Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Τελευταίο προαπαιτούμενο για τη δόση 1 δισ. ευρώ Αισιόδοξη για κλείσιμο της συμφωνίας για τα ΕΑΣ η κυβέρνηση


Αισιόδοξη για κλείσιμο της συμφωνίας για τα ΕΑΣ η κυβέρνηση
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο υπουργείο Οικονομικών η σύσκεψη με την τρόικα για το θέμα της αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) -τελευταίο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε: «Θα εκπλαγούμε αν δεν υπάρξει συμφωνία για τα ΕΑΣ τη Δευτέρα».

Η κυβέρνηση αναμένει, πλέον, έως το απόγευμα της Δευτέρας την έκθεση συμμόρφωσης για τα προαπαιτούμενα της δόσης από την τρόικα.

Την έκθεση συμμόρφωσης θα εξετάσει το Euroworking Group που θα συνεδριάσει το πρωί της Τρίτης και θα λάβει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Εάν δεν δοθεί το «πράσινο φως» από το Euroworking Group, η έγκριση αναμένεται να δοθεί στο Eurogroup που θα συνεδριάσει το απόγευμα της Τρίτης.

Η κυβέρνηση αναμένει την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου.

Από τη βραδινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για τα ΕΑΣ αποχώρησε νωρίς ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, προκειμένου να έχει τηλεδιάσκεψη με την Κριστίν Λαγκάρντ για τα θέματα της διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση. Η συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίστηκε με τους εκπροσώπους της ΕΕ και της ΕΚΤ, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ.

Όπως όλα δείχνουν, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία με την τρόικα για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει να δοθεί λύση «τύπου ΕΛΒΟ» για τα ΕΑΣ, δηλαδή εκκαθάριση εν λειτουργία.
Συγκεκριμένα η ελληνική πλευρά έχει προτείνει να διασπαστεί το στρατιωτικό τμήμα των ΕΑΣ από το εμπορικό.
Υπό αυτό το σχέδιο, το εμπορικό τμήμα των ΕΑΣ θα φορτωθεί όλες τις κρατικές ενισχύσεις και ως εκ τούτου να οδηγηθεί σε διάλυση. Το άλλο τμήμα που αφορά το στρατιωτικό κομμάτι θα κριθεί σε 12 μήνες αν θα είναι βιώσιμο. Αν δεν είναι βιώσιμο μετά από 12 μήνες, τότε θα γίνει εκκαθάριση.
Κατά το ελληνικό σχέδιο, ενδεχομένως το στρατιωτικό κομμάτι θα μπορέσει να συνεχίσει την εξαγωγική του δραστηριότητα σε αυτό το διάστημα.
Η αναδιάρθωση των ΕΑΣ προϋποθέτει το κλείσιμο ενός ή δύο εργοστασίων (από τα τρία) και την εφαρμογή προγράμματος διαθεσιμότητας για τουλάχιστον 500 εργαζόμενους, που θα προσμετρηθούν στο μνημονιακό στόχο των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα έως το τέλος του χρόνου.
Της σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών, προηγήθηκε η δεύτερη εντός της ίδιας μέρας σύσκεψη της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη για το θέμα των πλειστηριασμών.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: