Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

ΒΑΦΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΓΓΟΥΡΙΑ ΜΠΑΜΙΕΣ...


Μάλλον βιάζονται όσοι σπεύδουν να προαναγγείλουν την επίτευξη συμφωνίας κυβερνήσεως - δανειστών. Η απόσταση που πρέπει να διανυθεί είναι ακόμη μεγάλη. Μπορεί να υπήρξε γενική συμφωνία επί του πλαισίου όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Και είναι αρκετά αυτά που πρέπει να διευκρινιστούν.
Ας περιμένουμε λοιπόν να δούμε τι φασούλια ακόμη θα μας προκύψουν. Με οδηγό την εμπειρία του τελευταίου πενταμήνου και ιδιαίτερα των τελευταίων ημερών θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι η ελληνική πρόταση πριν γίνει, αν γίνει, τελικά δεκτή ενδέχεται να είναι ακόμη χειρότερη κι από αυτή που ακούσαμε χθες βράδυ.
Ακόμη κι αν τα τεχνικά κλιμάκια καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφορές, που συνεχίζουν να υφίστανται, και το Γιούρογκρουπ δώσει την συγκατάθεσή του ώστε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, στην Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, να "ευλογήσουν" τη συμφωνία είναι αμφίβολο αν μπορεί να επιτευχθεί ο όρος που έθεσε η καγκελάριος Μέρκελ: Να εγκριθεί πρώτα από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Με κατάρρευση των κόκκινων γραμμών της κυβέρνησης και χωρίς διακανονισμό του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο ειναι εξαιρετικά δύσκολο να ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ τα νέα (περιοριστικά, φορομπηχτικά και εν πολλοίς υφεσιακά) μέτρα καθώς και τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης του υφιστάμενου προγράμματος.
Σίγουρα θα βρεθούν πρόθυμοι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να αναπληρώσουν τις ψήφους αυτών που από την κυβερνητική πλειοψηφία θα αρνηθούν ψήφο στο ουσιαστικά τρίτο μνημόνιο. Όμως αυτό δεν λύνει το πρόβλημα της δεδηλωμένης που θα ανακύψει. Ο πρωθυπουργός -και προκειμένου να αποφύγει τις κάλπες- θα πρέπει να αναζητήσει νέους κυβερνητικούς εταίρους. Εκτός κι αν Τσίπρας και Καμμένος καταφέρουν να πείσουν τους βουλευτές των κομμάτων τους. Δύσκολο αλλά και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.
Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της επικοινωνιακής καταιγίδας, την οποίαν, από σήμερα κιόλας, θα εξαπολύσει το Μαξίμου προκειμένου τα αγγούρια να εμφανιστούν ως μπάμιες. Το μόνο βέβαιο είναι αφενός ότι το μάρμαρο για μια ακόμη φορά θα την πληρώσουν οι πολίτες και αφετέρου η χώρα θα συνεχίσει για έκτο χρόνο να βαδίζει σε τούνελ, βυθισμένη στην ύφεση, εκτός αγορών και υπό διεθνή επιτροπεία και έλεγχο.
Τουλάχιστον, διασφαλίζεται -εκτός δραματικού απροόπτου- η παραμονή της χώρας στο ευρώ και η κυβέρνηση μπορεί να ελπίζει στο μέλλον για καλύτερες μέρες. Αν και πολύ αμφιβάλλω. Από αύριο και άγνωστο για πόσο το κοινωνικοπολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να είναι καρφωμένο στο κόκκινο. Και σ' ένα καύσωνα διαρκείας δύσκολα αντέχει κάποιος, τη σήμερον ημέρα, χωρίς ...κλιματιστικά.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: