Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Προσωρινή συμφωνία για την εξυγίανση των τραπεζών

Προσωρινή συμφωνία για την εξυγίανση των τραπεζών
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, ως πρόεδρος του Ecofin, μαζί με τον προεδρεύοντα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης (Intergovernmental Conference), Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, ήλθαν σε προσωρινή συμφωνία με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης Τραπεζών. Όρος της διασφάλισης για τη συστηματική ευστάθεια της τραπεζικής ενοποίησης είναι η ψήφισή της πριν από τις ευρωεκλογές. Παράλληλα σήμερα οι ευρωβουλευτές θα παρουσιάσουν την προσωρινή συμφωνία στις πολιτικές τους ομάδες και θα ζητήσουν την επιβεβαίωση του σχετικού κειμένου πριν γίνουν γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες.
Μια από τις βασικές διαφωνίες στις διαπραγματεύσεις ήταν το χρονοδιάγραμμα κεφαλαιοποίησης και αμοιβαιοποίησης του Ταμείου Εκκαθάρισης των Τραπεζών (SRF). Οι κυβερνήσεις της ΕΕ επιθυμούσαν το Ταμείο να φθάσει στην πλήρη κεφαλαιακή δυναμικότητα των 55 δισ. ευρώ σε δέκα ή σε οχτώ χρόνια, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήθελε το Ταμείο να φθάσει στην πλήρη δυναμικότητά του σε τρία χρόνια.
Διαφωνία υπήρξε και για τον τρόπο λήψης αποφάσεων για την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ ήθελαν την απόφαση για το κλείσιμο μίας τράπεζας της Ευρωζώνης να την παίρνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενιαίας Αρχής Εκκαθάρισης, αλλά να έχουν λόγο τόσο το συμβούλιο της Αρχής Εκκαθάρισης, όσο και οι εθνικές Αρχές. Από την πλευρά του το Ευρωκοινοβούλιο δεν ήθελε να υπάρχει καμία ανάμειξη των εθνικών αρχών και να είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ο μόνος θεσμός που θα αποφαίνεται αν μία τράπεζα είναι προβληματική και πρέπει να εκκαθαρισθεί.
Ωστόσο, σημειώθηκε προσωρινή συμφωνία στη διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν να δημιουργηθεί η τραπεζική ένωση και να κλείνουν οι τράπεζες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Πρωταρχικό ρόλο στην απόφαση για το κλείσιμο τραπεζών θα έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Για το Ταμείο Εξυγίανσης αποφασίσθηκε να κεφαλαιοποιηθεί πλήρως σε διάστημα 8 ετών.
Να σημειωθεί πως εάν δεν υπήρχε συμφωνία μέχρι τον Απρίλιο, τότε εγκυμονούσε ο κίνδυνος καθυστέρησης αρκετών μηνών για την ενεργοποίηση του SRM και του SRF, κάτι που θα αύξανε την αβεβαιότητα για τις προοπτικές της ζώνης του ευρώ.
http://egiakoumis.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: