Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ για τους «χρυσούς» μισθούς του ΟΒΙ...

Διευκρινίσεις σχετικά με τη μισθολογική κατάσταση στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, δόθηκαν σήμερα από το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. 

Είχε προηγηθεί ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργου Αμυρά, στην οποία ανέφερε ότι 97 υπάλληλοι του ΟΒΙ αμοίβονται με μισθό άνω των 7.000 ευρώ. 

Μετά από...
ερώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή προς τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη, σχετικά με τη μισθολογική κατάσταση στον ΟΒΙ, από το γραφείο Τύπου του υπουργείου επισημαίνονται τα εξής:

Ο ΟΒΙ είναι αυτοχρηματοδοτούμενος Οργανισμός, που δεν επιβαρύνει με οποιονδήποτε τρόπο τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ήδη από το 2012 οι μισθοί των εργαζομένων στον ΟΒΙ έχουν περικοπεί κατά 25%, ακολουθώντας τις επιταγές των νόμων 4024/11 και 4093/12. Σύμφωνα με αυτούς, πέραν του συγκεκριμένου ποσοστού ενεργοποιείται αναστολή περικοπής και άρα δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη μείωση.
Οι μισθοί στον ΟΒΙ θα προσαρμοστούν σε όσα προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο, όπως ορίζει ο νόμος 4093/12.
Συνολικά το θέμα του μισθολογίου βρίσκεται προς εξέταση στη Δικαιοσύνη, με προσφυγές των εργαζομένων (αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο σχετικά με τις μειώσεις των μισθών), του ίδιου του Οργανισμού (αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ αναφορικά με το νομικό του καθεστώς) αλλά και του Δημοσίου (ποινική δίωξη εις βάρος μελών απελθούσας Διοίκησης του Οργανισμού για ανεπαρκή μείωση των μισθών).

Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι περιμένει τις σχετικές τελεσίδικες αποφάσεις, έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Σημειώνεται πως ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και συνιστά τον αρμόδιο στην Ελλάδα φορέα για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και βιομηχανικών σχεδίων.
Άνω των 7.000 ευρώ οι μηνιαίες απολαβές 97 υπαλλήλων

Σύμφωνα με τον κ. Αμυρά, μάλιστα, για την υπόθεση έχει ήδη ασκήσει διώξεις σε βαθμό κακουργήματος ο Εισαγγελέας Διαφθοράς καθώς και παρά τους κατά καιρούς νόμους για περικοπές σε μισθούς και επιδόματα, αυτές φαίνεται να μην εφαρμόστηκαν καθόλου ή να μην εφαρμόστηκαν σωστά στο προσωπικό του ΟΒΙ με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί ζημιά ύψους 4,5 εκατομμύριων ευρώ για το ελληνικό δημόσιο.

Ο βουλευτής ζητεί εξηγήσεις για την αμέλεια αυτή από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, θέτοντας τα εξής εωρήματα:

Έχετε γίνει γνώστης των ποινικών αυτών διώξεων και πως προτίθεστε να αντιδράσετε;
Τα ποινικά διωκόμενα στελέχη παραμένουν σήμερα στις θέσεις τους ασκώντας πλήρως τα καθήκοντα τους;
Είστε σε θέση να επιβεβαιώσετε το ύψος της ζημιάς του δημοσίου καθώς και τα όσα καταγγέλλονται για μισθούς πάνω από 7.000 ευρώ το μήνα και εξωφρενικά επιδόματα μεταξύ των οποίων και επίδομα κυλικείου;
Ποιες είναι σήμερα οι μηνιαίες αμοιβές του προέδρου, των μελών του ΔΣ, των διευθυντών και του λοιπού προσωπικού του ΟΒΙ;
Προτίθεστε να διεκδικήσετε τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά από τους εμπλεκόμενους και με ποιο τρόπο;..

Δεν υπάρχουν σχόλια: