Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Κουβέλης σε Βενιζέλο: Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται...




Eπίθεση στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης με αντικείμενο την άποψη που εκφράστηκε από τη Χαριλάου Τρικούπη, πως διακινδυνεύει η κυβερνητική σταθερότητα, αν δεν πάει καλά η...
Ελιά στις εκλογές.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για τις αλλαγές στο πολιτκό σύστημα, ο κ. Κουβέλης ανέφερε πως δεν μπορεί να λειτουργεί η Δημοκρατία με εκβιαστικά διλήμματα, να λειτουργεί μέσα από απειλές πολιτικής αστάθειας.

Ο κ. Κουβέλης τόνισε πως όσοι επιλέγουν να αναδεικνύουν τέτοια διλήμματα κάνουν λάθος πολιτικό. "Η δημοκρατία και ο ελληνικός λαός δεν εκβιάζονται" υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν συμπιέζεται από το δίλημμα που ανέδειξε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ότι, αντίθετα, αυτά τα διλήμματα γυρίζουν σε βάρος εκείνων που τα εξακοντίζουν στο λαό.

Χαρακτήρισε τουλάχιστον ατυχή ή τουλάχιστον επικίνδυνη τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Λεωνίδα Γρηγοράκου, πως ο λαός θα πρέπει να σκεφτεί καλά πριν ψηφίσει, αναλογιζόμενος τι γίνεται στην Ουκρανία, ενώ επισήμανε πως ο αναπληρωτής υπουργός είναι ο υπεύθυνος για τη διενέργεια των εκλογών.

Αν θα πάμε σε εκλογές είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, είπε ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε ότι εκείνο το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές, είναι η λήψη νέων μέτρων.

Σε σχέση με το πολιτικό σύστημα, η ΔΗΜΑΡ παρουσίασε τις παρακάτω προτάσεις:

- έλεγχος χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων
- κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα
- αναδιάταξη εκλογικών περιφερειών
- ασυμβίβαστο της ιδιότητας των υπουργών με εκείνη του βουλευτή
- μείωση του αριθμού των βουλευτών

Ο κ. Κουβέλης στην εσαγωγική παρέμβασή του ανέφερε ότι οι προτάσεις αυτές δεν σχετίζονται με την αναθεώρηση του Συντάγματος και επικρίνοντας τον κ. Σαμαρά για τις σχετικές προτάσεις του, είπε, χωρίς να τον κατονομάσει, ότι αυτή την ώρα, όσοι μιλάνε για συνταγματικό λαϊκισμό, το Σύνταγμα δεν μπορεί να ασφυκτιά σε διαδικασίες προεκλογικού αγώνα.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα, ο πρώην υπουργός και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Αντώνης Μανιτάκης, είπε πως η συνταγματική αναθεώρηση απαιτεί συναινεση.

Οι κ.κ. Κουβέλης και Μανιτάκης εμφανίστηκαν αρνητικοί στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό και στην επαναφορά του θεσμού της Γερουσίας, που προτείνει η ΝΔ.

Αντίθετα, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμφωνήσουν για υφυπουργούς Εξωτερικών και Οικονομίας, με θητεία μεγαλύτερη από αυτή της κυβέρνησης, ενώ σημείωσαν πως κάτι τέτοιο θα πρέπει να προβλεφθεί και για το θεσμό του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, για το θεσμό της Γερουσίας ο κ. Μανιτάκης ανέλυσε πως δεν είναι στη δική μας παράδοση, έχει αριστοκρατική καταγωγή αυτό το σώμα. Αναρωτηθηκε σε τι θα εξυπηρετήσει κάτι τέτοιο.

Εξέφρασε, τέλος, την άποψη πως δεν πρέπει να αλλοιώνουμε τη συνταγματική παράδοσή μας και συμπλήρωσε πως το πρόβλημά μας δεν είναι να νεοτερίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: