Παρασκευή 15 Μαΐου 2009


ΑΡΘΡΟ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΑΞΙΑ»

Πράσινη ανάπτυξη – η μόνη διέξοδος από την κρίση

Η ανάγκη εφαρμογής ενός νέου μοντέλου, στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης, δεν αποτελεί πλέον εφήμερη μόδα, αλλά έχει εξελιχθεί σε συλλογική συνείδηση και αναγκαιότητα.

Δυστυχώς το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε τον προηγούμενο αιώνα, όσο στο μέτρο που ήταν αποδοτικό για την οικονομία, υπήρξε ιδιαίτερα καταστροφικό για το περιβάλλον.

Σήμερα, η πίεση για συνεχείς πολιτικές πρωτοβουλίες με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα και τον κόσμο είναι ολοένα και πιο έντονη. Η ανάγκη να στραφούμε προς πράσινες αναπτυξιακές πολιτικές δεν υπαγορεύεται πλέον μόνο από ηθικούς ή περιβαλλοντικούς λόγους αλλά έχει και καθαρή οικονομική διάσταση.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει θεατής σε όσα συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο. Απαιτείται να απεγκλωβιστούμε από το πρόβλημα και να μετατρέψουμε την πρόκληση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας σε αναπτυξιακή ευκαιρία, θέτοντας τους σωστούς πολιτικούς στόχους.

Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν, όμως ως χώρα πρέπει να προχωρήσουμε σε πείσμα της κρίσης και των ποικίλων αποτελεσμάτων της.

Γιατί πέραν της οικονομικής κρίσης, η διατροφική, με την διακύμανση των τιμών των διατροφικών προϊόντων και την ανησυχία των πολιτών απέναντι σε ακατάλληλα τρόφιμα αλλά και η κλιματική και περιβαλλοντική επιδρούν άμεσα στον ίδιο τον άνθρωπο, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο: από τη λειψυδρία στη γεωργία, μέχρι την οικονομία, τη μετανάστευση και τελικώς στη φτώχεια που οδηγεί σε κρίση θεσμική και πολιτισμική.

Η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Γι’ αυτό και οφείλουμε να επικεντρώσουμε τις δυνάμεις μας στην επιβολή ενός πράσινου μοντέλου ανάπτυξης προωθώντας κυρίως τις πράσινες επενδύσεις και τις καθαρές μορφές ενέργειας.

Ήδη, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, είναι ορατές και στην περιοχή μας, ασκώντας ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στις οικονομικές και παραγωγικές δραστηριότητες.

Ταυτόχρονα, η κλιματική αλλαγή φέρνει μέτρα αντιμετώπισης που τα κράτη είναι υποχρεωμένα να λάβουν, αν θέλουν να αποτρέψουν ακόμη μεγαλύτερες συνέπειες μιας ανεξέλεγκτης ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη, συνέπειες δυσβάστακτες όχι μόνο για την οικονομία αλλά συνολικά για την επιβίωση του ανθρώπου.

Αλληλένδετα με όλα τα παραπάνω είναι η αυξανόμενη φτώχεια και η διόγκωση των πόλεων. Ο αριθμός των πολιτών που ζουν πλέον κάτω από το όρια φτώχειας είναι πολύ μεγάλος, ενώ την ίδια στιγμή τα συστήματα κοινωνικής αλληλεγγύης γίνονται όλο και πιο αδύναμα. Προσθέστε σ’ αυτούς το μεγάλο ποσοστό οικονομικών μεταναστών και προσφύγων των οποίων ο αριθμός θα αυξηθεί σημαντικά από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (περιβαλλοντικοί πρόσφυγες), καθώς η ξηρασία, η ερημοποίηση, οι πλημμύρες αναμένεται να πλήξουν μεγάλες περιοχές του κόσμου.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές επιλογές, επενδύσεις στην πρόληψη και αντιμετώπιση και εφαρμογή νέων τεχνολογιών.

Με άλλα λόγια, Πράσινη Ανάπτυξη. Μια διαφορετική προσέγγιση δηλαδή στην αναπτυξιακή δυναμική με τη δημιουργία νέων παραγωγικών δομών που οδηγούν την ανάπτυξη παρέχοντας λύσεις σε αυτές τις προκλήσεις.

Πράσινη ανάπτυξη για το ΠΑΣΟΚ σημαίνει ανάπτυξη και έξυπνη εφαρμογή της τελευταίας λέξης της επιστήμης για την παραγωγή και διάθεση προϊόντων υψηλής ποιότητας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αξιοποίησης των πρώτων υλών και με ταυτόχρονη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Πρέπει να απελευθερωθούμε από το μύθο της επιλογής μεταξύ βιώσιμου περιβάλλοντος ή οικονομικής ευμάρειας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει θεατής σε όσα συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο. Απαιτείται να απεγκλωβιστούμε από το πρόβλημα και να μετατρέψουμε την πρόκληση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας σε αναπτυξιακή ευκαιρία, θέτοντας τους σωστούς πολιτικούς στόχους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: