Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Αιφνιδιαστική απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας Τεράστιες απώλειες για χιλιάδες Έλληνες με δάνεια σε ελβετικό φράγκο


Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί για τουλάχιστον 60.000 Έλληνες δανειολήπτες, που έχουν δάνεια κυρίως στεγαστικά σε ελβετικό φράγκο, η αιφνιδιαστική απόφαση της Κεντρικής  Τράπεζα της Ελβετίας (Swiss National Bank - SNB) να διακόψει  την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20 ανά ευρώ.
swiss
Η ελβετική κεντρική τράπεζα είχε θέσει το όριο του 1,20 πριν τρία χρόνια, μέτρο που είχε στόχο να προστατέψει την οικονομία της χώρας μεσούσης της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη.
Το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ελβετίας (SNB) εγκατέλειψε την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία των 1,20 ελβετικών φράγκων έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας, επίσης, μείωσε το επιτόκιο σε καταθετικούς λογαριασμούς όψεως που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο χρηματικό όριο
Το ελβετικό φράγκο εκτοξεύθηκε έναντι του ευρώ έως και 41%. Στη συνέχεια, η ανατίμηση του φράγκου περιορίσθηκε και η ισοτιμία από 0,85 φράγκα ανά ευρώ διαμορφωνόταν πριν από λίγο στα 1,02 φράγκα ανά ευρώ. Πάλι, βέβαια, η ανατίμηση του φράγκου - και αντίστοιχα η υποτίμηση του ευρώ - είναι τεράστια. Έναντι του δολαρίου, το φράγκο ανατιμάτο κατά 14% και διαμορφωνόταν πριν από λίγο στα 0,87 φράγκα ανά δολάριο.
Ψυχραιμία 
Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις από τις τράπεζες, το ύψος των εν λόγω δανείων φτάνει τα 6 δισ. ευρώ και με την εκτίναξη στην ισοτιμία του ελβετικού φράγκου χρειάζονται πολλά περισσότερα ευρώ για να αποπληρώσουν κεφάλαιο και δόσεις.
Όμως, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, οι δανειολήπτες θα πρέπει να παραμείνουν απολύτως ψύχραιμοι και να μην προχωρήσουν σε εσπευσμένες κινήσεις, όπως για παράδειγμα να μετατρέψουν τα δάνειά τους σε ευρώ διότι τότε θα γράψουν πραγματικές ζημιές, ενώ προσωρινά οι όποιες ζημιές είναι λογιστικές και ενδεχομένως πρόσκαιρες.
Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν, τα στεγαστικά αυτά δάνεια είναι μακροπρόθεσμης διάρκειας, 20ετίας και άνω, και επηρεάζονται από τους οικονομικούς κύκλους, άλλοτε αρνητικά και άλλοτε θετικά. Επισημαίνουν ότι οι τράπεζες θα συμβάλουν ώστε να υπάρξει ενημέρωση σε όποιον την ζητάει, ενώ τονίζουν ότι σε κάθε περίπτωση θα αναζητηθούν λύσεις σε όσους πληγούν.
Μεγάλη ζήτηση γνώρισαν τα στεγαστικά σε ελβετικό φράγκο το 2008, όταν η ισοτιμία ήταν ευνοϊκή και τα επιτόκια του ευρώ ακόμα υψηλά, με αποτέλεσμα σχεδόν το 15% των νέων χορηγήσεων στεγαστικών δανείων να δινόταν, τότε, στο ελβετικό νόμισμα.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: