«Σήμερα με το Κίνημα των Δημοκρατών Σοσιαλιστών και τον Γιώργο Παπανδρέου ξεκινάμε από το σημείο στο μας ανέτρεψαν. Καλούμε όλους τους συντρόφους μας, οι οποίοι πίστεψαν σε αυτή την ανθρώπινη και πολιτική προσπάθεια που κάναμε και κάνουμε με πρώτο διακύβευμα τη χώρα και τους ανθρώπους, να είναι μαζί μας», τόνισε σε συνέντευξή του στο Ραδιοφωνικό Σταθμό «Στο Κόκκινο» ο Μιχάλης Καρχιμάκης, υποψήφιος Βουλευτής Β Αθηνών.
Ερωτηθείς για τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο κ. Καρχιμάκης επισήμανε ότι «ο κ. Βενιζέλος απαξίωσε το ΠΑΣΟΚ κάνοντάς το δεκανίκι της δεξιάς και μη θέτοντας ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές. Πρόσθεσε δε ότι ήταν οι ίδιοι οι υπουργοί του Σαμαρά οι οποίοι έλεγαν ότι η ηγετική ομάδα όχι απλά δε χάραξε τα όρια της διαφοροποίησης από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά το αντίθετο χωνεύτηκε σε πολιτικές που ήταν ανεπίτρεπτες».
Αναφορικά με το Κίνημα των Δημοκρατών Σοσιαλιστών και το Γιώργο Παπανδρέου, ο κ. Καρχιμάκης τόνισε: Ξεκινάμε για να πιέσουμε να ολοκληρωθούν όλες εκείνες οιμεταρρυθμίσεις οι οποίες με το περιεχόμενο και την εφαρμογή τους θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις παραγωγής νέου πλούτου σήμερα. Διότι για να βγούμε από την κρίση και να βάλουμε ανάχωμα για να μην ξαναπειραχτούν οι άνθρωποι που την «πλήρωσαν», τα μόνιμα θύματα του «πολέμου» της κρίσης, πρέπει να υπάρξει νέος πλούτος. Για να γίνει αυτό χρειάζεται σύγκρουση με όλους αυτούς που την παρεμποδίζουν. Χρειάζεται σύγκρουση με όλους αυτούς που την αναχαιτίζουν.
Παρατίθεται αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Καρχιμάκη:
Κ.ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: κ. Καρχιμάκη σας παρακολουθώ πολλά χρόνια. Είχατε και περιπέτειες οι οποίες ήταν πάρα πολύ άδικες. Γιατί επιλέξατε να πάτε στο Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου στην παρούσα φάση;
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Γιατί πιστεύω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου εκφράζει την ηθική στην πολιτική. Γιατί πιστεύω ότι ο κ. Παπανδρέου είναι ένας πολιτικός ο οποίος δε λογαριάζει το πολιτικό κόστος. Γιατί είναι ένας πολιτικός που συγκρούεται. Γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου μέσα από όλο αυτό το πλέγμα που σας περιέγραψα έχει σημαντική συμβολή τόσο για την πορεία της χώρας όσο και για το καλό των ανθρώπων. Και σας το λέω με πλήρη συνείδηση.
Και θεωρώ ότι αδίκως ανακόπηκε η προσπάθεια που ξεκίνησε να κάνει ανατρεπόμενος στο μέσο της τετραετίας. Και εδώ θέλω να δώσω και μια απάντηση σε όλους αυτούς που τώρα κλαίνε και ωρύονται- όχι ότι συμφωνώ ότι πρέπει να διακόπτεται στη μέση η τετραετής θητεία της Βουλής –αλλά στο ότι υπάρχει μια απίστευτη υποκρισία όταν το 2011 ανετράπη ένας εκλεγμένος Πρωθυπουργός λόγω της εμμονής του κ. Σαμαρά και των πρώην συντρόφων μου της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ- δεν περιλαμβάνω όλους όσους έχουν μείνει και μπορεί να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση- που βίασαν τη δημοκρατία και προκάλεσαν αστάθεια.
Και ερωτώ: Πόσο ήταν το κόστος της ανατροπής του Γιώργου Παπανδρέου και των εκλογών του 2012; Όταν εκείνη την περίοδο υπήρχε ένας κουμπαράς 130 δισ. ευρώ του δεύτερου δανείου και υπήρχε και μια ισχυρή θεσμική δύναμη κρούσης 250 βουλευτών.
Και βεβαίως ρωτώ. Ανατρέψανε τον Παπανδρέου. Έγιναν τα πράγματα καλύτερα;Πήραν χειρότερα και σκληρότερα μέτρα; Ο Βενιζέλος και η ηγετική ομάδα δε χώνεψε και έκανε ένα με τη δεξιά το ΠΑΣΟΚ, ένα κίνημα το οποίο σε μια δύσκολη στιγμή αναμετρήθηκε με την ιστορία και τη διαδρομή του; Και βεβαίως πρέπει να τονίσω και κάτι. Πολλοί λένε μας έβαλε στο Μμημόνιο. Μας κατέστρεψε. Η ιστορία όμως δε ξεκίνησε να γράφεται το 2009. Ξεκίνησε να γράφεται πολύ νωρίτερα.
Το 2004 αφήσαμε έλλειμμα 8 δισ. ευρώ.Το 2009 παραλάβαμε έλλειμμα 36 δισ. ερυώ. Δηλαδή 28 δισ. ευρώ επιπλέον αν λάβει κανείς υπόψη του ότι το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε πολιτικά για μέτρα μόλις 4 δισ. ευρώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Και βεβαίως μετά την ανατροπή του Παπανδρέου όλο αυτό το κύμα των μεταρρυθμίσεων που θα αποκαθιστούσε αδικίες εγκαταλείφθηκε και αποδομήθηκε. Και γίνομαι συγκεκριμένος. Ψηφίστηκε ο νόμος για την άρση του απορρήτου των καταθέσεων για να ελεγχθούν τα εμβάσματα του εξωτερικού. Περίπου 300 δισ. ευρώ έχουν φύγει από το 2000 μέχρι σήμερα. Αυτό δεν προχωράει. Δεύτερον οι ηλεκτρονικές συναλλαγές όπου στην ουσία το κράτος θα έπαιρνε επιπλέον 15 δισ. ευρώ. Τρίτον λειτουργία της Δικαιοσύνης. Ξεκινούσε ένας έθνικός διάλογος με τη δικαιοσύνη. Υπάρχουν 1 εκατ. εκκρεμείς αναπτυξιακές δικαστικές υποθέσεις οι οποίες θα έφερναν ένα σημαντικό κομμάτι νέου πλούτου.
Κ.ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ποιοι ρίξανε τον Παπανδρέου και γιατί;
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Τον Παπανδρέου τον έριξαν ο κ. Σαμαράς ο οποίος εμφανίστηκε ως σκληρός αντιμνημονιακός και υποκριτικός. Η ηγετική ομάδα η οποία ήθελε να καταλάβει την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Και βεβαίως διάφορα συστήματα, συντηρητικές συμμαχίες από το εξωτερικό, οι αγανακτισμένοι που τους χάσαμε μετά τις εκλογές. Ένα σύστημα δηλαδή οικονομικών συμφερόντων που δεν ήθελε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Το σύστημα αυτό σε συνδυασμό με τις επιδιώξεις του Σαμαρά και της σημερινής ηγετικής ομάδας οδήγησαν σε μεθοδεύσεις ανατροπής του Παπανδρέου. Ξέρετε πολύ καλά επίσης και το ακούμε πολλές φορές στα Μέσα Ενημέρωσης- ο Παπανδρέου είχε ξεκινήσει το Νόμο για τις άδειες των Μέσων Ενημέρωσης. Αυτό ανακόπηκε. Και βεβαίως ανακόπηκε και το θέμα των κοινών και προνομιούχων μετοχών των Τραπεζών. Και μετά την ανατροπή του ουσιαστικά επανήλθε. Τι σήμαινε αυτό; Διαφάνεια στη ροή του χρήματος. Πού πάνε τα λεφτά των τραπεζών, τα οποία ανακεφαλαιώθηκαν από το δάνειο του ελληνικού λαού. Όλα αυτά οδήγησαν στην ανατροπή του Παπανδρέου.
Σήμερα εμείς ξεκινάμε από το σημείο στο οποίο μας ανέτρεψαν. Και καλούμε όλους τους συντρόφους μας, οι οποίοι πίστεψαν σε αυτή την ανθρώπινη και πολιτική προσπάθεια που κάνουμε με πρώτο διακύβευμα τη χώρα και τους ανθρώπους.
Κ.ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: κ. Καρχιμάκη γιατί δε ξεκινάτε από τότε, από τη στιγμή που βάλατε τη χώρα στο Μνημόνιο, αλλά μιλάτε από τη στιγμή που σας ανέτρεψαν;
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Ξεκινάμε από το σημείο αυτό για να πιέσουμε να ολοκληρωθούν όλες εκείνες οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες με το περιεχόμενο και την εφαρμογή τους θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις παραγωγής νέου πλούτου σήμερα. Διότι για να βγούμε από την κρίση και να βάλουμε ανάχωμα για να μην ξαναπειραχτούν οι άνθρωποι που την πλήρωσαν, τα μόνιμα θύματα του «πολέμου» της κρίσης, πρέπει να υπάρξει νέος πλούτος. Για να γίνει αυτό χρειάζεται σύγκρουση με όλους αυτούς που την παρεμποδίζουν. Χρειάζεται σύγκρουση με όλους αυτούς που την αναχαιτίζουν.
Επειδή μου είπατε για το Μνημόνιο. Από τις πολιτικές του χρέους και των μεγάλων ελλειμμάτων της διακυβέρνησης Καραμανλή οδηγηθήκαμε στο να αναμετρηθούμε με την ιστορία και τη διαδρομή μας. Δημιουργήσαμε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης παρά το ότι η Ευρώπη καθυστερούσε τραγικά να πάρει μέτρα και να συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή βλέποντας και γνωρίζοντας δε ότι ο Καραμανλής έδινε ψεύτικα στοιχεία. Βλέποντας και γνωρίζοντας ότι οι συντηρητικές κυβερνήσεις και οι συντηρητικές ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ε.Ε αβάνταραν τον Καραμανλή παρά το ότι γνώριζαν ότι λέει ψέμματα. Και έβγαιναν δημόσια και έλεγαν ότι το έλλειμμα είναι 6% ενώ ήταν 16%. Ότι ήταν 12 δισ. ευρώ ενώ ήταν 36 δισ. ευρώ. Όλα αυτά είναι η αφετηρία που φτάσαμε εδώ. Και ο Παπανδρέου κατάφερε να πάρει δυο δάνεια. Ένα των 110 δισ. ευρώ και ένα άλλο 130 δισ. μαζί με το κούρεμα του χρέους άλλα 100 δισ. ευρώ. Βεβαίως αδικήσαμε πολλούς ανθρώπους. Σας το είπα. Αναμετρηθήκαμε με την ιστορία μας, τη ψυχή μας τη διαδρομή μας. Πρέπει ο κύκλος αυτός να κλείσει με τις μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν νέο πλούτο στη χώρα. Ο νέος πλούτος θέλει σύγκρουση. Δεν μπορεί τον Ιούλιο 2013 η Κυβέρνηση να ψηφίζει νόμο και να παραγράφει εννέα (9) χρόνια από τους ελέγχους για αυτούς που έβγαλαν τα λεφτά τους έξω.
Κ.ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Στο κομμάτι των συνεργασιών, σε περίπτωση που το Κίνημα μπει στη Βουλή, το έχετε δει με ποιους το συζητάτε και με ποιους δε το συζητάτε;
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Το έχουμε ξεκαθαρίσει. Εμείς δε θα γίνουμε παρακολούθημα της δεξιάς. Ο κ. Σαμαράς απεδείχθη αναξιόπιστος. Ο κ. Βενιζέλος οδήγησε σε αυτή τη συνεργασία και έκανε το ΠΑΣΟΚ δεκανίκι της δεξιάς. Το απαξίωσε. Χωνεύτηκε μέσα σε πολιτικές που ήταν ανεπίτρεπτες. Βλέπαμε καθημερινά να έρχονται διάφορεες πρωοτοβουλίες στη Βουλή πουλώντας χάρη στους ανθρώπους επειδή απέσυραν το δικαίωμα που πήγαν να τους αφαιρέσουν. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αυτά σε εμάς δε χωρούν.Υπάρχει μια σαφής διαχωριστική γραμμή. Και φτάσαμε στο σημείο να υπάρχουν δεξιοί υπουργοί, οι οποίοι έλεγαν σε μένα προσωπικά ότι η ηγετική σας ομάδα δεν έχει χαράξει τα όρια της διαφοροποίησης από τη Νέα Δημοκρατία. Το αντίθετο έχει χωνευτεί και έχει γίνει πιο δεξιά από τη δική μας δεξιά.
Και δεύτερον έχουμε μιλήσει, και εμείς και ο ίδιος ο Παπανδρέου για μια προοδευτική διακυβέρνηση με ένα περιχόμενο μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσει σε μια δικαιότερη κατανομή του πλούτου. Σε μια δεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας και στη δημιουργία νέου πλούτου μέσα από συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις με όλους εκείνους που υπονόμευσαν και υπονομεύουν τον πλούτο της χώρας.
Κ.ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: : Σας ευχαριστώ πολύ κ. Καρχιμάκη. Καλημέρα σας
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Καλημέρα σε εσάς, τους συνεργάτες, τους ακροατές σας.http://pame-mazi.blogspot.gr/2015/01/m.html?spref=fb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου