Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Ο αγωγός TAP φέρνει αζέρικα κεφάλαια στην Ελλάδα


    Ιδρυτική συνέλευση του Συνδέσμου Φιλίας και Συνεργασίας Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν. Πώς ο αγωγός TAP, θα δώσει ώθηση στη χώρα μας. Τι δήλωσε ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν
    'Oχι μόνο αέριο, αλλά και αζέρικα κεφάλαια στην Ελλάδα, σε διάφορους κλάδους πέραν του ενεργειακού, εκτιμάται ότι θα μεταφέρει η κατασκευή και λειτουργία του Διαδριατικού Αγωγού (TAP).
    Η εμπλοκή της χώρας μας στο έργο έχει κάνει τις επιχειρήσεις του Αζερμπαϊτζάν να τη δουν "με άλλο μάτι" και ο TAP εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει σαν “μαγιά” για την προσέλκυση επενδύσεων και σε κλάδους που σχετίζονται εμμέσως με την ενέργεια, όπως οι κατασκευές, οι μεταφορές πρώτων υλών και σωλήνων, οι κοινωνικές υποδομές, τα ξενοδοχεία και ευρύτερα οι υπηρεσίες.
    Σε επίπεδο αποκρατικοποιήσεων, πάντως, το αζερικό ενδιαφέρον για τις υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις στη χώρα μας δεν φαίνεται πιθανό να προχωρήσει, προς το παρόν, πέρα από την εξαγορά τού ΔΕΣΦΑ από τη Socar.
    Τα παραπάνω προκύπτουν από δηλώσεις που έκανε το βράδυ της Τρίτης, στη Θεσσαλονίκη, ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα, Ραχμάν Μουσταφάγιεφ, με αφορμή την ιδρυτική συνέλευση του Συνδέσμου Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
    “Ο TAP δεν είναι μόνο αγωγός, αλλά και ψυχολογικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα”
    "Ο TAP, πλέον, είναι σαν το πουλί, ανοίξαμε το κλουβί και ήδη πετάει. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για την Ελλάδα, τόσο οικονομικά-εμπορικά, όσο και στρατηγικά. Και δεν είναι μόνο οι πολλοί επιμέρους διαγωνισμοί [έργων και προμηθειών], που θα προκηρυχθούν για την κατασκευή του, από τους οποίους θα επωφεληθούν πολλές τοπικές επιχειρήσεις, ούτε μόνο οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν. Ο ΤAP δεν είναι μόνο αγωγός. Είναι και ψυχολογικά ένα σημαντικό βήμα, που θα δώσει ώθηση στην Ελλάδα. Είμαι βέβαιος ότι πολλές αζερικές επιχειρήσεις θα έρθουν εδώ, ίσως συγκροτώντας κοινοπραξίες με αντίστοιχες ελληνικές, ίσως μεταφέροντας τεχνογνωσία, γιατί στη χώρα μας έχουμε σημαντικό Know-how γύρω απ΄ τα ενεργειακά, ήδη από το 1994", σημείωσε ο κ.Μουσταφάγιεφ.
    "Ελλάδα, η ομορφότερη νύφη"
    Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα υπάρξει περαιτέρω ενδιαφέρον από πλευράς Αζερμπαϊτζάν για τις υπό ιδιωτικοποίηση ελληνικές επιχειρήσεις, απάντησε: "Ας είμαστε ρεαλιστές. Κάθε χώρα έχει τις προτεραιότητές της. Για εμάς η προτεραιότητα είναι η ενέργεια και γι' αυτό διαλέξαμε μία συγκεκριμένη επιχείρηση από τη λίστα, τον ΔΕΣΦΑ, που για εμάς ήταν η ομορφότερη νύφη", είπε χαρακτηριστικά, αλλά πρόσθεσε ότι, με αφορμή την είσοδο της Socar στην Ελλάδα, το γενικότερο επενδυτικό ενδιαφέρον θα θερμανθεί, ακόμη και αν δεν αφορά τις αποκρατικοποιήσεις.
    Όπως είπε, για το Αζερμπαϊτζάν, η Ελλάδα αποτελεί μια πύλη εισόδου στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ΕΕ. Από την άλλη, σε ό,τι αφορά τις ελληνικές επιχειρήσεις, η χώρα του μπορεί να γίνει εφαλτήριο για την ανάληψη έργων ακόμη και στην Απω Ανατολή.
    Απογείωση διμερούς εμπορίου σε μια διετία
    Πρόσθεσε ότι σε μόλις δύο χρόνια και παρά την οικονομική κρίση, το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν απογειώθηκε σε περίπου 800 εκατ. ευρώ, από 200 εκατ. ευρώ.
    Ο κ.Μουσταφάγιεφ αναφέρθηκε ακόμη στις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που έχουν ανταλλάξει τέσσερις Προεδρικές επισκέψεις (δύο από κάθε πλευρά), ενώ γνωστοποίησε ότι στο Πανεπιστήμιο του Μπακού υπάρχει έδρα σύγχρονης ελληνικής γλώσσας και ότι τα ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη έχουν μεταφραστεί στα αζερικά.
    Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ο TAP
    'Κολοσσιαίο έργο", που θα ενώσει τις δύο χώρες χαρακτήρισε τον αγωγό ΤΑP o υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου και πρόσθεσε ότι αυτός δεν αποτελεί απλά τη μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, αλλά και μια ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Ο κ.Καράογλου υπενθύμισε ότι ο TAP (σ.σ. που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2018), θα δημιουργήσει 2000 άμεσες και 10000 έμμεσες θέσεις εργασίας, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.
    (Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

    Δεν υπάρχουν σχόλια: