Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Ντράγκι: Η ΕΚΤ θα ξαναδεχτεί τα ελληνικά ομόλογα αν...


Ντράγκι: Η ΕΚΤ θα ξαναδεχτεί τα ελληνικά ομόλογα μόνο αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματοςΞεκάθαρα μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση απέστειλε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράκγι, λίγη μόλις ώρα πριν...
τη συνάντηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε πως το βασικότερο στοίχημα αυτή τη στιγμή είναι να ξαναρχίσει ο διάλογος ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των τριών θεσμών (ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ).

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πρόθυμη να δέχεται ξανά ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση, εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ισχύοντος προγράμματος. «Η ΕΚΤ δεν δημιουργεί νέους κανόνες για την Ελλάδα, απλώς εφαρμόζει τους ισχύοντες» υπογράμμισε ο κ. Ντράγκι, απαντώντας ουσιαστικά σε όσους μιλούν για πολιτικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Αναφορικά με την επέκταση του ELA που ζητεί επιμόνως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ο διοικητής της ΕΚΤ δήλωσε πως η Κεντρική Τράπεζα  δεσμεύεται από την απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης και πως ο ELA παρέχει βοήθεια στον ελληνικό τραπεζικό τομέα και όχι στις κυβερνήσεις. 

Αναφορικά με την Ευρωζώνη ως σύνολο, ο κ. Ντράγκι εμφανίστηκε αισιόδοξος πως για την επιστροφή στην ανάπτυξη, κυρίως λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, της σταδιακής τόνωσης της εξωτερικής ζήτησης, καθώς και της υποχώρησης του ευρώ έναντι του δολαρίου. 

Ο Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξαπέλυσε επίθεση, χωρίς όμως να τον κατονομάσει, και στον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη υπογραμμίζοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση -τουλάχιστον σημαίνοντα μέλη της- χρησιμοποιούν διαρκώς δύο λέξεις “Πτώχευση και αφερεγγυότητα”»...
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: