Αυτό έκανε και από τα μικρόφωνα του ραδιοφωνικού σταθμού «Ράδιο Θεσσαλονίκη» κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην συμπρωτεύουσα. Μιλώντας για την περίοδο της πρωθυπουργίας του, θύμισε ότι ο Αντώνης Σαμαράς «έκανε κάθε τι για να ανατρέψει την κυβέρνηση στις πιο δύσκολες στιγμές. «Όταν εμείς, όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα έβαλε πλάτη, για να σηκώσει τη χώρα, αυτός μας λιθοβολούσε δύο χρόνια. Εκμεταλλευόταν τη δικαιολογημένη αγανάκτηση και οργή του κόσμου, και την έστρεφε απέναντι στην κυβέρνηση που ήρθε για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Και βεβαίως για να αποτρέψει τα βλέμματα από τις πραγματικές αιτίες του πώς είχαμε φτάσει εκεί. Διότι εμείς διαχειριστήκαμε μία βόμβα που ήταν απασφαλισμένη. Και δεν επιτρέψαμε να εκραγεί στα χέρια του ελληνικού λαού, να πάμε σε χρεοκοπία», είπε.
Την πραγματική του ανατροπή όμως, την απέδωσε για άλλη μια φορά στο εσωτερικό του κόμματός του. «Τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2011, ναι, ανατράπηκα. Ναι, υπήρχαν άτομα μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που θέλησαν να γίνει ακριβώς αυτό. Και βεβαίως, όταν μιλάμε για μία πλειοψηφία στη Βουλή με μόλις τρία άτομα, ήταν πολύ εύκολο μία μικρή ουσιαστικά ομάδα να εκβιάσει μία κατάσταση», είπε.
Υπερασπιζόμενος το δίκαιο της πρότασής του για δημοψήφισμα σε εκείνη την φάση, ο πρώην πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι ακόμα και η Άνγκελα Μέρκελ, επικοινώνησε κάποια στιγμή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στις εκλογές του 2012 και αναρωτήθηκε αν έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα. «Αν παίρναμε μία θετική απόφαση, πρώτα από όλα, θα έκλεινε όλο το θέμα περί Grexit, περί εξόδου από το Ευρώ. Θα προχωράγαμε στις αλλαγές, θα συγκρουόμασταν με εκείνα τα συμφέροντα που δεν ήθελαν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και θα κόστιζε πολύ λιγότερο στον ελληνικό λαό. Δεν έγινε αυτό», είπε για τη δική του πρόταση, αφήνοντας να εννοηθεί πάντως ότι είναι πιθανόν και στο μέλλον να χρειαστούμε ως χώρα το δημοψήφισμα.
Όσο για τις Κάννες, αφού διέψευσε ότι ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανέβηκε πάνω στην καρέκλα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αποκάλυψε ότι παρότι υπήρξε πολύ αντίθετος, στο τέλος όλοι έμειναν σύμφωνοι γύρω από τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα που θα έθετε υπό την κρίση του λαού το πρόγραμμα προσαρμογής που είχε συμφωνηθεί. «Το τονίζω αυτό. Γύρω από το τραπέζι, όλοι μείναμε σύμφωνοι, ότι θα γίνει το Δημοψήφισμα. Και θα γίνει το Δημοψήφισμα με το ερώτημα αν ο ελληνικός λαός θέλει ή όχι το πρόγραμμα προσαρμογής το οποίο είχαμε συμφωνήσει», είπε, ξεκαθαρίζοντας πως το ερώτημα δεν ήταν ‘ναι ή όχι στο ευρώ’. «Ο κος Σαρκοζί έκανε το μεγάλο λάθος και μάλιστα επισημάνθηκε στον κο Σαρκοζί από τον Βαν Ρομπάι. Εκεί, μέσα στο Συμβούλιο του είπε: ‘Νικολά δεν είναι το ερώτημα: ‘Ναι ή όχι στο Ευρώ’. Καταρχήν δεν μιλάμε για την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ. Το ερώτημα είναι αν θέλουν το πρόγραμμα ή όχι. Βεβαίως αν απορρίψουν το πρόγραμμα θα υπάρχουν συνέπειες και πιθανώς αυτό να οδηγήσει στην έξοδο από το Ευρώ. Αλλά δεν είναι: Ναι ή όχι στο ευρώ»...
Ερωτηθείς μάλιστα αν ένιωσε να απαξιώνεται ως πρωθυπουργός εκείνη την στιγμή, αντέδρασε λέγοντας ότι απαξίωση ένιωσε όταν το 2009 πήγε στην πρώτη συνάντηση με τους εταίρους μας και του έλεγαν για την ελληνική απάτη στα στατιστικά στοιχεία. « Το να συγκρουστώ για την άποψή μου με το κεφάλι ψηλά, με τον κο Σαρκοζί ή με οποιονδήποτε άλλον, δεν είναι απαξίωση. Είναι διεκδίκηση και το καταφέραμε. Το αν υπονομευθήκαμε εσωτερικά, είναι ένα άλλο θέμα», είπε, θυμίζοντας πως όταν κάποια στιγμή Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί, του πρότειναν εν είδει ‘τιμωρίας’ της Ελλάδας να της αφαιρεθεί η ψήφος της χώρας για όλα τα θέματα της ΕΕ, εκείνος αντέδρασε κάθετα : «Αν είναι έτσι, πάρτε τα λεφτά, αφήστε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι στο δικαίωμα το δημοκρατικό που έχουμε να μιλάμε για τα Εθνικά μας θέματα», είχε πει τότε...
http://www.matrix24.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου