Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Την Τρίτη αναχωρεί ο πρωθυπουργός Μίνι υπουργικό το μεσημέρι εν όψει του ταξιδιού Σαμαρά στο Ισραήλ


Μίνι υπουργικό το μεσημέρι εν όψει του ταξιδιού Σαμαρά στο Ισραήλ
Ο πρωθυπουργός επέστρεψε από τις ΗΠΑ νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα:
Σύσκεψη με τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης θα έχει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός προκειμένου να προετοιμαστεί η επίσημη επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο Ισράηλ, το οποίο ξεκινά την Τρίτη.

Στη διάρκεια των επαφών Σαμαρά στο Ισραήλ θα τεθούν θέματα διμερούς συνεργασίας στην οικονομία (με έμφαση στα ενεργειακά), ενώ θα εξεταστεί και η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή με αιχμή τη Συρία.

Εν όψει του ταξιδιού έχει ήδη υπάρξει συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τον πρέσβευτή του Ισραήλ στην Αθήνα. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τη συνεργασία σε θέματα καινοτομίας, δεδομένου ότι το Ισραήλ έχει στραφεί τις τελευταίες δεκαετίες στο συγκεκριμένο τομέα και έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και επιτυχίες.

Επιπλέον, συζητήθηκε η οργάνωση Επιχειρηματικού Φόρουμ στο Τελ Αβίβ, στο οποίο έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή πολλές ελληνικές επιχειρήσεις.

Διμερής συνεργασία υπάρχει και στον στρατιωτικό τομέα. Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες μέρες, Ελλάδα και Ισραήλ θα πραγματοποιήσουν δύο κοινές ασκήσεις.

Η πρώτη θα γίνει στις 8 και 9 Οκτωβρίου στην περιοχή του κεντρικού και νότιου FIR Αθηνών με συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών F-16 και F-15, καθώς και με δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού.

Θα ακολουθήσει στις 16 Οκτωβρίου, αεροπορική άσκηση με συμμετοχή ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών και ισραηλινού αεροσκάφους εναέριου ανεφοδιασμού. Η άσκηση θα γίνει στη δυτική Πελοπόννησο.

Στο κοινό ανακοινωθέν που θα υπογράψουν ο Αντώνης Σαμαράς με τον ισραηλινό ομόλογό του θα γίνεται αναφορά στη στρατηγική σχέση των δύο χωρών, αλλά και στην εκατέρωθεν δέσμευση για εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στο Ισραήλ οι υπουργοί Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, Ναυτιλίας Μ.Βαρβιτσιώτης, Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Δεν θα είναι μαζί ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος θα επισκεφθεί το Ισραήλ στα τέλη του μήνα.   
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: