Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Καλούμαστε να πληρώσουμε πέντε φόρους έως την Παρασκευή!...


Βαρύς ο λογαριασμός για τους φορολογούμενους...

Παραζάλη σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο φορολογουμένους φέρνει η προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου καθώς θα πρέπει να βρίσκονται διαρκώς με το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν...
κατά περίπτωση φόρο εισοδήματος, απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας του 2013, απλήρωτα χαράτσια του 2012, φόρο πολυτελούς διαβίωσης και φόρους ακίνητης περιουσίας για το 2011, το 2012 και το 2013.

Αν αφήσουν να παρέλθει άπρακτη η προθεσμία, από τον Φεβρουάριο κάνουν πρεμιέρα τα νέα πρόστιμα για ληξιπρόθεσμες οφειλές και πέρα από τον κίνδυνο κατασχέσεων, όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα», επιβάλλονται χωρίς δεύτερη κουβέντα τόκοι 0,7% σε μηνιαία βάση αλλά και πρόστιμα από 10% έως και 30% ανάλογα με την καθυστέρηση τακτοποίησης της οφειλής.

Ο λογαριασμός είναι ιδιαίτερα βαρύς καθώς μόνο για το χαράτσι του 2012 το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά εισπράξεις πάνω από 400 εκατ. ευρώ και συνολικά αρκετά πάνω από μισό δισεκατομμύριο.

Ενώ λίγο ως πολύ όλοι οι φορολογούμενοι είχαν στο μυαλό τους την πληρωμή φόρων εισοδήματος, φόρου πολυτελούς διαβίωσης και του τριπλού ΦΑΠ στην περίπτωση του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, χιλιάδες ιδιοκτήτες έχουν μείνει εμβρόντητοι στη θέα του ειδοποιητηρίου καθώς θεωρούσαν ότι είχαν ήδη εξοφλήσει την οφειλή τους.

Αυτό συνέβη καθώς τον Μάιο του 2012, προκειμένου η ΔΕΗ να κλείσει τα λογιστικά της και να απαλλαγεί από το βάρος των απλήρωτων λογαριασμών με το χαράτσι, σε όσους δεν είχαν πληρώσει εμπρόθεσμα τη δεύτερη δόση έστειλε το φόρο ως ληξιπρόθεσμη στην Εφορία και το ποσό που στο μεταξύ εισέπραξε (για ΕΕΤΗΔΕ) το κράτησε για μελλοντικό συμψηφισμό με κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Στον επόμενο λογαριασμό ρεύματος, πράγματι η ΔΕΗ έκανε συμψηφισμό χωρίς όμως να αναφέρεται κάπου ότι το χαράτσι δεν έχει εξοφληθεί. Έτσι, χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι θεωρούσαν πως είχαν πληρώσει, καλούνται τώρα μέχρι 31 Ιανουαρίου να εξοφλήσουν- χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις- τις οφειλές του 2012.

Τα ειδοποιητήρια για το χαράτσι έχουν αναρτηθεί στο Taxisnet στην επιλογή «Ειδοποιήσεις πληρωμής ή επιστροφής φόρου» όπου θα πρέπει να αναζητήσουν και τα ειδοποιητήρια πληρωμής των τελών κυκλοφορίας οχημάτων για το 2013 όσοι τα άφησαν απλήρωτα το 2012. Στην τσιμπίδα των διασταυρώσεων έχουν πιαστεί 95.000 οχήματα χωρίς σήμα και στους ιδιοκτήτες τους τα τέλη κυκλοφορίας διπλασιάζονται λόγω προστίμου.

Παράλληλα έως τις 31 Ιανουαρίου θα πρέπει να εξοφληθεί ο φόρος πολυτελείας για 7.081 υπόχρεους με αυτοκίνητα άνω των 1929 κυβικών, αεροσκάφη και πισίνες αλλά και φόρος εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2013.

Τον Δεκέμβριο εστάλησαν 26.843 χρεωστικά εκκαθαριστικά με οφειλόμενους φόρους 46,6 εκατ. ευρώ οι οποίοι θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του μήνα.

Όσον αφορά τους ΦΑΠ, έως τις 31 Ιανουαρίου θα πρέπει να πληρωθεί η έκτη δόση του ΦΑΠ 2011 και 2012 αλλά και η τέταρτη δόση του ΦΑΠ 2013...
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: