Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Ποιο είναι το σημείο «κλειδί» της αξιολόγησης Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα τεχνικά κλιμάκια - Άρχισε το «ξεσκόνισμα» του προϋπολογισμού


Το «ξεσκόνισμα» των εσόδων και των εξόδων του ελληνικού Κράτους αρχίζουν από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών -σύμφωνα με τις πληροφορίες- προκειμένου να αποκτήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πακέτο μέτρων που θα χρειαστεί να πάρει η Ελλάδα για την επόμενη τριετία. 
genikologistirio
του Βαγγέλη Δουράκη
Στο «μικροσκόπιο» της τεχνικής αποστολής των θεσμών -που βρίσκεται ήδη στην Αθήνα-  μπαίνουν τα στοιχεία που διαθέτει το Γενικό Λογιστήριο Κράτους για την πορεία των δαπανών, αλλά και των εσόδων, με στόχο να υπολογιστεί το περιβόητο «δημοσιονομικό κενό».
Τα τεχνικά κλιμάκια που ειδικεύονται στα δημοσιονομικά μεγέθη θα «ξεσκονίσουν» την εκτέλεση του περυσινού προϋπολογισμού και τις προβλέψεις για την περίοδο 2016-2018, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν και την απόσταση που χωρίζει τους Ευρωπαίους δανειστές μας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι μεν Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ από φέτος έως το 2018, το δε ΔΝΤ μιλά για μέτρα ύψους 7,2-9 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν θα χρειαστούν πάνω από 3 δισ. ευρώ μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των μνημονιακών δεσμεύσεων που δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί, όπως η αύξηση των φορολογικών βαρών για τους αγρότες και τα ενοίκια, η αλλαγή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος κ.λπ.
Η Κυβέρνηση, πάντως, ζητά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δώσει στο Euro Working Group εξηγήσεις για τις εκτιμήσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, ο οποίος ανέβασε τον πήχη του δημοσιονομικού κενού για την τριετία 2016-2018 σε εφιαλτικά ύψη.
Σε κάθε περίπτωση, στο πως θα εξελιχθεί η «κουβέντα» με τους δανειστές κεντρικό ρόλο θα παίξει και το …που θα κάτσει η «μπίλια» του προϋπολογισμού του 2015: Η κυβέρνηση επιμένει ότι η περασμένη χρονιά  έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ αντί στόχου για έλλειμμα 0,25%, παρά το γεγονός ότι δεν εφαρμόστηκαν όλα τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί.
Μάλιστα, η ελληνική πλευρά προσπαθεί να καταστήσει την υπερεκτέλεση του 2015 ως το νέα βασικό σενάριο και να χρησιμοποιήσει τα ψηφισμένα μέτρα που δεν εφαρμόστηκαν ως μαξιλάρι για να αντικρούσει τις πιέσεις των δανειστών και ιδίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για νέα μέτρα φέτος.
Κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί με τους θεσμούς και η συζήτηση είναι υπό εξέλιξη.
Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι το 2015 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ και «βλέπει» δημοσιονομικό κενό τουλάχιστον της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος που θα πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα.
Από την πλευρά της, η Κομισιόν έχει ηπιότερη στάση με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου να υποστηρίζουν ότι συγκλίνει περισσότερο με τις ελληνικές εκτιμήσεις. Ωστόσο, προ ημερών είχε επισημάνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα απαιτηθούν νέα μέτρα φέτος για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, ενώ και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έκανε λόγο για την ανάγκη περικοπής συντάξεων.
Με δεδομένη την απόσταση που χωρίζει όλες τις πλευρές, το ζητούμενο για την Αθήνα είναι να επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης για να ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων  εκ του σύνεγγυς.
Στο σημείο αυτό υπάρχουν στελέχη που θεωρούν ότι υπό προϋποθέσεις οι τετ-α-τετ διαβουλεύσεις θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) εντός 2-3 εβδομάδων (εντός του Μαρτίου), ενώ υπάρχουν κι άλλα στελέχη που δεν βλέπουν το πώς οι συζητήσεις θα μπορούσαν να γεφυρώσουν τις διαφορές των εμπλεκόμενων πλευρών πριν τον Απρίλιο.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: