Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Εκατοντάδες διακοπές ηλεκτροδότησης σε περιοχές με ευπαθείς ομάδες στην Κ. Μακεδονία



Μόνο στο δήμο Νεάπολης-Συκεών 614 οικογένειες έχουν λάβει από τη ΔΕΗ ειδοποιητήριο για διακοπή του ρεύματος λόγω οφειλών. Να ενημερώσουν τις υπηρεσίες για περιστατικά που δεν έχουν καταγραφεί, καλούν τους πολίτες οι δήμοι
Έντονο είναι το πρόβλημα της διακοπής της ηλεκτροδότησης λόγω οφειλών στη ΔΕΗ σε περιοχές με ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (ρομά, μετανάστες, άνεργοι κ.α.), όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας Σίμος Δανιηλίδης. Τονίζει δε ότι η ΠΕΔ έχει απευθύνει οδηγίες σε όλους τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να καταγράφουν τις περιπτώσεις των διακοπών ρεύματος και να δραστηριοποιούνται προς την κατεύθυνση των επανασυνδέσεων.
"Το πρόβλημα έχει μεγαλύτερες διαστάσεις σε περιοχές όπως ο Δενδροπόταμος και η Μενεμένη" τονίζει ο κ. Δανιηλίδης και διευκρινίζει ότι στο Δήμο Νεάπολης - Συκεών, μετά από τις κινήσεις της επιτροπής που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό, έχει δρομολογηθεί η επανασύνδεση του ρεύματος σε 14 νοικοκυριά ενώ για 11 περιπτώσεις για τις οποίες είχε αφαιρεθεί ο μετρητής, αποφασίστηκε να γίνουν νέα συμβόλαια, με την εγγύηση του δήμου και με τη συνδρομή ηλεκτρολόγων που θα βεβαιώσουν τις τεχνικές προϋποθέσεις για την αποκατάσταση των συνδέσεων.
Παράλληλα σχολιάζει ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οπότε οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Νεάπολης - Συκεών λειτούργησαν κανονικά, δόθηκε η δυνατότητα σε πολλές οικογένειες να καταθέσουν σχετικές αιτήσεις. Την ίδια στιγμή η δημοτική αρχή καλεί όλους τους δημότες να ενημερώνουν τις υπηρεσίες για περιστατικά που δεν έχουν καταγραφεί ή δεν έχουν γίνει γνωστά. "Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά όταν κινδυνεύει η ζωή συμπολιτών μας και μάλιστα παιδιών" σχολιάζει ο κ. Δανιηλίδης.
Σημειώνεται ότι συνολικά στο συγκεκριμένο δήμο, 614 οικογένειες έχουν λάβει από τη ΔΕΗ πρώτο ειδοποιητήριο για διακοπή του ρεύματος και 158 και το δεύτερο ειδοποιητήριο. Όλες οι οικογένειες αυτές συμπεριλαμβάνονται στις 1.054 που είναι καταγεγραμμένες στις υπηρεσίες του δήμου και δέχονται υπηρεσίες από τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς και τις κοινωνικές δομές κατά της φτώχειας. Επίσης, για όλες αποστέλλεται στη ΔΕΗ αναλυτικός κατάλογος με τις σχετικές πληροφορίες, ενώ τους προηγούμενους μήνες τα στελέχη των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου είχαν μεσολαβήσει πολλές φορές στη ΔΕΗ για έγκαιρες ή ευνοϊκές ρυθμίσεις εξόφλησης λογαριασμών τους.
Στο μεταξύ, αιτήσεις πολιτών για επανασύνδεση ρεύματος παραλαμβάνει από την Δευτέρα (16/12) ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Αφού συγκεντρώσει τις αιτήσεις, θα διασταυρώνει τα στοιχεία με τους καταλόγους των ωφελούμενων από τις κοινωνικές του δομές και θα τις αποστείλει στην αρμόδια επιτροπή της ΔΕΗ. Αντίστοιχη υπηρεσία λειτουργεί από σήμερα και στους Δήμους Λαγκαδά και Θέρμης αλλά και σε πολλούς ακόμη δήμους της βόρειας Ελλάδας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: