Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Κομισιόν: Ο Τσίπρας είχε ενημερώσει τον Γιούνκερ για τις εκλογές...


Κομισιόν: Ο Τσίπρας είχε ενημερώσει τον Γιούνκερ για τις εκλογές«Καμία έκπληξη» δεν προκάλεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η παραίτηση του Eλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, καθώς όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου Άννικα Μπρέιντχαρτ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν...
πλήρως ενήμερος έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Συγκεκριμένα η Γερμανίδα εκπρόσωπος της Επιτροπής Άννικα Μπρέιντχαρτ δήλωσε πως:
«Η Επιτροπή σέβεται την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα. Δεν αποτελεί όμως καμία έκπληξη για εμάς καθώς ο Πρόεδρος Γιούνκερ βρίσκεται συνεχώς σε επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο Παυλόπουλο. Η Επιτροπή θεωρεί σημαντικό να συνεχίσει να υπάρχει πλήρης υποστήριξη του προγράμματος που υπεγράφη για την Ελλάδα έτσι ώστε να συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις.»
Η δήλωση της Γερμανίδας εκπρόσωπου Τύπου συμβαδίζει με τη γενικότερη Ευρωπαϊκή τοποθέτηση, όπως αυτή του Γερούν Ντάισελμπλουμ που αν και δήλωσε μη ενήμερος για την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα, είπε πως «δεν παραβιάζεται η συμφωνία» αλλά πρέπει να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια με αμείωτο ρυθμό.  
«Ρεαλιστικός στόχος η ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Οκτώβριο»
Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως ο στόχος για ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος παραμένει σταθερός για τον Οκτώβριο, καθώς υποστηρίζει πως μια μεταβατική κυβέρνηση θα αρκέσει για την υλοποίηση των ψηφισθέντων προαπαιτούμενων.
Η ίδια πηγή τονίζει πως δεν υπάρχει άγχος από τη πλευρά της Επιτροπής γιατί η συμφωνία υπεγράφη με την Ελληνική Δημοκρατία και όχι με την κυβέρνηση και απέσπασε και ευρύτατη κοινοβουλευτική υποστήριξη, συνεπώς δεν τίθεται θέμα αθέτησης της συμφωνίας.
Τέλος, αν και αρνήθηκε να σχολιάσει τι θα γίνει σε περίπτωση πιθανής καθυστέρησης υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων λόγω των εκλογών, ιδιαίτερα δεδομένου του γεγονότος πως τον Οκτώβριο θα πρέπει να ψηφισθεί ένα δεύτερο μεταρρυθμιστικό κύμα, η κοινοτική πηγή ανέφερε πως ανέκαθεν υπήρχαν καθυστερήσεις. 

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: