Του Βαγγέλη Δουράκη
Με την ελληνική οικονομία να διψά για «φρέσκο χρήμα» και να αναμένει ως «μάννα εξ' ουρανού» τον «πακτωλό» των 35 δισ. ευρώ των χρηματοδοτήσεων από τα προγράμματα της περιόδου 2007-2013 και 2014-2020 (γνωστό και ως «πακέτο Γιούνκερ»), αυτό που επί του παρόντος φαίνεται πως έχει να περιμένει είναι ποσό μόλις… 1 δισ. ευρώ μέσα στον Οκτώβριο ως «προίκα» για την επόμενη Κυβέρνηση. Μια Κυβέρνηση όμως που θα κληθεί να περάσει το τεστ της Αξιολόγησης για να καταφέρει να «ξεκλειδώσει» πέρα από την υποδόση των 3 δισ. ευρώ και ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας.
Ερωτηθείς ο κεντρικός τραπεζίτης για το πότε θα μπορέσουν να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, στο γνωστό QE, ο Μάριο Ντράγκι διεμήνυσε πως θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. «Δεν μπορούμε να αγοράζουμε ελληνικά ομόλογα μέσω QE εάν βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση, ή δεν έχει αρχίσει ακόμη...», εξήγησε με νόημα ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα που χορηγούνται ως εγγυήσεις (collaterals) στην ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως «για να μπορέσουν τα ελληνικά collaterals να είναι και πάλι επιλέξιμα η Ελλάδα πρέπει να είναι σε πρόγραμμα».
Και ενώ η χρηματοδότηση της χώρας εξαρτάται απόλυτα από την εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, ώστε να υπάρξει θετική αξιολόγηση, τον κώδωνα του κινδύνου για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2016 κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Σε σημείωμά του ενόψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20 η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα, το ΔΝΤ προειδοποιεί για επιδείνωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας.
Παρά τη μείωση των κινδύνων λόγω της συμφωνίας για το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης, το Ταμείο προειδοποιεί ότι το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, ενδέχεται να προκαλέσει πιέσεις στην Ευρωζώνη.
Παρά τη μείωση των κινδύνων λόγω της συμφωνίας για το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης, το Ταμείο προειδοποιεί ότι το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, ενδέχεται να προκαλέσει πιέσεις στην Ευρωζώνη.
Εντωμεταξύ, ο Γουίλιαμ Μιούρει, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, επανέλαβε μάλιστα και το πάγιο αίτημα το Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, αν δεν έχει προηγηθεί νέος γύρος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
«Θα πρέπει να υπάρξει σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους.
Αυτό είναι προϋπόθεση για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας», διεμήνυσε. «Το λέμε εδώ και καιρό... Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδας προϋποθέτει σημαντική ελάφρυνση χρέους», πρόσθεσε, για να συμπληρώσει πως για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη απαιτείται συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, καθώς η νέα ελάφρυνση του χρέους δεν αρκεί από μόνη της.
Κληθείς να σχολιάσει το ρευστό πολιτικό σκηνικό της χώρας, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 20ης Σεπτεμβρίου, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ έλαβε - παραδοσιακά - απόσταση ασφαλείας, σημειώνοντας πως «Πρέπει να περιμένουμε να γίνουν οι εκλογές. Δεν σχολιάζουμε πολιτικές εξελίξεις που είναι σε εξέλιξη. Θα δουλέψουμε με την επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι, μόλις είναι έτοιμη».
http://www.matrix24.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου