Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Οι πρώτες κινήσεις μίας «κυβέρνησης της Αριστεράς» Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει τις πρώτες «100 ημέρες»


Τα αρχικά βήματα του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση, αποκαλύπτουν τμηματικά προβεβλημένα στελέχη του κόμματος, τα οποία χθες έβαλαν αρκετές και σημαντικές ψηφίδες στην απάντηση του ερωτήματος τί θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τις πρώτες εβδομάδες διακυβέρνησης και τις πρώτες 100 ημέρες. 
συριζα
Την αρχή έκανε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και υποψήφιος βουλευτής στην Β' Αθήνας, Νίκος Παππάς, που αποκάλυψε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ πως το 2015 δε θα πληρωθεί ΕΝΦΙΑ. Ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι μία κυβέρνηση της Αριστεράς θα θέσει σε εφαρμογή το δικό της φορολογικό σχέδιο και θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. «Για το 2015, έχει κατατεθεί ένας προϋπολογισμός. Είναι σαφής. Θα αναθεωρηθεί, αλλά δεν μπορούμε αναδρομικά να δώσουμε πίσω τα λεφτά. Έχουμε πει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία. Έχουμε αποτιμήσει το ύψος και τον όγκο του φόρου αυτού στα 2 δισεκατομμύρια λιγότερα από τα 3,4 δισεκατομμύρια που ισχύουν σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ», είπε χαρακτηριστικά ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, δηλώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα εισπράξει τον ΕΝΦΙΑ για το 2015. «Είναι σαφές αυτό, είναι στα πρώτα μέτρα μας και είναι δέσμευσή μας», είπε.
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε χθες να απαντήσει και στην ερώτηση πόσα... ακίνητα πρέπει να έχει κάποιος για να θεωρείται πλούσιος από μία κυβέρνηση της Αριστεράς: «Το όριο για τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα είναι αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που είχαν οι παλιότεροι νόμοι του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Τότε ήταν 450.000 ευρώ. Θα είναι αρκετά μεγαλύτερο και θα το ανακοινώσουμε σε λίγες μέρες», επισήμανε ο Δημήτρης Στρατούλης, επίσης υποψήφιος στην Β' Αθηνών, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha.
Επίσης, στον ΣΚΑΪ, ο υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής, Αλέξης Μητρόπουλος προανήγγειλε «σεισάχθεια για όλα τα είδη των χρεών».
Τα πρώτα βήματα
Επίσης, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περιγράφουν και τα πρώτα βήματα της επόμενης κυβέρνησης, εφόσον αυτή σχηματιστεί με κορμό το νυν κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η υποψήφια στην Β' Αθηνών, Νάντια Βαλαβάνη εξήγγειλε, μέσω του καναλιού «Ε» πως ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα ολοκληρώσει την εκκρεμή αξιολόγηση με την τρόικα, με αποτέλεσμα να μην εισπράξει τα εναπομείναντα 7,5 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης. «Εμείς δε θα συνεχίσουμε την 5η αξιολόγηση. Θα ήταν λίγο αστείο να λέμε ότι θέλουμε να απεμπλακούμε από το μνημόνιο και να λέμε ότι για να απεμπλακούμε από το μνημόνιο πρέπει πρώτα να περάσουμε άλλα τόσα μέτρα…», είπε η Νάντια Βαλαβάνη, διερωτώμενη «γιατί να πάρουμε τα 7,5 δισεκατομμύρια;». Στο πλαίσιο αυτό και ο υποψήφιος βουλευτής στη Β' Αθηνών, Κώστας Ήσυχος προανήγγειλε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα δεχθεί τον Μάρτιο την επιστροφή της τρόικας, λέγοντας χαρακτηριστικά στο STAR: «Δε θεωρούμε την Τρόικα ένα νόμιμο όργανο». «Θα τους πούμε να μην έρθουν, θα τους κεράσουμε το πολύ έναν καφέ», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα πρώτα βήματα μίας «κυβέρνησης της Αριστεράς», ο Δημήτρης Στρατούλης περιέγραψε και τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή. «Τα πρώτα νομοσχέδια της αριστερής κυβέρνησης θα είναι η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η δέκατη τρίτη σύνταξη σε όσους συνταξιούχους λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη κάτω από 700 ευρώ, η αποκατάσταση της προστατευτικής εργατικής νομοθεσίας για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, η κατάργηση των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων στον δημόσιο τομέα και μια σειρά άλλα μέτρα για τα ΑμεΑ, τους ανασφάλιστους υπερήλικες κλπ», τόνισε στον ρ/σ Alpha, χαρακτηρίζοντας αυτά τα μέτρα «αδιαπραγμάτευτα».
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: