Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Γάμος στην Κεντροαριστερά: Η νύφη το σκάσε...


Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για τη συγκρότηση ενός ενιαίου κεντροαριστερού πόλου μετά και από το κείμενο των «58» για την ελληνική «Ελιά». Στη Χαριλάου Τρικούπη χαιρέτισαν την πρόταση, ωστόσο στη ΔΗΜΑΡ επισημαίνουν πως δεν...
υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. «Είναι μια σωστή κίνηση που μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σχολιάζοντας την πρόταση των «58».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ απάντησε αρνητικά στο κείμενο των «58» και ενέκρινε την εισήγηση του προέδρου Φώτη Κουβέλη στην οποία αναφέρει ότι «μια τέτοια πρωτοβουλία δεν μπορεί να παραβλέπει και να προσπερνάει κρίσιμα ζητήματα για τη συγκρότηση ενός νέου προοδευτικού πόλου, όπως η κατάσταση της κοινωνίας, η ουσιαστική κριτική στην ασκούμενη πολιτική από τη Νέα Δημοκρατία, που αναπαράγει την κρίση. Η αναγκαία πολιτική σταθερότητα ουδόλως ισοδυναμεί με τη διατήρηση της ίδιας πολιτικής».

«Κάθε πρωτοβουλία διαλόγου έχει τη χρησιμότητά της, ωστόσο ο χαρακτήρας μιας κίνησης δεν κρίνεται από την αξία και την καλή προαίρεση των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτήν και την οποία δεν αμφισβητούμε», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η εθνική ανασυγκρότηση αποτελεί πράγματι την πρόκληση της επόμενης περιόδου, όμως, επηρεάζεται και καθορίζεται σημαντικά από την ασκούμενη πολιτική, η οποία και διαμορφώνει αρνητικούς συσχετισμούς και σχέσεις της μεταμνημονιακής Ελλάδας».

Το αναγκαίο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που προτείνει η ΔΗΜΑΡ, επισήμανε ο Φώτης Κουβέλης, είναι διακριτό, έχει προοδευτικό χαρακτήρα, περιλαμβάνει μια πραγματική επαναδιαπραγμάτευση για την αποδέσμευση από τους επαχθείς όρους του μνημονίου και έχει ως απαράβατο όρο την αντιμετώπιση όλων των πρακτικών που οδήγησαν στην κρίση.

«Ο προοδευτικός τρίτος πόλος θα συγκροτηθεί με τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων. Όμως δεν υπάρχει αντικειμενικά ένα πολιτικό πλαίσιο που να επιτρέπει τη συζήτηση για εκλογική συνεργασία, όταν αυτό ταυτίζεται με σημερινές συντηρητικές κυβερνητικές επιλογές, επιλογές με τη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ», υποστήριξε στην εισήγησή του. Όσον αφορά στην πρόταση της ΔΗΜΑΡ, για το εν λόγω εγχείρημα, υπογράμμισε ότι «είναι ανοικτή στον δημιουργικό διάλογο για την εκπόνηση ενός εναλλακτικού σχεδίου. Αυτό το εναλλακτικό σχέδιο έχει σαφές μέτωπο όχι μόνο με τον αριστερό λαϊκισμό, αλλά και με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές, και στόχος μας είναι να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση όχι μόνο από τον πολιτικό χώρο, αλλά και από την κοινωνία».

Την ίδια στιγμή στη Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζονται θετικοί στην πρωτοβουλία των «58». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνει πως από τον Ιούλιο του 2012 έχει μιλήσει για την ανάγκη συγκρότησης της ελληνικής «Ελιάς». «Μιλώ για την Κεντροαριστερά της ευθύνης και όχι του μικροκομματικού ή προσωπικού οπορτουνισμού που προτάσσει την αξία του «μαγαζιού» σε σχέση με τη δυναμική της συστράτευσης», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Έθνος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως η πρόταση συνεργασίας προς τη ΔΗΜΑΡ παραμένει ενεργή ωστόσο «η ηγεσία της ήταν πάντα απαξιωτική για το ΠΑΣΟΚ και πριν και μετά την αποχώρησή της από την κυβέρνηση». «Ο καθένας επιλέγει συνομιλητές και διαδρομές. Το δίλημμα δεν αφορά εμάς», τόνισε. «Σωστή κίνηση, που μπορεί να μας βοηθήσει να βγούμε από το αδιέξοδο» χαρακτήρισε το κείμενο των «58» και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. «Το κείμενο των "58" το βρίσκω πολύ σωστό, χαιρετίζω την πρωτοβουλία», ανέφερε σε δήλωσή του στο περιθώριο εκδήλωσης για την παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του Γιώργου Βασιλείου...
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: