Η περιφέρεια (και η Θεσσαλονίκη) βάφτηκε «πράσινη» ...
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ολική ανατροπή υπέρ ΠΑΣΠ στο Αριστοτέλειο- Ανοδος επίσης 10% στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και 15% στο Ιόνιο...
Εκλογές σε φόντο... πράσινο. Η ΠΑΣΠ είναι η συγκριτικά κερδισμένη παράταξη ανάμεσα στις συμμετέχουσες δυνάμεις, στην εφετινή φοιτητική κάλπη. Η παράταξη που πρόσκειται στο ΠαΣοΚ σημείωσε άνοδο, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις ιδιαιτέρως εντυπωσιακή, κατορθώνοντας να αποσπάσει αρκετές σχολές από τη, σταθερά πρώτη μιαν ακόμη χρονιά, παράταξη της ΔΑΠ. Η εφετινή αναμέτρηση σημαδεύτηκε και από την πρωτόγνωρη καθυστέρηση στην καταμέτρηση των ψήφων, ακόμη και σε συγκριτικά μικρούς φοιτητικούς συλλόγους, λόγω συνεχών αντεγκλήσεων και διαφωνιών για την εγκυρότητα ψηφοδελτίων και ορισμένων επί μέρους αποτελεσμάτων. Την ίδια...
στιγμή η εισβολή κρανοφόρων, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, στο κτίριο Γκίνη του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων και ο πανικός που επικράτησε και σε άλλες σχολές του κέντρου για επικείμενες... επιδρομές, οδήγησε σε διαδικασίες κεκλεισμένων των θυρών, με εντεινόμενη επαγρύπνηση και περιφρούρηση.
Συγκεκριμένα άνοδο η οποία σε επί μέρους συλλόγους ή και πανεπιστήμια ανερχόταν ως και 17% κατέγραψαν, σε πανελλαδική κλίμακα, οι δυνάμεις της «πράσινης» φοιτητικής παράταξης. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με έδρα τον Βόλο, κατεγράφη άνοδος 10% και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ανήλθε σε 15%. Σημαντική άνοδος σημειώθηκε και στα Ιωάννινα, ενώ η ΠΑΣΠ ενίσχυσε τις δυνάμεις και στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με μέση αύξηση τις 6 ποσοστιαίες μονάδες.
Την τάση της «πράσινης» ανάκαμψης αποδεικνύουν και τα αποτελέσματα από διάφορες σχολές. Η ΠΑΣΠ απέσπασε, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα έπειτα από πέντε ή και δέκα χρόνια, την πρωτιά στη Νοσηλευτική Αθηνών, στο Οικονομικό Τμήμα του ΑΠΘ, στο Ιστορικό- Αρχαιολογικό του ίδιου πανεπιστημίου, στο Χημικό των Ιωαννίνων και στους Χημικούς Μηχανικούς της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Αντίστοιχα αύξησε την απόσταση από τη ΔΑΠ στο μοναδικό ίδρυμα της Αθήνας όπου κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ). Τ ην ίδια στιγμή η ΔΑΠ κλυδωνίστηκε στα παραδοσιακά «κάστρα» της, όπως το Πανεπιστήμιο Πειραιά, η Νομική Σχολή, το Πάντειο και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, όπου είτε περιορίστηκαν σημαντικά οι ευρείες διαφορές που της εξασφάλιζαν άνετη πλειοψηφία είτε διατήρησε την αυτοδυναμία της, σε οριακά επίπεδα (στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Πειραιά).
Οι εφορευτικές επιτροπές, πάντως, καθυστέρησαν χαρακτηριστικά να καταλήξουν στην έκδοση αποτελεσμάτων. Η παραδοσιακή... ολονυχτία της Τετάρτης στην ΑΣΟΕΕ, στη Νομική και στο Πάντειο κατέληξε να γίνει... εσπερινός της Πέμπτης καθώς οι εκατέρωθεν καταγγελίες για νοθεία και η απόρριψη ψηφοδελτίων, λόγω ακυρότητας, επέφεραν συνεχείς διαπληκτισμούς και διακοπές στη διαδικασία. Ο φόβος μάλιστα της πιθανότητας να εισβάλουν κρανοφόροι, όπως συνέβη στο κτίριο Γκίνη του Πολυτεχνείου, ανάγκασε τους φοιτητές να κλειδώσουν τις εισόδους στις αίθουσες της Νομικής και της ΑΣΟΕΕ και να μην αρχίσει η διαδικασία καταμέτρησης πριν από τις 2 τα ξημερώματα. Σύμφωνα με μαρτυρίες φοιτητών οι κρανοφόροι εισέβαλαν στο κτίριο Γκίνη χτυπώντας με κοντάρια φοιτητές από τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Τοπογράφων και προσπαθώντας να αποσπάσουν ανεπιτυχώς τις κάλπες των δύο συλλόγων. Μάλιστα σύμφωνα με ορισμένους παρευρισκομένους στη σύντομη αλλά άγρια συμπλοκή που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πέντε φοιτητών στο κεφάλι και στον αυχένα, οι εισβολείς χρησιμοποίησαν και δακρυγόνα σπρέι, προκειμένου να κάμψουν την αντίσταση των φοιτητών.
TO BHMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου