Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Φωτογραφίες : Ολα οσα ειπώθηκαν απο Γ. Παπανδρέου και Φ. Κουβέλη στο βιβλίο της Μ. Κοππά

Φωτογραφίες : Ολα οσα ειπώθηκαν απο Γ. Παπανδρέου και Φ. Κουβέλη στο βιβλίο της Μ. Κοππά
Παπανδρέου-Κοππά-Κουβέλης
Παπανδρέου-Κοππά-Κουβέλης
Παπανδρέου και Κουβέλης
Παπανδρέου και Κουβέλης
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά η πολυσυζητημένη παρουσίαση του βιβλίου της Μαριλένας Κοππά από τους Γιώργο Παπανδρέου και Φώτη Κουβέλη.
«Δεν περίμενα ότι η παρουσία μου στη συζήτηση για ένα βιβλίο για τη Σοσιαλδημοκρατία θα χαρακτηριστεί αντισυμβατική κίνηση» απάντησε  ο πρώην  πρωθυπουργός  στην εσωκομματική κριτική που δέχεται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την απόφασή του να παρουσιαστεί στην εκδήλωση.
Στη φράση «πολιτικό μανιφέστο» θα μπορούσε να συμπυκνωθεί το νόημα των όσων είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στην παρουσίαση του βιβλίου, κατά τη διάρκεια του οποίου υπερασπίστηκε το έργο του και απάντησε στον Βενιζέλο για την παρουσία του στο πλευρό του Φώτη Κουβέλη.
Το σύνθημα «Παπανδρέου-παπανδρέου» ακούστηκε ρυθμικά στον χώρο από τους παρευρισκόμενους.
Παρόντες ήταν η πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Σπύρος Δανέλλης, νυν ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
«Αντισυμβατικές αποφάσεις έχω πάρει πολλές στη ζωή μου. Δεν περίμενα ότι η παρουσίαση ενός βιβλίου θα θεωρηθεί αντισυμβατική κίνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός, τονίζοντας πως δεν θα πρέπει να κρίνονται όλα από «τη σφαίρα της μικροπολιτικής».
Παράλληλα, έσπευσε να συγχαρεί ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ «που έδωσαν σκληρή μάχη και συνέβαλαν στην εικόνα χώρας», ενώ χαρακτήρισε συντηρητική την Ευρώπη, δηλώνοντας πως αντέδρασε φοβικά. «Αν στήριζε η Ε.Ε. το πρόγραμμα μας Ελλάδα Ιρλανδία και Πορτογαλία θα είχαν αποφύγει προστασία μηχανισμού στήριξης», δήλωσε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως η Ε.Ε. είναι υπεύθυνη για τον αυξανόμενο πανικό.
Αναφερόμενος στις προτάσεις του δήλωσε:
«Πρότεινα εναλλακτικές προτάσεις, ευρώ ομόλογα κτλ… Αυτές οι λύσεις απαιτούσαν Ευρώπη όχι στην λογική της λιτότητας. Προτάσεις που θα είχαν ως αποτελεσμα ήπιας προσαρμογής και λιγότερο πόνο»
Ο κ. Παπανδρέου έθεσε ως διακύβευμα αυτού του αιώνα τη δημοκρατία και ανέφερε πως «το δίλημμα μνημόνιο ή όχι σκέπασε τις αιτίες».
«Αύριο το μνημόνιο τελειώνει και όσοι επένδυσαν σε αυτό θα αναρωτιούνται “Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους”», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κάνοντας μια αναδρομή στο 2009 σημείωσε πως όλα θα ήταν διαφορετικά αν οι προοδευτικές δυνάμεις είχαν συνεργαστεί, ενώ αναφερόμενος στο περιβόητο “λεφτά υπάρχουν”, τόνισε πως όποιοι μιλούν για αυτό αποκρύπτουν συνειδητά τη ρίζα κακού».
«Κάποιοι είπαν ότι δεν διαπραγματευτήκαμε», τόνισε και απάντησε πως «τότε διαπραγματευτήκαμε για μια χώρα που είχε τεθεί εκτός αγορών», συμπληρώνοντας πως «καταφέραμε να δημιουργήσουμε μηχανισμό βοήθειας που δεν υπήρχε».
Για το ίδιο θέμα ανέφερε ακόμη τα εξής:«Πετύχαμε τη μεγαλύτερη διαγραφή χρέους και το μεγαλύτερο μέρος προσαρμογής. Η μικρή Ελλάδα τα κατάφερε. Να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας και να σταματήσουμε το παιχνίδι εντυπώσεων. Αν το 2010 αυτοί που πρότειναν το Ζάππειο και οι άλλοι που έλεγαν θα σκίσουν το Μνημόνιο είχαν άλλοι στάση, οι Έλληνες θα είχαν γλιτώσει πολύ πόνο».
«Το ΠΑΣΟΚ στάθηκε περήφανο απέναντι στη χώρα και έκανε το καθήκον του απέναντι στην πατρίδα, χωρίς να έχει κανέναν τότε να βάζει πλάτη», τόνισε και ευχήθηκε η εν λόγω συζήτηση «να αποτελέσει αφορμή να φύγει η σκόνη, ώστε νηφάλια να αξιολογήσουμε την αιτία της κρίσης».
«Το ΠΑΣΟΚ που χρειάζεται η Ελλάδα είναι αυτό που πρωταγωνιστεί στην χώρα για σταθερότητα στη χώρα αλλα με προοδευτικό πρόσημο. Δεν δικαιούμαστε να είμαστε παρακολούθημα κανενός», συμπλήρωσε.
Αποστρέφοντας τον λόγο του στον Φώτη Κουβέλη είπε: «Σίγουρα Φώτη μου κανείς δεν είναι ικανοποιημένος με την κατάσταση. Δεν χαίρομαι που βρίσκονται τόσα στελέχη σκορπισμένα».
Κουβέλης: Ο φίλος μου ο Γιώργος…
Ο Φώτης Κουβέλης έσπευσε να αφήσει επίσης αιχμές κατά όσων επέκριναν την κοινή συμμετοχή τους με τον Γ. Παπανδρέου στην παρουσίαση του βιβλίου.
Με ιδιαίτερη χαρά μετέχω με τον πρόεδρο και φίλο Γιώργο Παπανδρέου και αφήνω σε άλλους να κουβαλούν στο πολιτικό τους μυαλό Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες» είπε χαρακτηριστικά. ‘Έκανε λόγο για δικαιολογημένη καχυποψία και τόνισε πως η συζήτηση για την σοσιαλδημοκρατία «δεν μπορεί να είναι μια θεωρητική αφήγηση».
Ο  κ. Κουβέλης υπερασπίστηκε τις επιλογές της ΔΗΜΑΡ υπενθυμίζοντας πως δεν ψήφισε κανένα μνημόνιο. «Ασκήσαμε κριτική. Βοηθήσαμε όμως να αποφευχθεί η έξοδος απο ευρώ» επεσήμανε.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε πως «το μνημόνιο δεν ήταν άθροισμα οικονομικών οδηγιών αλλά αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο στηριγμένο σε νεοφιλελεύθερες εμμονές» και επεσήμανε πως «χρειαζόμαστε ένα άλλο σχέδιο».
Επιτιθέμενος στα νέα κόμματα που εμφανίστηκαν ο κ. Κουβέλης άσκησε δριμεία κριτική. «Οι κομιστές του υποτιθέμενου καινούργιου λένε πως δεν υπάρχουν αριστερές ή δεξιές λύσεις, απλά λύσεις» ξεκαθαρίζοντας πως «οι λύσεις δεν είναι ποτέ ουδέτερες πολιτικά. Είναι συντηρητικές ή προοδευτικές».
Τέλος σημείωσε πως η κεντροαριστερά «ως πόλος συσπείρωσης των προοδευτικών, ή θα είναι προοδευτικός ή δεν θα υπάρξει, ούτε ως συμπλήρωμα συντηρητικών πολιτικών».
Μαριλένα Κοππά: Ζητάμε μεγάλο διάλογο με την Κεντροαριστερά…
«Η παρουσία τους με τιμά λόγω θορύβου. Δεν παριστάνω τη γεφυροποιό. Με συνδέουν διαφορετικές διαδρομές», δήλωσε από την πλευρά της η Μαριλένα Κοππά.
Η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφια πλέον με τη ΔΗΜΑΡ δήλωσε για τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, πως του χρωστάει την πολιτική της παρουσία, ενώ σημείωσε πως δίνει μάχη μαζί με τον Φώτη Κουβέλη.
«Συνομιλεί με όλους και κρατάει ανοιχτές γέφυρες. Δεν θέλει να γίνει δεκανίκι κανενός», είπε χαρακτηριστικά για τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ.
«Η χώρα έχει ανάγκη συναινέσεων», είπε ακόμα, σημειώνοντας πως «ζητάμε μεγάλο διάλογο με την κεντροαριστερά που δεν είναι δεκανίκι κανενός».
«Η ώρα σιωπής και ανοχής της κοινωνίας έχει τελειώσει», είπε καταλήγοντας.
Πηγή φωτογραφιών: Eurokinissi
http://egiakoumis.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: