Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Στην Ολομέλεια την Τρίτη το ζήτημα Αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής εισηγείται η Επιτροπή


Αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής εισηγείται η Επιτροπή
Βουλευτές της Χρυσής Αυγής στην Ολομέλεια της Βουλής   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής αποφάσισε με ψήφους 8 - 1 (του εκπροσώπου της ΧΑ) αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η Επιτροπή Δεοντολογίας που συνεδρίασε παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Γ.Μιχελάκη. Μάλιστα το θέμα θα τεθεί στην Ολομέλεια άμεσα, αύριο Τρίτη, ώστε να ληφθεί η σχετική απόφαση.

Όπως τόνισε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας ο κ. Μιχελάκης, η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης της ΧΑ είναι «στοιχειώδες μέτρο προστασίας της χώρας απέναντι σε όσους επιβουλεύονται τη Δημοκρατία, τη δημόσια τάξη και την κοινωνική ειρήνη».
Επιχειρηματολογώντας ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι τα πολιτικά κόμματα, κατά γενική παραδοχή, αποτελούν τους φορείς μέσω των οποίων πραγματώνεται η κοινοβουλευτική δημοκρατία, όταν όμως «υπό το μανδύα ή υπό την κάλυψη πολιτικού κόμματος, υπάρχουν βάσιμες κατηγορίες για την τέλεση σοβαρών εγκληματικών πράξεων, οι οποίες στρέφονται κατά της ίδιας της χώρας ή πλήττουν βάναυσα τη δημόσια τάξη, οφείλουμε να αποτρέψουμε τον κίνδυνο κατάχρησης της κρατικής χρηματοδότησης με σκοπό την στήριξη εγκληματικών δραστηριοτήτων».
Όπως τόνισε, εξάλλου, «για την κυβέρνηση είναι αδιανόητο το κράτος και οι φορολογούμενοι πολίτες να χρηματοδοτούν κόμματα τα οποία κατηγορούνται ότι αποτελούν εγκληματικές ή τρομοκρατικές οργανώσεις, που επιχειρούν να καλυφθούν κάτω από το μανδύα πολιτικού κόμματος».
Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγο καιρό η Βουλή ψήφισε νόμο με τον οποίο θεσπίζεται η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης και της οικονομικής ενίσχυσης πολιτικών κομμάτων, όταν ηγετικά τους στελέχη κατηγορούνται για τα εγκλήματα των άρθρων 187 περί εγκληματικής οργάνωσης ή 187Α περί τρομοκρατικών πράξεων του Ποινικού Κώδικα, «ως στοιχειώδες και αυτονόητο μέτρο προστασίας της χώρας και της δημοκρατίας».
Βάσει του σκεπτικού της κυβέρνησης, στην περίπτωση της Χ.Α. «συντρέχει η πρώτη προϋπόθεση που προβλέπεται στο άρθρο 23 παράγραφος 1 του Ν 4203/2013 για την άσκηση δίωξης και επιβολής προσωρινής κράτησης κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας κατά του αρχηγού κόμματος».
Επίσης, όπως είπε ο κ. Μιχελάκης «ερευνητέο είναι το εάν συντρέχει σωρευτικά και η δεύτερη προϋπόθεση, που προβλέπεται στο δεύτερο εδάφιο της πρώτης παραγράφου του άρθρου 23 του ως άνω νόμου, περί σύνδεσης των εγκληματικών πράξεων με τη δράση του κόμματος».
Πάντως, κατά την εκτίμησή του, ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας της Χρυσής Αυγής, που χαρακτηρίζεται από  στρατιωτική δομή, σε συνδυασμό με την πληθώρα  μαρτυριών και ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: