Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Από το αλλάΖΩ στο ...εκβιάΖΩ...


 

Είχαμε συνηθίσει τη λέξη ΖΩ να λειτουργεί ως κατάληξη διαφόρων προεκλογικών υποσχέσεων, όπως «αλλάΖΩ», «κοιτάΖΩ» κ.ο.κ.
Αυτό που δεν είχαμε φανταστεί σε προεκλογική περίοδο είναι το...
ρήμα … «εκβιάΖΩ», όπως το αναλύει η πρώην υπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, σχολιάζοντας εμμέσως πλην σαφέστατα την νέα λογική της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη.
«Αν ηγείσαι και κανείς δεν σε ακολουθεί, τότε απλώς κάνεις βόλτα. Αν δεν κοιτάς εκεί που πρέπει να πας, θα πας απλά εκεί που κοιτάς», λέει, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα η πρόταση για Νέα Συμφωνία και ουσιαστικές αλλαγές, δεν έχει σήμερα ισχυρό και με ακροατήριο πολιτικό φορέα να την υποδεχθεί.
«Το ΠΑΣΟΚ ως μοναδικός ισχυρός πολιτικός φορέας της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα επί δεκαετίες, συρρικνώθηκε και πολυκερματίστηκε πληρώνοντας το τίμημα των παθογενειών του πολιτικού συστήματος, αλλά και της διαχείρισης της κρίσης και των συμμαχιών του», σημειώνει, παραθέτοντας όσα έγιναν την τελευταία διετία ως εξής :
Η διαίρεση της αμοιβάδας
Πολλά μικρά κομματίδια
Η προσπάθεια τεχνιτών συνενώσεων μηδενικής απήχησης μορφωμάτων
Η μεταμοντέρνα κεντροαριστερά με την ψευδαίσθηση της παρθενογένεσης
Η αποστασιοποίηση
Και όλα τους με κοινό χαρακτηριστικό, όπως παρατηρεί, την έλλειψη εναλλακτικής πρότασης και αξιοπιστίας για την έξοδο από την κρίση, με αισιόδοξη περιγραφή το «γόνιμο χάος».
Και αν όλα αυτά, οι κακές γλώσσες θα μπορούσαν να τα αποδώσουν στον θυμό της, μένοντας έξω από τις όποιες διεργασίες, το δεύτερο μέρος της παρέμβασης της Άννας Διαμαντοπούλου, είναι πιο ενδιαφέρον. «Ο προοδευτικός χώρος είναι εδώ. Υπάρχει και δεν μπορεί να εκφραστεί από τις κατακερματισμένες δομές και τα άτομα», λέει, επισημαίνοντας ότι η κοινωνική βάση στην Ελλάδα περιμένει μία σύγχρονη, προοδευτική πρόταση. «Να πιστέψει σε αυτή και να βοηθήσει τη δημιουργία του ΝΕΟΥ, το οποίο χρειάζεται πολιτικές ράγες για να τρέξει, άξονες προσανατολισμού, σταθμούς και προορισμό, όπως λέει, περιγράφοντας ως ζητούμενο την αξιόπιστη ηγετική πρωτοβουλία με πολιτικούς όρους και πρόταση. «Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για να τρέξουμε μπροστά, κυρίως γιατί υπάρχει ανάγκη ρεαλιστικής εναλλακτικής πρότασης και όχι γιατί οι εκβιασμοί και τα διλήμματα επηρεάζουν πια τους πολίτες», καταλήγει, σε ένα άρθρο-παρέμβαση, με το οποίο επαναφέρει την πρότασή της για τη συγκρότηση κάτι νέου, όπου προφανέστατα δηλώνει «παρούσα»…

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: