Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Ο Μπάμπης Ταμουτσίδης «Έσβησε» η θρυλική τραβεστί Αλόμα

«Έσβησε» η θρυλική τραβεστί ΑλόμαΝοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική τις τελευταίες ημέρες σε νοσοκομείο με σοβαρά εγκαύματα λόγω φωτιάς που ξέσπασε στο σπίτι του

Με ένα φρικτό τρόπο έκλεισε το βιβλίο της ζωής του Μπάμπη Ταμουτσίδη. Η θρυλική τραβεστί Αλόμα απασχόλησε την επικαιρότητα με την εκρηκτική της προσωπικότητα, αλλά και τις πολιτικές της ανησυχίες κυρίως κατά τη δεκαετία του '80. Η Αλόμα νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση την τελευταία εβδομάδα σε νοσοκομείο με σοβαρά εγκαύματα που είχαν προκληθεί από πυρκαγιά στο σπίτι στο οποίο διέμενε και η οποία εκδηλώθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Η Αλόμα πάλευε αυτές τις ημέρες για να κερδίσει τη μάχη για τη ζωή αλλά δυστυχώς υπέκυψε.



Η πορεία της ζωής της έντονη και με καταστάσεις που αφορούν σε έναν άνθρωπο ο οποίος ζούσε σχεδόν πάντα στην κόψη του ξυραφιού, καθώς η ζωή του ετέθη αρκετές φορές σε κίνδυνο μια και είχε για χρόνια επιδοθεί σε ένα τρόπο ζωής που εγκυμονούσε ιδιαίτερους κινδύνους, με εκείνη να μεσουρανεί κυριολεκτικά στις πιάτσες των τραβεστί και να αποκτά μεγάλη φήμη, καθώς μιλούσε ανοιχτά για το σεξουαλικό της προσανατολισμό, αλλά και για τα δικαιώματα των τραβεστί και των εκδιδομένων προσώπων. 

Μαχητική, με κοφτερό μυαλό και πολιτικές ανησυχίες, θα προκαλέσει θόρυβο τη δεκαετία του '70 με την ενεργή και ουσιαστική της δράση και ανάμειξη με τα κοινά, καθώς θα ιδρύσει κόμμα και θα κατέλθει στον εκλογικό στίβο χωρίς να καταφέρει, όμως, να μπει στο Κοινοβούλιο.

Αποτέλεσε, σε κάθε περίπτωση, έναν άνθρωπο που μέσα από την περιθωριοποίησή του προσπάθησε να στείλει πολλαπλά μηνύματα, μαχόμενη πάντα τα αιτήματα που αφορούσαν στα δικαιώματα των τραβεστί, αλλά και των ομοφυλόφιλων. 

Ήρθε σε σύγκρουση πολλές φορές και με πολιτικούς, αλλά και τοπικούς εκπροσώπους, στην προσπάθειά της να διεκδικήσει, όπως η ίδια συνήθιζε να λέει, το δικαίωμα του καθενός στη διαφορετικότητα.

Ένας άνθρωπος μοναχικός που, όπως σημείωνε τελευταία, το μόνο πράγμα που φοβόταν μετά από μία έντονη και γεμάτη ζωή ήταν η μοναξιά, καθώς δεν είχε κανέναν στο πλευρό του όλα αυτά τα χρόνια. Είχε επιλέξει την αποστασιοποίηση και τους δικούς της ρυθμούς απομόνωσης σε σπίτι μακριά από όλους και όλα. «Έβγαλε πολλά χρήματα, κάποια από αυτά ευτυχώς της μείνανε, μπορεί να είχε ένα σωρό υποχρεώσεις και να είχε στριμωχτεί κάποιες φορές, αλλά είχε κάνει το κομπόδεμά της», θα πει άνθρωπος του περιβάλλοντός της.

Σε κάποια από τις τελευταίες της εξορμήσεις στην Αθήνα, το protothema.gr την είχε συναντήσει στην πλατεία Κλαύθμωνος και είχε συντροφιά το σκύλο της. «Είναι δύσκολη η μοναξιά, τελικά οι άνθρωποι μπορεί να σε προδίδουν, όμως τα ζώα δεν θα σε προδώσουν ποτέ», είχε πει τότε σε μία ολιγόλεπτη συνάντηση που είχαμε μαζί της, την οποία δεν ήθελε να αποτυπώσει ο φακός του protothema.gr καθώς δεν επιδίωκε με κανέναν τρόπο να απασχολήσει ξανά, όπως είχε πει χαρακτηριστικά, τα μέσα.

«Δεν μπορώ ακόμη να το πιστέψω, έχω πάθει σοκ, δεν ξέρω πώς και τι έγινε, δεν ξέρω πώς έπιασε το σπίτι φωτιά, αυτό που ξέρω είναι ότι εκείνη δεν περνούσε καλά εδώ και πολύ καιρό», μας λέει φίλος της συγκινημένος με την είδηση του χαμού της.

Η Αλόμα απέφευγε πάντως να μιλάει για όλα όσα βίωνε τον τελευταίο καιρό καθώς η οικονομική κρίση και η δύσκολη καθημερινότητά της πλέον άγγιζαν τα όρια της αδυναμίας και του πνιγμού για εκείνη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε κάποιες υποχρεώσεις της, γεγονός που την άγχωνε ιδιαίτερα, καθώς δεν είχε συνηθίσει σε ένα τέτοιο τρόπο ζωής, με δυσκολίες και συσσωρευμένα προβλήματα.
http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: