Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Σχέδιο - ασπίδα σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας



Θέλουν διάταξη για να συνεχιστεί η προστασία στην απαγόρευση των πλειστηριασμών για τα ακίνητα πρώτης κατοικίας
Μάχη για να υπάρξει διάταξη μεταβατικού χαρακτήρα ώστε να συνεχιστεί η προστασία στην απαγόρευση των πλειστηριασμών για τα ακίνητα πρώτης κατοικίας, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής, αρκεί η αντικειμενική αξία του σπιτιού να μην υπερβαίνει τις 200 - 300 χιλιάδες ευρώ, δίνει η κυβέρνηση με τους δανειστές.
Συμπληρωματικά εισάγονται δύο νέα "όπλα" με στόχο να διαμορφώσουν προϋποθέσεις αποφυγής του οικονομικού στραγγαλισμού των δανειοληπτών από τις τράπεζες, οι έννοιες του "συνεργάσιμου δανειολήπτη" και των "αποδεκτών ορίων διαβίωσης".
Παράλληλα ο νόμος Κατσέλη θα παραμείνει το σίγουρο "καταφύγιο" και το πιο αποτελεσματικό "όπλο" των φτωχών οικογενειών απέναντι στον κίνδυνο να χάσουν το σπίτι τους.
Αυτή είναι η ουσία της συμφωνίας που διαμορφώνεται από τις επαφές δανειστών - κυβέρνησης. Πέρα από την επικοινωνιακή διαχείριση της πολύ σοβαρής αυτής υπόθεσης φαίνεται ότι η διαδικασία προστασίας που είχε σχεδιαστεί και νομοθετηθεί το 2010, παρά τις έντονες αντιδράσεις των τραπεζών, είναι εκείνη στην οποία μπορούν πραγματικά να ελπίζουν οι οικονομικά αδύναμοι Έλληνες.
Η γενική απαγόρευση πλειστηριασμών, που άρχισε να εφαρμόζεται πριν ισχύσει ο νόμος Κατσέλη και έκτοτε παρατείνεται η ισχύς της, όπως όλα δείχνουν, δεν θα πάρει νέα παράταση.
Στο θέμα αυτό υπάρχει απόλυτη άρνηση των δανειστών, ενώ οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης έχουν πάρει πλέον πολιτικό χαρακτήρα και όχι τεχνοκρατικό.
Αυτή η γενική απαγόρευση θα εκπνεύσει σε λίγες εβδομάδες και στη θέση της θα μπει μια "ηθική δέσμευση", την οποία θα αναλάβουν οι τράπεζες, με έναν κώδικα καλών πρακτικών, να βοηθούν τους δανειολήπτες που είναι "συνεργάσιμοι" και που τα εισοδήματά τους είναι γύρω ή κάτω από το όριο της φτώχειας και να μην αποφασίζουν τον οικονομικό τους "στραγγαλισμό".
Η δέσμευση που θα κληθούν να αναλάβουν οι τράπεζες μπορεί να περιλαμβάνει διευκολύνσεις ως προς το ύψος της δόσης, τη διάρκεια αποπληρωμής, γενικά την επίδειξη μεγαλύτερης ανοχής σε σχέση με την απόλυτη ακαμψία που επιδεικνύουν σήμερα.
Ενδεχομένως, η αυτοδέσμευση που θα αναλάβουν οι τράπεζες να πάρει και τη μορφή επικύρωσης ή ελέγχου εφαρμογής της από την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα τραπεζικής πρακτικής που έχουν καταγγελθεί όχι μόνο από καταναλωτικές οργανώσεις, αλλά και από δημόσιες αρχές.
Οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών για το θέμα των πλειστηριασμών συνεχίζονται. Η τελική λύση όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, θα είναι απλή. Ο δανειολήπτης διαλέγει: ή συνεργάζεται με τις τράπεζες και προσπαθεί να πετύχει κάποια συμφωνία που να του επιτρέπει να επιβιώσει ή προσφεύγει στο Ειρηνοδικείο και διεκδικεί ρύθμιση ή και διαγραφή μέρους της οφειλής του.
Τρίτος δρόμος, πλέον, δεν θα υπάρχει, αφού η γενική, με νόμο, απαγόρευση πλειστηριασμών, από την Πρωτοχρονιά, δεν θα έχει ισχύ εκτός εάν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι προσπάθειες που καταβάλλουν καταναλωτικές οργανώσεις όπως η ΕΚΠΟΙΖΩ, η οποία ζητά τριετή παράταση στο καθεστώς απαγόρευσης και έχει οργανώσει καμπάνια συγκέντρωσης υπογραφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: