Ο πρώην υφυπουργός Θάνος Μωραϊτης και υποψήφιος Βουλευτής της B” Αθήνας του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου με συνέντευξη του στο www. bankingnews.gr μιλά γι’ αυτά που πρέπει να αφήσει πίσω η μεταπελατειακή Ελλάδα. Ο κ. Μωραϊτης τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει συθέμελα, να γεννηθεί μια Ελλάδα των Αξιών της Δικαιοσύνης και της Δημιουργίας.
Ο υποψήφιος βουλευτής της β΄ Αθήνας λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί με μία παλαιοκομματική μειοψηφική λογική ενώ δεν επιθυμεί τη διαμόρφωση ενός κοινωνικού -πολιτικού μετώπου έχοντας ως ομπρέλα την κεντροαριστερά.
Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών εργάζεται προς την κατεύθυνση ενός πόλου σταθερότητας με προοδευτική κατεύθυνση και το κυριότερο τα στελέχη του κινήματος δεν διακατέχονται από κανένα άγχος κυβερνητισμού. Αν υπήρχε δυνατότητα διαγραφής του χρέους της Ελλάδας, σε 10 χρόνια θα αντιμετώπιζε τα ίδια προβλήματα.
Ο κ Μωραϊτης μιλά για το κυβερνητικό έργο του Γιώργου Παπανδρέου, για αυτά που δεν έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά και για όσα δεν μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η συνέντευξη έχει ως εξής:
Το ΚΙΝΗΜΑ διεκδικεί την ψήφο των πολιτών.
Τι διαφορετικό λέει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών σχέση με όσα λέγονται από τα υπάρχοντα κόμματα;
Εμείς λέμε ότι το πρόβλημα της χώρας δεν ήταν το Μνημόνιο του 2010, όπως λένε όλοι όσοι δεν έχουν καταλάβει τίποτα ή θέλουν να συγκαλύψουν τις ευθύνες αυτών που έφυγαν, αλλά η πελατειακή ασυδοσία που κορυφώθηκε το 2009.
Λέμε ότι δεν μπορεί να είναι όραμα για τη χώρα η επιστροφή στην κανονικότητα τους 2009 αλλά η Μεταπελατειακή Ελλάδα, μία Ελλάδα Αξιών, Δικαιοσύνης και Δημιουργίας.
Λέμε ότι η Ελλάδα για να αλλάξει οριστικά χρειάζεται ένα Ελληνικό Σχέδιο σαρωτικών προοδευτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.
Γνωρίζουμε ότι και συνολικά το χρέος να ήταν εφικτό να διαγραφεί αυτή τη στιγμή σε 10 χρόνια η Ελλάδα θα είχε να αντιμετωπίσει τις ίδιες δυσκολίες αν δε προχωρήσουν οι τομές και μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν το 2009 και δεν ολοκληρώθηκαν.
Έχετε εκφραστεί πολύ σκληρά για την πορεία συγκυβέρνησης.
Γιατί διαφωνείτε αφού ακολουθεί επιλογές Παπανδρέου;
Να θυμίσουμε καταρχήν ότι η ηγεσία της ΝΔ σε ένα βράδυ εξαφάνισε τα «Ζάππεια» και το φλερτ με τους αγανακτισμένους στο Σύνταγμα.
Πως και που θα ήταν η χώρα σήμερα αν είχαμε αυτή την ανεύθυνη στάση του κ. Σαμαρά.
Από εκεί και πέρα όντως συνεχίστηκε το δημοσιονομικό σκέλος των επιλογών, αν και το 80% της προσπάθειας για να περάσουμε από τα ελλείμματα στα πλεονάσματα έγινε επί Παπανδρέου.
Μην ξεχνάμε ότι χρειάστηκαν σκληρότερα μέτρα την περίοδο 2012-2014 από ότι θα χρειαζόταν, αν είχε στηριχθεί έστω ελάχιστα η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Επίσης η κυβέρνηση Σαμαρά δε προχώρησε σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα έδιναν πνοή στην Επιχειρηματικότητα και τις Επενδύσεις.
Άρα που διαφωνείτε;
Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα:
Το σημαντικότερο, το θεσμικό και μεταρρυθμιστικό σκέλος των επιλογών Παπανδρέου, το προοδευτικό κύμα μεταρρυθμίσεων, που θα αλλάξει οριστικά τη χώρα για να μην ξανακινδυνεύσει και να αποκαταστήσει βιώσιμα τις αδικίες, εγκαταλείφθηκε και σε πολλές περιπτώσεις αποδομήθηκε.
Και το τραγικότερο:
αυτοί που το εγκατέλειψαν, το παρουσιάζουν ως δικό τους!
Πού ήταν αυτά τα δύο χρόνια αυτό το μεταρρυθμιστικό κύμα;
Ποιος συνέχισε την τομή με το παρελθόν εδώ και δύο χρόνια;
Κανένας! Αντίθετα είχαμε το ρουσφετολογικό έκτρωμα του Αθηνά, τις συνεχείς προσπάθειες για την κατάργηση από το παράθυρο της διαύγειας, την εξαφάνιση της λίστας Λαγκάρντ, την δήθεν αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, το κλείσιμο της ΕΡΤ και βέβαια δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει το φιάσκο της άκριτής υιοθέτησης της έκθεσης του ΟΟΣΑ που πήγε να ισοπεδώσει την αγορά.
Τουλάχιστον υπήρξαμε φωνές μέσα στο ΠΑΣΟΚ που ορίζοντας κόκκινες γραμμές αποτρέψαμε μια σειρά τέτοιων ισοπεδωτικών μέτρων.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό που λέτε, ότι εφάρμοσε αρκετές μεταρρυθμίσεις.
Μεταρρυθμιστές είναι αυτοί που τις κάνουν πράξη όχι αυτοί που βαφτίζουν μεταρρυθμίσεις τις εμμονές και τις ιδεοληψίες τους.
Η χώρα περνά αυτό τον κυκεώνα και δεν έχει πει κανείς τι θα γίνει αυτό το πρωτοφανές και ιστορικό κύμα των νέων ανθρώπων που στρέφονται προς τον πρωτογενή τομέα.
Που είναι οι πολιτικές, που είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα στήριζαν αυτή την ιστορική εξέλιξη.
Που είναι τα προγράμματα για την πραγματική στήριξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης.
Αντί αυτού είχαμε το όνειδος των τριμήνων. Μια λογική που μας επιστρέφει σε παλιές νοοτροπίες και οι οποίες αν δείτε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι και αυτές ίδιες.
Το σημαντικότερο δεν είναι σε τι διαφωνούμε, αλλά τι προτείνουμε.
Ε, λοιπόν δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πολιτικός σχηματισμός που να λέει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα για να γλυτώσει και να αναταχθεί οριστικά, πρέπει να αλλάξει οριστικά και συθέμελα, βάσει αξιών: αξιοκρατία, διαφάνεια, βιώσιμη ανάπτυξη, δικαιοσύνη και κανόνες παντού και για όλους.
Που είναι το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης για το οποίο όλοι μιλάνε;
Όλοι νομίζουν ότι με λίγη ακόμα δημοσιονομική προσαρμογή και μερικά μερεμέτια, θα την σκαπουλάραμε. Ε λοιπόν όχι. Χρειάζεται δικό μας Εθνικό Σχέδιο και θεσμοί που λειτουργούν, χτίζοντας πάνω στο έργο 2009-2011.
Αν είστε στη βουλή θα συνεργαστείτε κυβερνητικά με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Θέλω να πω κάτι σε σχέση και με όσα έχουν προηγηθεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να διαμορφώσει ένα κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο που θα μπορούσε να ήταν η νέα ομπρέλα της κεντροαριστεράς. Απέτυχαν παταγωδώς.
Γιατί λειτουργούν με μια παλαιοκομματική μειοψηφική λογική που είναι αδύνατον να λειτουργήσει και να διαμορφώσει μια νέα πολιτική αντίληψη.
Δεν έχει ειπωθεί μισή κουβέντα για το πώς οραματίζονται τη χώρα .
Οι ίδιες συντηρητικές, επιδοματικές λογικές στις οποίες η αριστερά θα έπρεπε να ήταν απέναντι.
Καμία ουσιαστική, συγκεκριμένη κουβέντα για το πώς η χώρα θα παράξει το νέο πλούτο.
Για το πώς ο άνεργος θα επανέλθει στην αγορά εργασίας.
Τίποτα για την επιχειρηματικότητα, για τις επενδύσεις.
Αντιδρούν ισοπεδωτικά και αρνητικά και μόνο όταν ακούν τις λέξεις Επενδύσεις και Επιχειρηματικότητα.
Η ουσία είναι ότι η ανικανότητα και η απροθυμία του ΣΥΡΙΖΑ τον έχει καταστήσει μια συγκυριακή εκλογική δεξαμενή η οποία θα ραγίσει την επόμενη μέρα αφού ούτε ομοιογενή χαρακτηριστικά έχει ούτε αντιπροσωπεύει μια πλατιά κοινωνική συμμαχία.
Και θέλω να πω κάτι άλλο.
Αντί να κάνει αυτό – έστω και τώρα – βλέπουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τις επιλογές του.
Το άνοιγμά του και το όραμα για κυβερνητική συνεργασία είναι η ακροδεξιά του κ. Καμμένου.
Ακούω τον κ. Τσίπρα να λέει ότι ερχόμαστε να ενώσουμε.
Μέχρι στιγμής πάντως – από το 2009 και μετά – δίχασε.
Έχει τις ευθύνες ο κ. Τσίπρας για το διχασμό της ελληνικής κοινωνίας και έχει ευθύνες για όσα θα συμβούν.
Εμείς λέμε λοιπόν ότι πρέπει να υπάρξει ένας πραγματικός πόλος σταθερότητας με προοδευτική κατεύθυνση.
Δεν διακατεχόμαστε από κανένα άγχος κυβερνητισμού.
Οι αποφάσεις μας θα υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον, την πατρίδα και την σταθερότητα.http://moraitisthanos.gr/ti-den-exei-pei-o-syriza/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου