Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

"Ψάχνονται" να κλείσουν τη τρύπα...


Επί ποδός βρίσκεται η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει την "τρύπα" στον προϋπολογισμό που άνοιξε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές στους ενστόλους και τεθούν οι βάσεις προκειμένου να...
ξεκινήσει η συζήτηση για τη μείωση του χρέους.

Ήδη η τρόικα φέρεται να έχει θέσει στο τραπέζι το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει ως το 2016 και να ζητά επιτακτικά να «κλειδώσουν» νέα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ για φέτος και το 2015.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας, που ακόμη δεν έχουν ορίσει ημερομηνία επιστροφής τους στην Αθήνα, φέρονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι κυρίως με τα έσοδα από φόρους και να ανησυχούν ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό. Επιπλέον φέρονται να πιέζουν για την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αλλά και το άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, όπως την απελευθέρωση της αγοράς φρέσκου γάλακτος.

Αρχικά προγραμματιζόταν οι ελεγκτές της τρόικας να φτάσουν στην Αθήνα στα μέσα Ιανουαρίου προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη η ακριβής ημερομηνία της άφιξης τους.

Πάντως, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δε πρόκειται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα με τον Γιάννη Στουρνάρα να κάνει λόγο για μία συνεχή και σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι η τρόικα δεν ζητεί νέα μέτρα. Για το κενό που προέκυψε μετά την απόφαση του ΣτΕ για τους ενστόλους ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αποστείλει σήμερα στην τρόικα της εναλλακτικές προτάσεις της για να καλυφθεί το ποσό.

Την ίδια στιγμή ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων επιχείρησε να βάλει «φρένο» σε μία συζήτηση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τοποθέτησε χρονικά τις διαπραγματεύσεις το καλοκαίρι. Η συζήτηση για τον δημοσιονομικό σχεδιασμό της Ελλάδας τη διετία 2015/16 και τις ενδεχόμενες χρηματοδοτικές ανάγκες που θα υπάρξουν, καθώς και για τον τρόπο μείωσης του δημόσιου χρέους της χώρας, θα αρχίσει «το καλοκαίρι», είπε ο Όλι Ρεν.

Από την πλευρά του, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος είπε «ουδέν σχόλιο» για τις δηλώσεις Ρεν και θύμισε την απόφαση του Eurogroup του 2012, η οποία αναφέρει ότι οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος θα ξεκινήσουν την Άνοιξη του 2014...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: