Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Ξανά στην Αθήνα από σήμερα οι τεχνοκράτες της Τρόικας


troika1
Επανέρχονται σήμερα όλοι οι τεχνοκράτες της Τρόικας, καθώς ορισμένοι είχαν αποχωρήσει για λίγες ημέρες δεδομένου ότι οι συνομιλίες με τις ελληνικές υπηρεσίες είχαν παγώσει από την περασμένη Τρίτη.
Το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι οι τεχνοκράτες των δύο πλευρών να συνεργαστούν και να απαντηθούν όλες οι απορίες των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας, ώστε να υπάρξει πρόοδος.
Μία πρόοδος που σε συνδυασμό με την παρουσίαση και άμεση υλοποίηση ενός πρώτου πακέτου μέτρων, ενδεχομένως να ξεκλειδώσει την εκταμίευση των κερδών του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων (SMP’s) ύψους 1,9 δις ευρώ.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών απέστειλαν στο υπουργείο Οικονομικών τις ερωτήσεις τους επί των δημοσιονομικών ζητημάτων και από σήμερα αναμένεται να αρχίσει η συζήτηση για να δοθούν απαντήσεις και διευκρινίσεις.
Τη συζήτηση θα απασχολήσει το θέμα του ΦΠΑ και της ενδεχόμενης αύξησής του σε «πλούσια» νησιά κλπ, η διατήρηση με μικρές αλλαγές του ΕΝΦΙΑ ή η μετάβαση στον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας κλπ. Πάντως, η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι μέτρα λιτότητας δεν προτίθεται να λάβει.
Σε δεύτερη φάση, θα πραγματοποιηθεί και μία αντίστοιχη συζήτηση επί των διαρθρωτικών παρεμβάσεων, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, το ασφαλιστικό, οι εργασιακές σχέσεις, το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, η δημόσια διοίκηση, η ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), η αναδιάρθρωση του τρόπου λειτουργίας της δικαιοσύνης κλπ.
Πολλά θα εξαρτηθούν για το μέλλον των συζητήσεων από τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού, κ. Αλ. Τσίπρα, με την καγκελάριο της Γερμανίας, κυρία Αγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο
http://lykavitos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: