Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Αναζητείται ο τρόπος και ο χρόνος κατά τον οποίο θα εφαρμοστούν Τι πέτυχε η Ελλάδα στο Eurogroup - Επανεξετάζονται οι ...εξαγγελίες της Κυβέρνησης


«Διαχωρίσαμε την δανειακή σύμβαση από το μνημόνιο» σχολίαζαν ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά την συνεδρίαση του Eurogroup, τονίζοντας πως η Ελλάδα κέρδισε χρόνο για να διαπραγματευτεί με τους εταίρους. Όσον αφορά όμως τις εξαγγελίες για τις 100 δόσεις, τα "κόκκινα δάνεια", το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ και τον ΕΝΦΙΑ, η ίδια πηγή έλεγε πως αναζητείται ο τρόπος εφαρμογής τους ώστε να μην προκαλέσει ανησυχία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
ypoik
«Εχουμε συμφωνήσει σε ένα κείμενο το οποίο επιδέχεται ερμηνειών χωρίς να μας επιβάλλει αυτό που μας επέβαλλε το προηγούμενο μνημονιακό πακέτο» σημείωσαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurorgoup. Διευκρίνιζαν ότι οι επαφές μα τους Θεσμούς θα γίνονται στο εξής με την Κομισιόν στις Βρυξέλλες και παράλληλα απευθείας όπου χρειάζεται.
Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν:
-Προτείναμε ένα μορατόριουμ: Εμείς δεν θα κάνουμε μονομερείς κινήσεις, εσείς δεν θα μας επιβάλετε υφεσιακά μέτρα. Εχουμε λοιπόν έναν μορατόριουμ τεσσάρων μηνών. Επιτεύχθηκε ο διαχωρισμός δανειακής σύμβασης και μνημονίου ενώ ακυρώνεται για το επόμενο τετράμηνο το mail Χαρδούβελη, η μείωση των συντάξεων η αύξηση του ΦΠΑ κλπ.
-Συμφωνήσαμε με τους συναδέλφους μας στο Eurgroup ότι θα επικοινωνήσουμε αυτό που έγινε σήμερα ως την «αρχή μιας νέας διαδικασίας». Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη μίλησαν Ντράγκι, Λαγκάρντ, Μοσκοβισί και στη συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης. Ακολούθησαν διευκρινιστικές ερωτήσεις από 3 ή 4 υπουργούς και συμφωνήθηκε η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος που αποτελεί ουσιαστικά αντιγραφή (copy-paste) της απόφασης του Eurogroup.
Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ σημείωσαν το απόγευμα της Τρίτης ότι οδεύουν προς επανεξέταση τόσο ο χρόνος όσο και το περιεχόμενο των νομοσχεδίων για τις 100 δόσεις, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την άνοδο του αφορολογήτου ορίου στις 12.000 ευρώ. Αντιθέτως το θέμα της πρόσληψης των καθαριστριών οι ίδιοι κύκλοι λένε ότι έχει διευθετηθεί («αυτό έχει κλείσει»).
«Δεν θέλω να επιβληθεί ξανά ο ΕΝΦΙΑ αλλά θα ξανακοιτάξουμε τα πάντα, όταν έχεις νέες συνθήκες πρέπει να βρεις τον τρόπο να τις αντιμετωπίσεις» σχολίασε στέλεχος του Υπουργείου σημειώνοντας ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα δούμε από την αρχή.
Παράλληλα κύκλοι του ΥΠΟΙΚ υποβάθμισαν το θόρυβο από την πληροφορία ότι η διαρροή του κειμένου της ελληνικής επιστολής στα ξένα ΜΜΕ είχε την ψηφιακή υπογραφή του κ. Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν, σαν να το έγραψε εκείνος. Διευκρίνισαν επ' αυτού ότι ο κ. Κοστέλο φαίνεται ότι την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι, όχι την Δευτέρα στις 12 τα μεσάνυχτα που εστάλη το email του κ. Βαρουφάκη στον κ. Ντάισελμπλουμ, μετέτρεψε το έγγραφο Word σε PDF και στη συνέχεια αυτό το έγγραφο διέρρευσε.
Οι ίδιοι κύκλοι αναγνώρισαν ότι στη σημερινή τηλεδιάσκεψη και στις επιστολές που έστειλαν οι εκπρόσωποι των Θεσμών (.σ.σ.: εννοεί Ντράγκι, Λαγκάρντ) επανεμφανίστηκε η λέξη memorandum (Μνημόνιο). «Εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι για εμάς έχει τελειώσει» σχολίασαν.
Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν:
-Στόχος της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια είναι η άμεση νομοθέτηση που να μην εγείρει ανησυχία εκτός Ελλάδας. Ακούμε καλές προτάσεις και από τους εταίρους.
-Αυτά που βάλαμε στο κείμενο των μεταρρυθμίσεων καλύπτουν και τις απόψεις κάποιων αντιπολιτευόμενων κοινοβουλευτικών ομάδων και είναι αλήθεια ότι υπήρξαν προτάσεις και από άλλα κόμματα.
-Εχουμε κερδίσει μερικές εβδομάδες. Από σήμερα το βράδυ, αύριο το πρωί, αρχίζει η διαδικασία για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Μπαίνουμε πλέον σε αχαρτογράφητα νερά. Είναι ακόμη νωρίς για να περάσουμε σε μια Προληπτική Γραμμή Στήριξης (ECCL) από τον Ιούλιο καθώς δεν το ευνοούν ακόμη οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.
Επιπλέον, ερωτηθείς για το θέμα στέλεχος του ΥΠΟΙΚ είπε ότι η ECCL αποτελεί μια από τις επιλογές, αλλά όχι για το αμέσως επόμενο διάστημα.
-Η απόφαση του Eurogroup της Παρασκευής ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και πάρα πολύ υπέρ μας καθώς ζητούσε από την Ελλάδα μια ευρεία γκάμα μεταρρυθμίσεων αλλά όχι νούμερα για να συμπεριληφθούν στο χαρτί. Είναι υπέρ μας η δημιουργική ασάφεια.
-Την Δευτέρα από τις 19.00 ώς 21.20 το βράδυ έγινε τηλεδιάσκεψη του κ. Χουλιαράκη με τους Θεσμούς και τη συνδρομή του κ. Βαρουφάκη κατά τη διάρκεια της οποίας η ελληνική πλευρά απέρριψε πολλές προτάσεις. Το ελληνικό κείμενο έφυγε 12.11 μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ήτοι 23.11 ώρα Βρυξελλών και πολύ νωρίτερα με βάση τη ζώνη ώρας της Ουάσινγκτον, άρα εντός χρόνου.
-Στρατηγική της Ελλάδας ήταν ο διαχωρισμός της δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο. Θεωρούμε ότι πέτυχε. Αρχικά θεωρήθηκε απαράδεκτη από τους εταίρους μας. Στα πρώτα ταξίδια που έγιναν μιλήσαμε με όρους πολιτικούς . Οι συνάδελφοί μας δεν ήταν συνηθισμένοι σε μια συζήτηση πέρα από την πεπατημένη νομικίστικη γλώσσα του Eurogroup. Ηταν γι' αυτούς ένα σοκ. Ομως αυτή ήταν η στρατηγική μας και από εκεί που ήμασταν απομονωμένοι για λόγους που έχουν κάνουν με τον αταβισμό με την αδράνεια αυτού που πράγματος που λέγεται Eurgroup, ακόμη πριν ξεκινήσει το δεύτερο Eurogroup είχαμε κερδίσει ερείσματα. Η άποψη μας ήταν ότι το μνημόνιο ήταν λάθος εξαρχής και τουλάχιστον το ΔΝΤ συμφωνούσε σε αυτό. Μεταξύ δεύτερου και τρίτου Eurogroup άλλαξαν οι όροι του παιχνιδιού καθώς δεν ήμασταν πια απομονωμένοι, απομονωμένοι ήταν οι άλλοι.
-Συζητιέται ευρέως και παγκοσμίως ότι υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Η εντολή του κ. Βαρουφάκη σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ήταν να διαπραγματευτεί με στόχο τη συμφωνία και όχι με στόχο τη ρήξη. Αλλά είχαμε πει ότι τη ρήξη δεν την αποκλείουμε γιατί αλλιώς δεν διαπραγματευόμαστε
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: