Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Πιέσεις Ομπάμα σε Μέρκελ Σόιμπλε σε Λιου: Πάρτε την Ελλάδα να πάρουμε το Πουέρτο Ρίκο


Σόιμπλε σε Λιου: Πάρτε την Ελλάδα να πάρουμε το Πουέρτο Ρίκο
Ο Τζακ Λιού και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Ουάσινγκτον
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποκάλυψε -σε μια προσπάθεια να αστειευτεί- ότι είπε στον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου ότι η Γερμανία θα αντάλλαζε ευχαρίστως την Ελλάδα με το Πουέρτο Ρίκο -το οποίο αντιμετωπίζει και αυτό κρίση χρέους.

Συγκεκριμένα, ο Σόιμπλε, μιλώντας σε συνέδριο της Bundesbank στη Φρανκφούρτη δήλωσε ότι είπε στον Λιου ότι η Γερμανία ήταν έτοιμη να δεχθεί το Πουέρτο Ρίκο στην Ευρωζώνη, εάν οι ΗΠΑ δέχονταν την Ελλάδα στην περιοχή του δολαρίου. «Νόμιζε ότι αστειευόμουν» είπε χαρακτηριστικά, ενώ νωρίτερα είχε σημειώσει ότι οι Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει νομισματική ένωση.

To Πουέρτο Ρίκο βρίσκεται και αυτό σε βαθιά οικονομική κρίση, εξαιτίας του υψηλού χρέους και αντιμετωπίζει κίνδυνο χρεοκοπίας. Το αμερικανικό Κογκρέσο δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να βρει λύση στην κρίση.

Ο Τζακ Λιου έχει ζητήσει επανειλημμένως από την Ευρώπη να δείξει πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης.

Από την πλευρά του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει συγκεκριμένες προαπαιτούμενες δράσεις για να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδοτική στήριξη, ενώ παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο. Βεβαίως, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έσπευσε να αποκλείσει κατηγορηματικά τη λύση του «κουρέματος».

  • Άμεση ψήφιση μέτρων ζητά ο Σόιμπλε - Χαραμάδα για αναδιάρθρωση χρέους
Πιέσεις Ομπάμα σε Μέρκελ

Την ίδια ώρα, ο Μπαράκ Ομπάμα ασκεί πιέσεις στην Άνγκελα Μέρκελ για επίλυση του θέματος, αναφέρει το Spiegel.

Επισήμως, οι ΗΠΑ μένουν εκτός του ελληνικού δράματος. Παρασκηνιακά ζητούν κούρεμα χρέους και προχωρούν σε ιστορικές συγκρίσεις, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην γερμανίδα καγκελάριο, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

Το Spiegel αναφέρεται μεταξύ άλλων σε πρόσφατο θέμα των New York Times που έκανε λόγο για την συμφωνία του 1953 για το χρέος της Γερμανίας.

Το περιοδικό αναφέρεται στο αμερικανικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Η Goldman Sachs προειδοποίησε ότι μία κρίση στο ευρώ θα μπορούσε να φτάσει μέχρι τις ΗΠΑ, την ώρα που η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει και την κρίση χρέους του Πουέρτο Ρίκο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει συνομιλήσει με πολλούς ευρωπαίους αξιωματούχους για το θέμα, πιο πρόσφατα με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και με την ίδια τη Μέρκελ, στην οποία επισήμανε ότι θα πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα «να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις, να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να επιτύχει τη βιωσιμότητα του χρέους στην Ευρωζώνη». Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: καλεί τη Μέρκελ να εγκαταλείψει τη σκληρή στάση.

Το περιοδικό αναφέρεται στις πιέσεις της Ουάσινγκτον να δημοσιευτεί η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, καθώς και τις πιέσεις για κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με το Spiegel, η ιδέα για μία νέα διάσκεψη για το χρέος της Ελλάδας γίνεται πιο επιτακτική. Το περιοδικό επιστρέφει στο 1953 και το γεγονός ότι μία από τις 21 χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία για το χρέος της Γερμανίας ήταν και η Ελλάδα.

Ο Σόιμπλε, αναφερόμενος στις παραινέσεις Αμερικανών αξιωματούχων να προχωρήσει η Ευρωζώνη σε διαγραφή του ελληνικού χρέους, όπως έγινε με το γερμανικό χρέος το 1953, υποστήριξε ότι οι δύο περιπτώσεις δεν είναι συγκρίσιμες και χαρακτήρισε την σύγκριση παραπλανητική, καθώς «η κατάσταση τότε δεν αφορούσε την συμμετοχή σε μια νομισματική ένωση».

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: