ρουσώ, θα σας έλεγε ότι για όλες τις δυστυχίες ευθύνεται το ότι έδειξε υπερβολική εμπιστοσύνη».

Και συμπλήρωσε λίγο αργότερα: «Η Λαμπροπούλου συγκάλυψε τον Τσοχατζόπουλο και τον Ζήγρα, όχι όμως και την παράνομη περιουσία, την οποία δεν γνώριζε».

Η υπεράσπιση εκτίμησε δε ότι «μπορεί η εμπλοκή της Λαμπροπούλου να είναι μεγάλη, ποσοτική στην υπόθεση, δεν είναι εντούτοις ποιοτική, και σε καμία περίπτωση του μεγέθους που της αποδίδεται (...). Ήξερε αυτά που της εμφάνιζαν, και τίποτε περισσότερο».

Ο κ. Κροκίδης στάθηκε ιδιαίτερα στις μεταφορές ποσών, στις οποίες εμπλέκεται η Λαμπροπούλου ως απλή «εντολοδόχος», και τόνισε ότι η ίδια δεν διαχειρίστηκε ποτέ χρήματα των εταιρειών, αλλά και ότι κανένα από τα ποσά αυτά δεν ενσωματώθηκε στην προσωπική της περιουσία.

«Η Φρόσω Λαμπροπούλου ενεπλάκη στην υπόθεση από δυο ανθρώπους, τον Ζήγρα και τον Τσοχατζόπουλο. Χρησιμοποιήθηκε κατά τον πλέον ανάλγητο τρόπο. Και οι δυο πίστευαν ότι δεν θα τους εκθέσει. Δεν έφθασαν όμως στο σημείο να της εμπιστευθούν τη διαχείριση των χρημάτων τους. Τα λεφτά τα έπαιρνε ο Ζήγρας για λογαριασμό του πρώην υπουργού. Πώς τα μοίραζαν, δεν ξέρω» υπογράμμισε.

Σε σχέση με το επιχείρημα ότι «γνώριζε» -μετά το 2004 άλλωστε υπήρχε αρνητική δημοσιότητα-, ο συνήγορος διερωτήθηκε «τι έπρεπε να κάνουν οι κατηγορούμενοι όταν η ίδια η Βουλή, εισαγγελέας για τα πολιτικά πρόσωπα, απαλλάσσει τους υπουργούς Άκη Τσοχατζόπουλο και Γιάννο Παπαντωνίου;».

Ο κ. Κροκίδης επεσήμανε παράλληλα ότι η λογίστρια ουδέποτε είχε πρόθεση συσκότισης στην όλη ιστορία. «Απέκρυψε τον ιδιοκτήτη του ακινήτου της Δεινοκράτους η Φρόσω Λαμπροπούλου; Υπέγραψε ως εκπρόσωπος της Bluebell κατ' εντολήν Ζήγρα» σημείωσε σε μια χαρακτηριστική αποστροφή του. «Δύο άνθρωποι ξέρουν πώς αγοράστηκε το ακίνητο. Ο Ζήγρας και ο Τσοχατζόπουλος. Ο ένας δεν μιλά, ο άλλος ρίχνει τον λίθο του αναθέματος, τώρα που οι συνθήκες το επιβάλλουν».

Στην προσπάθεια μάλιστα να καταρρίψει τα περί δικτύου φιλικών της προσώπων που η ίδια πρότεινε ως αχυράνθρωπους στις διάφορες εταιρείες, σε μια έκφανση εγκληματικής ετοιμότητας, ο συνήγορος τόνισε ότι μόνον ο Νικόλαος Γεωργουλάκης (Nobilis) είναι δικός της άνθρωπος.

Σημειώνεται ότι τη Φρόσω Λαμπροπούλου θα υπερασπιστεί με τη σειρά του και ο έτερος συνήγορός της κ. Μάριος Ξανθόπουλος.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: