Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Με εντολή της εισαγγελέως Εντάλματα σύλληψης και διώξεις για δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου


Εντάλματα σύλληψης και διώξεις για δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου προχώρησαν ο ανακριτής κατά της διαφθοράς με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως.

Υψηλόβαθμα στελέχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, γνωστοί επιχειρηματίες, αλλά και πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον εφοπλιστικό χώρο περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 20 κατηγορουμένων και στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών, που επί μήνες ερεύνησαν διεξοδικά τις ύποπτες δανειακές συμβάσεις.

Η υπόθεση ξεκίνησε μετά από αυτοτελή πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος, που σήμαναν συναγερμό στις εισαγγελικές αρχές, καθώς περιέγραφαν πληθώρα δανείων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που έμεναν επί χρόνια ανεξόφλητα.

Στα πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδας προστέθηκαν άλλα δύο πορίσματα που συνέταξε ο πρόεδρος της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος επίσης εντόπισε τρύπες εκατομμυρίων στις επίμαχες δανειακές συμβάσεις.

Κατά τη Δικαιοσύνη η τράπεζα ζημιώθηκε με το ποσό των επισφαλών δανειοδοτήσεων κατά 500.000.000 ευρώ. Τα δάνεια χορηγήθηκαν την περίοδο 2006-2011, ήταν ύψους 200.000.000, αλλά αφορούν και την υπόθεση Καρούζου και άλλες 10 τράπεζες για 300.000.000 ευρώ.

Όλα τα στοιχεία αυτά, λόγω της εμπλοκής των στελεχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, διαβιβάστηκαν στην επικεφαλής των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου, η οποία με τη σειρά της ανέθεσε τη διενέργεια την έρευνα στην επίκουρη εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου.

Ο κύκλος των ερευνώμενων αδικημάτων περιλαμβάνει σειρά κακουργηματικών πράξεων όπως απιστία, απάτη, ηθική αυτουργία και συνέργεια στα προαναφερόμενα αδικήματα, αλλά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Όταν πλέον η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου ολοκλήρωσε τον κύκλο της προκαταρκτικής εξέτασης και είχε στα χέρια της πλέον ισχυρές ενδείξεις προχώρησε και στην άσκηση ποινικών διώξεων.

Τα 15 εντάλματα σε βάρος πρώην προέδρων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μελών της διοίκησης της τράπεζας, μελών της επιτροπής δανειοδότησης καθώς και επιχειρηματιών που πήραν τα δάνεια, εκδόθηκαν από τον ανακριτή κ. Γεώργιο Ανδρεάδη και την Εισαγγελέα Διαφθοράς κυρία Ελένη Ράικου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση για τη σύλληψη των κατηγορουμένων εναντίον των οποίων έχουν εκδοθεί σχετικά εντάλματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος έχει προχωρήσει σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων των κατηγορουμένων, που αφορά τόσο σε ακίνητα όσο και σε τραπεζικούς τους λογαριασμούς, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει έστω ένα μέρος των ύποπτων δανείων.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: