Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Με πρόσβαση στα 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ WSJ: Οι δανειστές πρότειναν επέκταση του προγράμματος έως το Μάρτιο


WSJ: Οι δανειστές πρότειναν επέκταση του προγράμματος έως το Μάρτιο
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Ουάσινγκτον
Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πρότειναν την περασμένη εβδομάδα να παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα στήριξης μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2016, αλλά οι διαφωνίες στους όρους και το τι θα συμβεί στη συνέχεια, υπονόμευσαν αυτό το σχέδιο, υποστηρίζει η Wall Street Journal.

Το τρέχον πρόγραμμα λήγει στα τέλη Ιουνίου και, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι η Ελλάδα δεν θα ξεμείνει από ρευστό έως το τέλος Μαρτίου, προτάθηκε η Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση στα 10,9 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δήλωσαν οι πηγές αυτές στην εφημερίδα.

«Αυτό που προσφέραμε θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα ήταν πλήρως χρηματοδοτημένη μέχρι το Μάρτιο του 2016» δήλωσε μία πηγή, αναφερόμενη στη συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ - Ντάισελμπλουμ την περασμένη εβδομάδα.

Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι κ.κ. Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ πρόσφεραν την επέκταση και επιπλέον χρηματοδότηση με αντάλλαγμα η Ελλάδα να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα, καθώς και περικοπές συντάξεων και φορολογικές αυξήσεις, δήλωσαν οι ίδιες πηγές. Αλλά ο κ. Τσίπρας απέρριψε αυτούς τους όρους ως απαράδεκτους.

Η αποτυχία να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τους όρους που συνδέονται με τη νέα βοήθεια, τώρα υπονομεύει τη συμφωνία που προσφέρεται κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, δήλωσε μία από τις πηγές.

«Κάθε επιπλέον ημέρα εκροής κεφαλαίων (από τις τράπεζες στην Ελλάδα) σημαίνει ότι λιγότερα χρήματα μπορούν να ληφθούν (από το κεφάλαιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) και αντ' αυτού θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη σταθεροποίηση των τραπεζών», είπε το πρόσωπο αυτό.

Ένας άλλος παράγοντας που εμποδίζει μία συμφωνία είναι το τι θα συμβεί μετά το Μάρτιο. Ένα από τα πρόσωπα που επικαλείται η εφημερίδα, δήλωσε ότι η Ελλάδα επιμένει ότι δεν θέλει ένα τρίτο πρόγραμμα -το οποίο πολλοί μεταξύ των πιστωτών πιστεύουν πως είναι απαραίτητο- και δεν θέλει να ακολουθήσει τους όρους για δαπάνες που τίθενται από τους πιστωτές της μετά το Μάρτιο.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: