Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Καθοριστικές ώρες για τη χώρα Συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο για τις ελληνικές προτάσεις


Συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο για τις ελληνικές προτάσεις
Εικόνα από τις αφίξεις στο Μέγαρο Μαξίμου   (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις, όσο πλησιάζει η ώρα της υποβολής των προτάσεων στους θεσμούς.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε το πρωί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου.

Σε αξιόπιστες και ρεαλιστικές προτάσεις εκ μέρους της Αθήνας ελπίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σημειώνοντας ότι στην περίπτωση αυτή οι ελληνικές προτάσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από εξίσου ρεαλιστικές προτάσεις των δανειστών για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Μόνο έτσι θα έχουμε μία κατάσταση «win-win», τονίζει ο Τουσκ -ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας του, όπως δήλωσε, την υποβολή ρεαλιστικών προτάσεων.

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης εμφανίστηκε αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας, απορρίπτοντας τα περί κρυφού σχεδίου για επιστροφή στη δραχμή.

Την Τετάρτη, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Στρασβούργο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο και ενημέρωσε για τις εξελίξεις τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Παράλληλα συναντήθηκε με τον Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη Φώφη Γεννηματά και τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Δεν αποκλείεται, δε, να συγκληθεί εκ νέου το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, την Παρασκευή ή το Σάββατο.

Αν και ο κ. Τσίπρας εκφράζει σε συνομιλητές του αισιοδοξία για θετική έκβαση των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, εντούτοις πληροφορίες αναφέρουν πως δεν κρύβει και την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η σκληρή στάση που τηρεί το Βερολίνο, τη στιγμή που -κατά το Μαξίμου- σύμμαχοι της ελληνικής προσπάθειας είναι οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάριο Ντράγκι και Φρανσουά Ολάντ.

Επιπλέον, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου εμφανίζονται να ανησυχούν για το ενδεχόμενο ενός «σαμποτάζ» την τελευταία στιγμή. Ειδικότερα, εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο ευρωπαϊκοί κύκλοι να επιχειρήσουν να εμποδίσουν τη συμφωνία, αποσκοπώντας στη χρεοκοπία της χώρας και την έξοδό της από την Ευρωζώνη.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: