Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Τέσσερις -ως τώρα- οι υποψήφιοι… Στις 7 Ιουνίου ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ


Με μία απόφαση και –προς το παρόν- τέσσερις υποψηφίους βγήκε από την πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, το Σάββατο, το ΠΑΣΟΚ.
pasok
Η εκλογή νέας ηγεσίας θα γίνει στις 7 Ιουνίου, καθώς ουδείς διαφώνησε με την σχετική πρόταση Βενιζέλου,  ήτοι τρεις εβδομάδες μετά το τέλος του Συνεδρίου που έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει στις 15-17 Μαΐου. Και προς ώρας τη θέση διεκδικούν χωρίς να το έχουν πει η Φώφη Γεννηματά και ο Ανδρέας Λοβέρδος, και επισήμως αφού ανακοίνωσαν την υποψηφιότητά τους από το βήμα της ΕΟΕΣ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Θανάσης Χειμωνάς. Μένει τώρα να τοποθετηθούν ως προς τις προθέσεις τους και οι υπόλοιποι φερόμενοι ως «υποψήφιοι», από τον Κώστα Σκανδαλίδη ως τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Ειδικότερα, την ανάγκη για ένα ‘νέο κόμμα’, εξέφρασε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, παράλληλα με την προαναγγελία της υποψηφιότητάς του για την προεδρία. «Χρειαζόμαστε ένα νέο κόμμα, μία νέα σχέση, μία νέα εμπιστοσύνη», είπε, λίγες ώρες αφού είχε βρεθεί σε εκδήλωση στελεχών της Δημοκρατικής Παράταξης με ακριβώς αυτό το θέμα, του ‘νέου κόμματος’ το βράδυ της Παρασκευής. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, εκτίμησε ότι το Συνέδριο μπορεί να αποτελέσει μία τομή.
Στην ίδια συνεδρίαση του Σαββάτου, που διήρκησε συνολικά εννέα ώρες, την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρεία του κόμματος, εξέφρασε και ο Θανάσης Χειμωνάς, που αν και «αουτσάιντερ», έχει ‘πέραση’ στα social media, όπου ήδη υπάρχει ειδική σελίδα υποστήριξης της υποψηφιότητάς του.
Για ένα συνέδριο από το οποίο πρέπει να βγει σαφής απόφαση για τα επόμενα βήματα του χώρου που θα καταλήγουν σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για ένα ιδρυτικό συνέδριο της ευρύτερης παράταξης, μίλησε από την πλευρά του ο Κώστας Σκανδαλίδης, το όνομα του οποίου ακούγεται έντονα για την «μεταβατική προεδρία» σε ένα τέτοιο σενάριο.
Υπέρ της μετεξέλιξης του κόμματος, τάχθηκαν μεταξύ άλλων, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Νίκος Μπίστης κ.α. Υπέρ ενός συνεδρίου που θα έχει αποφασιστικό χαρακτήρα για όλα τα θέματα που αφορούν στην παράταξη, τάχθηκαν από την πλευρά τους Γιώργος Φλωρίδης, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Βασίλης Κεγκέρογλου, Νίκος Σαλαγιάννης, Νάσος Αλευράς κ.α.
«Να προχωρήσουμε ως κόμμα σοσιαλδημοκρατικό, ριζοσπαστικό, λαϊκό, ευρωπαϊκό, πατριωτικό, πολυτασικό» και «απογαλακτιζόμενοι από τη συνεργασία με τη ΝΔ που ήταν εθνική ανάγκη, αλλά και αποκλείοντας τη συριζοποίησή μας», ζήτησε από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος, κατεβάζοντας στην πραγματικότητα τη δική του πλατφόρμα. Ο ίδιος ζήτησε τα διαδικαστικής φύσης θέματα να λύνονται με βάση την ομοφωνία και με προσυνεννοήσεις.
Το γάντι σήκωσε άμεσα η Φώφη Γεννηματά, κάνοντας λόγο για «βαθιά πολιτική και όχι διαδικαστική» διαφωνία από την πλευρά της. Η ίδια ζήτησε αμιγώς πολιτικό συνέδριο, τασσόμενη κατά της εκλογής οργάνων από αυτό, που θα σήμαινε και πολιτική δέσμευση της νέας ηγεσίας. «Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να ολοκληρωθεί μία διαδικασία διαδοχής χωρίς τήρηση του καταστατικού και διαδικαστική συμφωνία», είπε, κάνοντας λόγο για «σύγκρουση» μεταξύ της λογικής που θέλει ανασύνθεση και επανένωση του χώρου με εκείνου που θέλει ένα μικρό και ελεγχόμενο κόμμα.
Την ίδια ώρα, την απόφασή του να εγκαταλείψει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, επανεπιβεβαίωσε για πολλοστή φορά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επιχειρώντας να βάλει τέλος στα σενάρια που τον θέλουν να αναζητά τρόπο να μείνει στο τιμόνι του κόμματος. «Φίλες και φίλοι, αγωνίστηκα κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Δεν θα αναφερθώ στο 1989, ούτε στο 2007, αλλά μπορώ να αρχίσω από το 2011 και να φτάσω μέχρι σήμερα. Σήκωσα αναγκαστικά το βάρος καταστάσεων, πρακτικών και ανθρώπων που προσέβαλλαν την Παράταξη και προκάλεσαν την κοινωνία. Σήκωσα το βάρος καταλυτικών ιστορικών λαθών, που είχαν γίνει, το βάρος της κακής διαχείρισης ακόμη και του ίδιου του Κόμματος», είπε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την προηγούμενη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Διαβεβαίωσε, πάντως ότι αποχωρεί, τονίζοντας ότι η θητεία του ολοκληρώνεται, γιατί η τριετία αυτή, από την εκλογή του το Μάρτιο του 2012 έως το Μάιο του 2015, είναι ονομαστικά μικρή ,αλλά ουσιαστικά πυκνή και μεγάλη. «Η θητεία μου ολοκληρώνεται στο Συνέδριο και δεν ανανεώνετα», είπε, παραδεχόμενος πάντως ότι τον προβλημάτισε το γεγονός ότι θα μειωθούν οι κοινοβουλευτικές του δυνατότητες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υποστήριξε ότι «η νέα ηγεσία πρέπει να έχει ελεύθερο το πεδίο εντός και εκτός Βουλής και πρέπει ο καθένας να μετριέται με την πραγματικότητα και δεν πρέπει κανείς να αναλαμβάνει ρόλους και ευθύνες, που δεν του έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός», σημειώνοντας ότι αυτό αφορά και τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται η αντιπολίτευση μέσα στη Βουλή.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: