Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Μωραΐτης: Η χώρα δεν μπορεί να αντέξει μονοκομματικές κυβερνήσεις "Παράδειγμα προς αποφυγή η κυβερνητική συνεργασία του 2012"

Μωραΐτης: Η χώρα δεν μπορεί να αντέξει μονοκομματικές κυβερνήσεις

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Τριάντη 

Για την απόφασή του να εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ και να ταχθεί στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου μιλά ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος με το ΚΙΔΗΣΟ στη Β΄Αθηνών, Θάνος Μωραΐτης, σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο news.gr.
Ο κ. Μωραΐτης αφήνει αιχμές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, λέει όχι σε μονοκομματικές κυβερνήσεις και το εμφυλιοπολεμικό μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει ως "παράδειγμα προς αποφυγή" την κυβερνητική συνεργασία από το 2012 μέχρι σήμερα. 
Ο κ. Μωραΐτης επιτίθεται επίσης στο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι "ετοιμάζεται γι τη μεγάλη πολιτική κολοτούμπα" και αναφέρει ότι το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) μπορεί να είναι εγγυητής της πολιτικής ισορροπίας της χώρας.  

Κύριε Μωραΐτη είστε πλέον υποψήφιος με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) του Γιώργου Παπανδρέου,. Ήσασταν ο πρώτος που βγήκατε δημόσια και ταχθήκατε στο πλευρό του Γ. Παπανδρέου. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να το πράξετε δημόσια;

Οι αποφάσεις μου είναι συνεπείς με όσα έχω πει και υποστηρίξει το τελευταίο διάστημα. Εδώ και ένα χρόνο δεν έχω σταματήσει με δημόσιες παρεμβάσεις αλλά και στα όργανα να κρούω τον κώδωνα του κινδύνου και να καταθέτω προτάσεις για την ανασυγκρότηση της παράταξης. Και φυσικά δεν ήμουν ο μόνος. Χιλιάδες στελέχη από τη μια άκρη της χωρά στην άλλη κατέθεταν την αγωνία τους και έλεγαν ότι πρέπει να γίνει κάτι. Το αίτημα αυτό της βάσης όχι μόνο αγνοήθηκε αλλά απαξιώθηκε από την ηγεσία. Υπήρξε μια τελευταία ευκαιρία μετά τις παρεμβάσεις Παπανδρέου τον Δεκέμβριο. Η ηγεσία έδειξε ότι ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Η μόνη έννοια ήταν η διατήρηση της καρέκλας και οι επίπλαστες συμφωνίες κορυφής. Η πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου για το ΚΙΔΗΣΟ, μετά απ ' όλα αυτά, ήταν μονόδρομος ώστε να εκφραστεί ένα πολιτικό ακροατήριο που δεν συμβιβάζεται με ένα απολίτικο κομματίδιο στελεχών το οποίο έχει απογυμνωθεί από αξίες και ιδεολογικό πλαίσιο. Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) εκφράζει μια πολιτική πρόταση που θέλει να ενώσει τις δυνάμεις της προοδευτικής αλλαγής απέναντι στην δεξιά ή αριστερή συντήρηση. Η χώρα δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στο εμφυλιοπολεμικό κλίμα και τις εμμονές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε ένα πολιτικό χώρο που δεν θα είναι κλωτσοσκούφι .

Ποια η διαφορά από του ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου ή και με τα άλλα κόμματα; Για ποιο λόγο θεωρείτε ότι ένας πολίτης θα πρέπει να εμπιστευθεί το ΚΙΝΗΜΑ;

Είμαστε περήφανοι για την ιστορία της παράταξης και όσα έχει προσφέρει σε αυτό τον τόπο. Δυστυχώς η ηγεσία του κόμματος το οδήγησε στην ιδεολογική απογύμνωσή του. Ο τακτικισμός έγινε η σημαία και η ιδεολογία του και έτσι ισοπεδώθηκαν οι διακριτές γραμμές στη κυβερνητική συνεργασία. Είναι ένας βασικός λόγος που το εγκατέλειψαν οι δυνάμεις που συμπορευτήκαμε τόσα χρόνια. Με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) κάνουμε το επόμενο βήμα, χτίζουμε το νέο μας πολιτικό σπίτι ώστε να βρουν έκφραση οι προοδευτικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Εκφράζοντας αυτό τον κόσμο το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) μπορεί να είναι ο παράγοντας σταθερότητας μέσα σε ένα πολιτικό σκηνικό που γίνεται όλο και πιο εμφυλιοπολεμικό. Επίσης, εμείς λέμε η Ελλάδα δεν πρόκειται να υπερβεί την κρίση και να ανακάμψει οριστικά, αν δεν αλλάξει οριστικά, συθέμελα. Η χώρα χρειάζεται ένα ελληνικό σχέδιο για την παραγωγική της ανασυγκρότηση, για την προώθηση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων. Είναι δυνατόν να μιλάμε για αντιμετώπιση της ανεργίας με τα τρίμηνα του ΟΑΕΔ στους δήμους ή τις επιδοματικές λογικές του ΣΥΡΙΖΑ; Χρειαζόμαστε τολμηρές αποφάσεις για την ενίσχυση της νέας επιχειρηματικότητας. Χρειαζόμαστε στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης όχι πχ ιδεοληψίες όπως αυτές που είδαμε με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Και αυτά είναι απλά δυό μόνο παραδείγματα.

Πως κρίνετε αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ περί διαπραγμάτευσης με τους δανειστές;

Είναι ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για την μεγάλη πολιτική κολοτούμπα. Είδαμε όμως και το φιάσκο του Λονδίνου και τις κορώνες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χορέψει πεντοζάλη τις αγορές. Εγώ έχω πει και επιμένω οτι αυτό δεν είναι αριστερά. Είναι παιδική χαρά. Και δεν μπαίνω καν στο θέμα των διαφορετικών αντιλήψεων που μπορεί σε ένα κόμμα να συνυπάρχουν. Μέσα σε αυτό τα πλαίσιο θα τρίβουν τα χέρια τους αυτοί που σκέφτονται τα σενάρια μιας καταστροφικής παρένθεσης ΣΥΡΙΖΑ. Θα επιβεβαιωθεί η φράση Ηλιού ότι η αριστερά πατά όλες τις πεπονόφλουδες που τις πετούν. Απλά επισημαίνω το εξής γιατί πρέπει να αξιολογηθεί από τους πολίτες. Είπε ο κ. Τσίπρας ότι θα πληρωθούν τα ομόλογα του Μαρτίου. Είναι μια ένδειξη συνεννόησης με τους δανειστές. Αναρωτιέμαι όμως πόση απόσταση χωρίζει αυτή την φράση του κ. Τσίπρα από τα όσα έλεγε περί προδοτών και Τσολάκογλου όταν εμείς το 2010 χαράζαμε την στάση της εθνικής ευθύνης για να μην χρεοκοπήσει η χώρα.

Σε περίπτωση που το κόμμα σας καταφέρει να μπει στη Βουλή, βλέπετε πιθανότητα συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιο άλλο κόμμα μετεκλογικά;

Θα δούμε ποια θα είναι η ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Από εκεί και πέρα δεν διακατεχόμαστε από καμία πρεμούρα κυβερνητικού. Η παράταξη πλήρωσε ακριβά αυτές τις νοοτροπίες. Το θέμα λοιπόν δεν είναι απλά να είμαστε σε ένα κυβερνητικό έδρανο και μια υπουργική καρέκλα. Το θέμα που μας καίει είναι πώς θα γίνει το καλύτερο για τη χώρα. Αυτό που υπήρξε ως μοντέλο κυβερνητικής συνεργασίας από το 2012 είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Δεν υπήρξε σοβαρή προγραμματική συμφωνία με αποτέλεσμα να υπάρξει μια ισοπεδωτική ταύτιση την ΝΔ. Άρα δεν μπορεί κόμματα να συνεργάζονται κυβερνητικά στα τυφλά. Από εκεί πέρα πιστεύω ότι η ανάγκη συναινέσεων και συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων είναι μονόδρομος. Εμείς το υποστηρίξαμε από τη πρώτη στιγμή αυτό. Η χώρα δεν μπορεί να αντέξει ούτε αυτό το εμφυλιοπολεμικο κλίμα ούτε βέβαια μονοκομματικές κυβερνήσεις που δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της εθνικής ευθύνης. Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) μπορεί να είναι ο εγγυητής της πολιτικής ισορροπίας και σταθερότητας. Η χώρα ρέπει να κάνει βήματα μπροστά , δεν μπορεί να κάνει πισωγυρίσματα μετά από τόσες πρωτοφανείς θυσίες τω πολιτών.

Αποφασίσατε να εγκαταλείψετε μία σχεδόν σίγουρη εκλογή στην Αιτωλοακαρνανία και να κατεβείτε ως υποψήφιος στη Β΄Αθηνών, σε μια ομολογουμένως δύσκολη περιφέρεια. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν σε αυτό;

Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση. Όταν εντάσσεσαι όμως σε μια συλλογική προσπάθεια πρέπει να υπάρξει η καλύτερη διάταξη μάχης. Και υπηρετώντας το στόχο αυτό εντάχτηκα στη κρίσιμη μάχη της Β Αθηνών. Υπηρέτησα με πάθος, αξιοπρέπεια την ιδιαίτερή μου πατρίδα για 11 χρόνια ως βουλευτής θα το κάνω με την ίδια συνέπεια για την περιφέρεια στη οποία ζω και εργάζομαι εδώ και 25 χρόνια.

Εάν γυρίσετε πίσω και κοιτάξετε την πολιτική σας διαδρομή, ποια ήταν ίσως για εσάς η καλύτερη στιγμή ή πιο σημαντική στιγμή και ποια αυτή για την οποία έχετε μετανιώσει;

Η πολιτική έχει νόημα μόνο όταν υπηρετείς αξίες και δεν γίνεται αυτοσκοπός για τις καρέκλες και την εξουσία. Οι δύσκολες στιγμές λοιπόν συνήθως είναι τις ώρες που δίνει την μάχη για τις αξίες σου. Λάθη έχουν γίνει αναμφίβολα αλλά νιώθω ότι σε όλες τις περιπτώσεις ένιωθα ότι έκανα το καλύτερο για το τόπο, για την πατρίδα. Στη διαδρομή αυτή αγωνίστηκα για αξίες και όχι απλά για καρέκλες
http://www.news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: