Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Αύριο στις 18:00 η ετυμηγορία Τι θα αποφασίσει το Ειδικό Δικαστήριο για τον Γ. Παπακωνσταντίνου


Η ώρα της κρίσης για τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου πλησιάζει. Αύριο στις 6.00 το απόγευμα ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Νίκος Πάσσος θα ανακοινώσει, όπως είναι προγραμματισμένο, την απόφαση των 13 τακτικών ανώτατων δικαστών , από την οποία θα κριθεί η περαιτέρω ποινική μεταχείριση του πρώην Υπουργού.
papakonstantinoueidikodikastirio
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, όπως είναι γνωστό, κάθεται στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου από τις 25 Φεβρουαρίου 2015 κατηγορούμενος για δύο κακουργήματα, απόπειρα απιστίας και νόθευση εγγράφου, σε συνδυασμό μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου (1608/1950). Αδικήματα που συνδέονται με πράξεις και παραλείψεις του στους χειρισμούς του σχετικά με την περίφημη λίστα Λαγκάρντ.
Η... βεντάλια της ποινικής μεταχείρισης , εκ του νόμου, έχει πολύ μεγάλο άνοιγμα για όσους κατηγορούμενους βαρύνονται με τέτοιες αξιόποινες πράξεις. Η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου- Βασιλοπούλου έχει ήδη εισηγηθεί την ενοχή του κατά το κατηγορητήριο.
Οι δικαστές όμως, δεν έχουν δικονομική υποχρέωση να ακολουθήσουν τη δική της πρόταση. Συγκεκριμένα μπορούν :
*Να τον αθωώσουν λόγω αμφιβολιών,όπως έχουν ζητήσει αγορεύοντας οι συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορούμενου Βασίλης Δημακόπουλος, Τάκης Βασιλακόπουλος και Παναγιώτης Κουρελέας επισημαίνοντας ότι δεν προκύπτουν στοιχεία τέτοια που να δείχνουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο εντολέας τους διέγραψε τα τρία ηλεκτρονικά αρχεία με τα ονόματα των συγγενικών του προσώπων από τη λίστα με τους Έλληνες καταθέτες στην Ελβετική τράπεζα HSBC.
*Nα αποφασίσουν ότι και τα δύο αδικήματα έχουν παραγραφεί, καθώς έχει συμπληρωθεί ο χρόνος της αποσβεστικής προθεσμίας . Απαραίτητη προϋπόθεση για να καταλήξουν σε αυτή την άποψη είναι να μετρήσουν κανονικά τη βουλευτική περίοδο που μεσολάβησε μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2012. Το ζήτημα της αποσβεστικής προθεσμίας έθεσε καταθέτοντας στο δικαστήριο ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, αλλά και στην αγόρευσή του ο υπερασπιστής του πρώην Υπουργού Βασίλης Δημακόπουλος.
*Να κριθεί ένοχος μεν , αλλά όχι για κακούργημα παρά μόνο για το πλημμέλημα της νόθευσης. Σε αυτή την περίπτωση η προβλεπόμενη ποινή είναι φυλάκιση και εκτιμάται ότι το επικρατέστερο σενάριο θα ήταν η επιβληθείσα ποινή να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.
*Να κηρυχθεί ένοχος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, όπως έχει ζητήσει και η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός. Τότε , το ύψος της προβλεπόμενης ποινής εξαρτάται από την αναγνώριση ή μη των ελαφρυντικών περιστάσεων που θα του αναγνωρίσουν οι δικαστές . Σε αυτή την περίπτωση η ποινή που προβλέπεται είναι κάθειρξη , δηλαδή πάνω από πέντε έτη.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: