Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Ανοιχτές για ασθενείς την επόμενη εβδομάδα «Σε ένα μήνα» θα καλυφθούν τα κενά στις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας


«Σε ένα μήνα» θα καλυφθούν τα κενά στις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας
Τα πρώην πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ θα λειτουργούν πλέον ως μονάδες του ΠΕΔΥ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ικανοποιημένος δηλώνει ο υπουργός Υγεία από την πρώτη μέρα λειτουργίας των Μονάδων του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ). Σε ορισμένες μονάδες παρουσιάστηκαν λιγότεροι από τους μισούς γιατρούς, ωστόσο ο Άδωνις Γεωργιάδης διαβεβαιώνει ότι «όλα τα κενά σε γιατρούς θα καλυφθούν το αργότερο σε έναν μήνα».

Όπως ανέφερε ο υπουργός, περισσότερες από 100 νέες μονάδες θα αρχίσουν να δέχονται ασθενείς από τα μέσα της επόμενης εβδομάδες -την πρώτη μέρα λειτουργίας τους δεν δέχτηκαν ασφαλισμένους λόγω της διαδικασίας αναδιάρθρωσης,

«Μια μεταρρύθμιση που την περιμέναμε 30 ολόκληρα χρόνια ξεκίνησε σε κλίμα ομαλότητας» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ο υπουργός Υγείας. «Όλες οι μονάδες παρελήφθησαν από τους νέους διευθυντές, ενώ η καταγραφή των υλικών εξελίχθηκε κανονικά χωρίς να καταγραφούν ζημιές, παρότι οι μονάδες έμειναν κλειστές για σημαντικό χρονικό διάστημα» ανέφερε.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) έχουν ορίσει νέους διευθυντές μονάδων, ενώ αναμένεται από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, όπως ανέφερε και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Υγείας, οι μονάδες να υποδεχθούν τους πρώτους ασφαλισμένους ασθενείς.

«Το σύνολο της μεταρρύθμισης θα διαρκέσει δύο χρόνια ενώ εκτιμάται ότι η συγχώνευση των μονάδων 24ωρης λειτουργίας στο πλαίσιο του ΠΕΔΥ, θα έχει ολοκληρωθεί σε ένα εξάμηνο» ανέφερε χαρακτηριστικά. ​

Στο Υπουργείο Υγείας εκτιμούν ότι, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της διαθεσιμότητας,  αρκετοί γιατροί ήδη έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις τους.

Στη Θεσσαλονίκη, όμως, οι διοικητές δύο ΥΠΕ, ο Δημοσθένης Ανδριόπουλος και ο Θρασύβουλος Βεντούρης, ανέφεραν ότι η λειτουργία του ΠΕΔΥ ξεκίνησε με λιγότερους από τους μισούς γιατρούς.

Συγκεκριμένα, εμφανίστηκε μόνο το 37% των γιατρών του ΕΟΠΥΥ που υπάγονταν στην 3η ΥΠΕ και το 48% όσων υπάγονταν στη 4η ΥΠΕ.

Ααπαντώντας σε καταγγελίες του αντιπροέδρου του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Θεσσαλονίκης-Βορείου Ελλάδος και γενικού γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκου Νίτσα, περί μη δημοσίευσης των διορισμών σε ΦΕΚ, ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ κ. Βεντούρης ανέφερε ότι έχουν αποσταλεί οι διοικητικές πράξεις για το διορισμό των γιατρών που δήλωσαν ότι επιθυμούν να παραμείνουν στο ΠΕΔΥ και δεν απαιτείται δημοσίευση του διορισμού στο ΦΕΚ, καθώς οι γιατροί προέρχονται από αυτούς που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: