Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις Σε εξέλιξη μεγάλη πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου


Σε εξέλιξη μεγάλη πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών, η κεντρική πορεία για την 40η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου έφθασε στην αμερικανική πρεσβεία.
Η κεφαλή της πορείας πέρασε από την αμερικανική πρεσβεία, ενώ ακολουθεί η πορεία του ΠΑΜΕ που βρίσκεται στο ύψος της λέσχης Αξιωματικών.
Τα ΜΑΤ έχουν σχηματίσει τριπλή σειρά έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, ενώ κλούβες απέκλεισαν το τρίγωνο των Αμπελοκήπων, επιτρέποντας την αποχώρηση των διαδηλωτών μόνο μέσω της λεωφ. Αλεξάνδρας.
24 φωτογραφίες
Νωρίτερα, η αστυνομία έκλεισε με διμοιρίες και κλούβες την Γεωργίου Α’, με αποτέλεσμα οι διαδηλωτές να κατευθύνονται μέσω της Όθωνος στην Αμαλίας.
Χιλιάδες άτομα συμμετέχουν στην πορεία, ανάμεσά τους απολυμένοι της ΕΡΤ και οργανώσεις μεταναστών. Τα συνθήματα που κυριαρχουν είναι κατά των κυβερνητικών πολιτικών και έχουν αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό περιεχόμενο.  
«Διδασκόμαστε από την ιστορία, από την πορεία της ταξικής πάλης, συνεχίζουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για τον λαό, την νεολαία, με ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, με Λαϊκή Συμμαχία για τον σοσιαλισμό» δήλωσε στην πορεία του Πολυτεχνείου, ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Δεν έλειψαν και τα... απρόοπτα κατά την παραμονή των διαδηλωτών στο Σύνταγμα. Δύο άνδρες έβγαλαν τα ρούχα τους μπροστά στις αστυνομικές δυνάμεις στο Σύνταγμα.
Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία η πορεία των φοιτητών με την αιματοβαμμένη σημαία σύμβολο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Γύρω στις 3:30 η πορεία με τη σημαία έφτασε έξω από τη Βουλή. Μικροένταση σημειώθηκε όταν τα μέλη του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέτων του 1967-1974, που κατα παράδοση συνοδεύουν την σημαία, έφτασαν στη γωνία Σταδίου και πλατείας Συντάγματος, όπου διμοιρία των ΜΑΤ είχε κλείσει την πρόσβαση πρός το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, και ζήτησαν να περάσουν. Μετά από ολιγόλεπτη διαβούλευση επιτράπηκε η συνέχιση της πορείας τους προς τη Βουλή.
Λίγο μετά τις 4 η πορεία έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν «Ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία» και «Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή, ήταν εξέγερση και πάλη λαϊκή».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία έχει πραγματοποιήσει περίπου 10 προληπτικές προσαγωγές.
Οι πύλες στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου έκλεισαν στη 1 το μεσημέρι.
Με απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. έχουν κλείσει οι σταθμοί του μετρό «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός», «Μέγαρο Μουσικής» και «Αμπελόκηποι».
Τροποποιήσεις και στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ, λόγω έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Οι τροποποιήσεις ισχύουν μέχρι τις 6 το πρωί της Δευτέρας
Περίπου 7.000 αστυνομικοί είναι επί ποδός, ενώ σε κλοιό ασφαλείας βρίσκονται η αμερικάνικη πρεσβεία, η Βουλή, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, το Ραδιομέγαρο της Αγ.Παρασκευής, καθώς και γραφεία της Χρυσής Αυγής. Το δόγμα για μια ακόμα φορά είναι της μηδενικής ανοχής, αλλά και των προληπτικών προσαγωγών.

Πορείες και στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη πορεία προς το αμερικανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη. Στην κεφαλή της πορείας βρίσκονται μέλη του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 15 προληπτικές προσαγωγές.

Πορεία η οποία θα καταλήξει στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, όπου θα ακολουθήσει μουσική συναυλία, θα πραγματοποιήσουν απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ.

Αποκλεισμένο είναι από το μεσημέρι όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ επί ποδός βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις. Αποκλεισμένοι οι δρόμοι που οδηγούν στο ΑΠΘ από το απόγευμα.

Από το πρωί εκατοντάδες άτομα προσήλθαν στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ για να αποτίσουν φόρο τιμής σους αγωνιστές της εξέγερσης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: