Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Το Κίεβο «σφραγίζει» τα σύνορα με την Κριμαία Ουκρανία: Περιμένουν νύχτα-φωτιά, μιλούν για 116 νεκρούς στην Οδησσό


Ουκρανία: Περιμένουν νύχτα-φωτιά, μιλούν για 116 νεκρούς στην ΟδησσόΔεν έχουν τέλος τα βίαια επεισόδια - Νέα κατάρριψη ελικοπτέρου του ουκρανικού στρατού από φιλορώσους - Η Ρωσία καλεί σε διαπραγματεύσεις το Κίεβο ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία


Τη στιγμή που η ανατολική Ουκρανία έχει παραδοθεί στον εμφύλιο πόλεμο, με νέες αιματηρές συγκρούσεις στο Σλαβιάνσκ και έπειτα από το σοκ που προκαλεί η είδηση ότι στην Οδησσό έχασαν τη ζωή τους από τις φλόγες σε κυβερνητικό κτίριο τουλάχιστον 39 άνθρωποι, το Κίεβο «σφραγίζει» τα σύνορα με την Κριμαία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της μεταβατικής κυβέρνησης η απόφαση ελήφθη εξαιτίας της τεταμένης κατάστασης στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, με αποτέλεσμα τα σημεία εισόδου στην Ουκρανία να κλείσουν προσωρινά, ώστε να «στεγανοποιηθούν» τα σύνορα και να αποτραπεί η εισβολή ρωσικών στρατευμάτων.
«Το υπουργείο Εξωτερικών, ενημερώνει τους διπλωματικούς εκπροσώπους ξένων κρατών στην Ουκρανία, ότι τα προξενεία της Ουκρανίας είναι προσωρινά κλειστά σε κάθε σημείο εισόδου και σημείου ελέγχου», επισημαίνει η ανακοίνωση, που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Ουκρανία αποδέχεται την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάνει λόγο για ανθρωπιστική καταστροφή στην ανατολική Ουκρανία, καλώντας το Κίεβο να σταματήσει την αιματοχυσία.
«Καλούμε και πάλι το Κίεβο κι όσους διοργανώνουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του ουκρανικού λαού, να συνέλθουν, να σταματήσουν την αιματοχυσία, να αποσύρουν τα στρατεύματα και να καθίσουν αμέσως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου. 
Νωρίτερα, η ρωσική αεροπορική εταιρία Aeroflot ανακοίνωσε ότι ακυρώνει της πτήσεις προς το Χάρκοβο, καθώς δεν της έχει δοθεί εντολή να μπει στον ουκρανικό εναέριο χώρο.
Παρόλα αυτά, τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως η ουκρανική πολιτική αεροπορία δεν έχει απαγορεύσει στις ρωσικές αερογραμμές να εκτελούν δρομολόγια στο Χάρκοβο και το Ντόνετσκ, αλλά υποστηρίζουν ότι έδωσαν εντολή «για περιορισμό πτήσεων ανάμεσα στο Ντόνετσκ και τη Ρωσία».
Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ, υποστηρίζει ότι η αντιτρομοκρατική επιχείρηση δεν περιλαμβάνει κατοικημένες περιοχές για την αποφυγή θυμάτων ανάμεσα στους πολίτες.
«Δεν εισβάλουμε σε κατοικημένες περιοχές για την αντιτρομοκρατική επιχείρηση και έχουμε ορίσει τον περιορισμό να μην πραγματοποιούνται επιθέσεις σε περιοχές όπου βρίσκονται πολίτες», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ βρισκόταν στο Σλαβιάνσκ.
Τόνισε, μάλιστα, πως ανεξαρτήτως αν κάποιος υποστηρίζει την ουκρανική κυβέρνηση ή όχι, ο στρατός της χώρας έχει λάβει ρητή εντολή να μην πυροβολεί σε πολίτες.
«Πρόκειται για περιορισμό που ο εχθρός δεν υπολογίζει. Ο εχθρός κρύβεται πίσω από τις πλάτες τους (των πολιτών) και πυροβολεί», συμπλήρωσε ο Αβάκοφ.


Τουρτσίνοφ: Η Ρωσία εξαπολύει πόλεμο κατά της Ουκρανίας
Την ώρα που νέα αιματηρά επεισόδια σημειώνονται στην ανατολική Ουκρανία με φιλορώσους αυτονομιστές να στήνουν ενέδρες στις ουκρανικές δυνάμεις στην πόλη Σλαβιάνσκ, ο Ουκρανός μεταβατικός πρόεδρος, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, δηλώνει πως η Ρωσία εξαπολύει πόλεμο κατά της χώρας του.
Μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη στον ουκρανικό σταθμό Channel 5 TV ο Τουρτσίνοφ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στην ανατολική και νότια Ουκρανία, ενώ δήλωσε πως η Οδησσός είναι ένας από τους κύριους στόχους της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ωστόσο, επισήμανε πως «πατριώτες» Ουκρανοί εμπόδισαν τις δυνάμεις «ντόπιων προβοκατόρων και αυτονομιστών», οι οποίοι όπως είπε «διοργανώνουν βίαια επεισόδια» σε μία προσπάθεια να «γονατίσουν» την Οδησσό.


Όσο για τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν στην Οδησσό με πολλούς νεκρούς και σοβαρά τραυματίες, ο Τουρτσίνοφ δήλωσε πως σε αυτά ενεπλάκησαν «πολλοί με ρωσικό διαβατήριο καθώς και guest stars από τη Μολδαβία».
Την ίδια στιγμή, ισχυρίστηκε ότι πολλοί αστυνομικοί στην ανατολική Ουκρανία υποστηρίζουν τους αυτονομιστές, με αποτέλεσμα η κατάσταση στο Λούχανσκ και το Ντόνετσκ να είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.
«Οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις έχουν στόχο να αποσταθεροποιήσουν πολλές περιοχές της νότιας, ανατολικής ακόμα και της κεντρικής Ουκρανίας. Την ίδια στιγμή, όμως, αυτό που καταφέρνουν είναι να αποσταθεροποιούν την κατάσταση στο Ντόνετσκ και το Λούχανσκ», συμπλήρωσε.
Σχετικά με την ουκρανική απάντηση και την αντιτρομοκρατική επιχείρηση που έχει στηθεί, ο Τουρτσίνοφ παραδέχθηκε ότι τα αντανακλαστικά ήταν αργά, καθώς «ας είμαστε ειλικρινείς, πολλοί κάτοικοι των περιοχών αυτών υποστηρίζουν τους αυτονομιστές ή ακόμα και τρομοκράτες».


Νέα κατάρριψη ελικοπτέρου από φιλορώσους
Την ίδια στιγμή, νέα κατάρριψη ελικοπτέρου του ουκρανικού στρατού πραγματοποίησαν οι φιλορώσοι στο Σλαβιάνσκ.
Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας το ελικόπτερο τύπου MI-24 συνετρίβη σε ποτάμι στην ευρύτερη περιοχή, με τους πιλότους να το έχουν εγκαταλείψει εγκαίρως.


 protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: