Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Εξαλείφεται το τρίγωνο των ελλειμμάτων Γ.Στουρνάρας: Στο Eurogroup της 5ης Μαΐου ξεκινά η συζήτηση για το χρέος


Γ.Στουρνάρας: Στο Eurogroup της 5ης Μαΐου ξεκινά η συζήτηση για το χρέος
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στην αποσαφήνιση ότι στο Eurogroup της 5ης Μαΐου η Ελλάδα θα ανοίξει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους προχώρησε σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο 3ο Ελληνοκινεζικό Επιχειρηματικό Συνέδριο 2014 που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Κομφούκιος Αθηνών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε στην ομιλία του πως η Eurostat υιοθέτησε πλήρως και χωρίς αστερίσκους τα στοιχεία που διαβίβασε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα έχει υπερβεί κατά πολύ τους στόχους του προϋπολογισμού της, καταγράφοντας πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Όπως υπογράμμισε, σε κυκλικά διορθωμένους όρους -λαμβάνοντας υπόψη και την ύφεση- είναι ίσως η μεγαλύτερη προσαρμογή που έχει συμβεί ποτέ ιστορικά σε χώρα του ΟΟΣΑ από το 2010 μέχρι σήμερα.
«Υπολογίζουμε ότι πάνω από το 85% της βελτίωσης που απαιτείται στο πρωτογενές ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης, ώστε να μειωθεί το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα μέχρι το 2020, έχει ήδη επιτευχθεί. Με άλλα λόγια τα δυσκολότερα είναι πίσω μας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Αλλά, κοντεύουμε να φτάσουμε στην κορυφή του βουνού» τόνισε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου.
Ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε στο σημείο αυτό πως η ανακοίνωση της Eurostat ανοίγει το δρόμο για τη συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, με βάση όσα έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους. «Στο επόμενο Eurogroup της 5ης Μαΐου η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει το θέμα αυτό ούτως ώστε να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής «βγαίνει» και φέρνει πλέον θετικά αποτελέσματα, αναγνωρίζοντας πάντως ότι απομένουν αρκετά ακόμη να γίνουν κυρίως σε επίπεδο διαρθρωτικών αλλαγών. Όπως είπε, ο οδικός χάρτης της ελληνικής οικονομίας θα είναι πλέον η ορθή δημοσιονομική διαχείριση και οι υγιείς αναπτυξιακές πρωτοβουλίες με στόχο ένα νέο εξωστρεφές και βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο.

«Η ελληνική οικονομία έχει αναξιοποίητα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, εξαιρετικές δυνατότητες και επομένως προσφέρει επιχειρηματικές ευκαιρίες τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα» σημείωσε.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε πως ελάχιστοι εντός και εκτός Ελλάδας ανέμεναν ότι η χώρα θα αποκαθιστούσε τόσο γρήγορα τις βασικές δημοσιονομικές ανισορροπίες και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και θα εξελισσόταν τόσο σύντομα σε επενδυτικό προορισμό.
«Η Ελλάδα πλέον εξαλείφει το τρίγωνο των ελλειμμάτων, δημοσιονομικό έλλειμμα, παραγωγικό έλλειμμα, έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, και ενισχύει και στηρίζει το τρίγωνο της γνώσης, εκπαίδευση, έρευνα, καινοτομία», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: