Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Ποια επιδόματα του ΟΑΕΔ καταργούνται με την μείωση των εισφορών. Σε ποιους εργαζόμενους θα μειωθούν οι παροχές



Ενημερωθείτε για το ποια επιδόματα του ΟΑΕΔ καταργούνται
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που θα ισχύσει από τον Ιούλιο του 2014 μπορεί να προκαλεί αύξηση οριακά τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα αλλά  καταργεί τα οικογενειακά επιδόματα το επίδομα στράτευσης ενώ τέλος μπαίνει και στα δύο επιδόματα μητρότητας που χορηγεί ο ΟΑΕΔ σε μητέρες.
Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr καταργούνται όχι μόνο τα οικογενειακά επιδόματα αλλά και τρεις ακόμη παροχές ,το επιδόματος στράτευσης και τα δύο επιδόματα μητρότητας, μετά την συμφωνία με την Τρόικα για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% σταδιακά έως το 2015.
Τον Ιούλιο θα μειωθούν οι εισφορές κατά 2,9% ενώ μέχρι το τέλος του 2015 θα μειωθούν επίσης κατά 1%.
Τα επιδόματα κόβονται αφού οι εισφορές που κατευθύνονται υπέρ ΔΛΟΕΜ , Στράτευσης και ΛΑΕΚ, είναι μεταξύ άλλων αυτές που καταργούνται.
Το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί από τη μείωση στα ταμεία θα ανέλθει στα 350 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα. Θα προβλέπεται, επίσης, ρήτρα κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή η κυβέρνηση θα παρακολουθεί τη βιωσιμότητα του συστήματος και θα αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα, εάν υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους
Ας δούμε όμως τι χάνουν οι δικαιούχοι εργαζόμενοι
200.000 οικογένειες χάνουν τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΑΕΔ όπου αντιστοιχούσε σε 8,22 ευρώ το μήνα για όσους έχουν ένα παιδί, 24,65 ευρώ για τα δύο παιδιά, 55,47 ευρώ για τα τρία παιδιά, 67,38 ευρώ για τα τέσσερα παιδιά, 78,68 ευρώ για τα πέντε παιδιά και συνεχίζει αυξανόμενο, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
Τα δύο επιδόματα μητρότητας που χορηγεί ο ΟΑΕΔ σε δικαιούχες μητέρες είναι οι συμπληρωματικές παροχές μητρότητας και η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας.
Συμπληρωματικές Παροχές Μητρότητας
Καταβάλλεται σε ασφαλισμένες του Ι.Κ.Α. με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (παρέχουν εξαρτημένη εργασία). Η καταβολή του γίνεται σε γυναίκες που εργάζονται κατά την έναρξη της αδείας κυοφορίας, μετά τον τοκετό και εφόσον εισπράξουν το επίδομα από το Ι.Κ.Α. για την αποχή από την εργασία λόγω κυοφορίας και λοχείας.
Οι παροχές μητρότητας είναι ίσες με τη διαφορά που προκύπτει αν από τις αποδοχές που καταβάλλει ο Εργοδότης αφαιρεθεί το επίδομα που κατέβαλε το Ι.Κ.Α. για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Η προθεσμία για την υποβολή σχετικής αίτησης είναι τρεις μήνες από την ημερομηνία πληρωμής από το Ι.Κ.Α.
Ειδική Παροχή Προστασίας της Μητρότητας
Κατά τη διάρκεια της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας, ο ΟΑΕΔ καταβάλλει στις μητέρες, ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας
Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του Οργανισμού που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Εργασίας, προβλέπει μικρότερα ποσά για την καταβολή επιδομάτων σε ανέργους λόγω και της σημαντικής και συνεχούς αύξησης των δικαιούχων, αλλά πλεόνασμα 107 εκατ. ευρώ.
Από τα περίπου 300 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για το 2014 υπέρ ΔΛΟΕΜ, ένα σημαντικό μέρος θα κατευθυνόταν στα δύο επιδόματα μητρότητας που δίνει ο ΟΑΕΔ σε χιλιάδες μητέρες και το υπόλοιπο στην καταβολή οικογενειακών επιδομάτων.
Αντίστοιχα, περί τα 45 εκατ. ευρώ που τυπικά αφορούν σε επιδόματα στράτευσης, στην πράξη κάλυπταν τις ανάγκες ρευστότητας του ΟΑΕΔ, για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας.
Τι επίδομα στράτευσης καταβάλλεται σε όσους υπηρέτησαν παρατεταμένη θητεία, ή κλήθηκαν για μετεκπαίδευση στις ένοπλες δυνάμεις.
Αλλά και τα προγράμματα κατάρτισης που χρηματοδοτούνται μέσω του ΛΑΕΚ αναμένεται να επηρεαστούν από την μείωση των εισφορών αν και έχουν εγκριθεί για το 2014 δεν αποκλείεται να επηρεαστούν από το 2015 μειώνοντας σημαντικά τα διαθέσιμα κονδύλια ή με την πλήρη κατάργηση τους.
Τα προγράμματα ΛΑΕΚ είναι πρόγραμμα επιστροφής εισφορών στις επιχειρήσεις από τον ΟΑΕΔ ώστε να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση των εργαζομένων τους.
Σύμφωνα με τα παραπάνω εφόσον το υπουργείο Εργασίας προχωρήσει στην κατάργηση των παραπάνω παροχών, μπορεί να αυξηθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα αλλά θα επέλθουν παράλληλα σημαντικές μειώσεις στις παροχές των εργαζομένων μέσω του ΟΑΕΔ.
http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: