Παρασκευή 15 Μαΐου 2009



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. «Η ΣΦΗΝΑ» ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΙΡΗΝΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ

15/5/2009

1.Τρεις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές πιστεύετε ότι ως ΠΑΣΟΚ έχετε μιλήσει όσο έπρεπε για αυτή την εκλογική αναμέτρηση και για τα διακυβευματα της?

Μπροστά σε μια εκλογική αναμέτρηση δεν υπάρχει μέτρο «αρκετής» επικοινωνίας με τους πολίτες. Το ΠΑΣΟΚ έχει κινητοποιηθεί σημαντικά τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε όλες τις περιφέρειες, όμως η ανάγκη να μιλήσουμε ξεκάθαρα και απλά για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ένα καινούργιο ξεκίνημα που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση εξακολουθεί να υπάρχει. Στις επόμενες εβδομάδες πρέπει να πετύχουμε δυο σημαντικά πράγματα: Πρώτο να αναδείξουμε την τεράστια διαφορά ανάμεσα στην προοδευτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ και τις αδυναμίες του σημερινού συντηρητικού μοντέλου. Δεύτερο, να βοηθήσουμε να καταλάβουν οι πολίτες ότι την 7η Ιουνίου πρέπει όλοι να πάνε στην κάλπη, ότι οι αλλαγές δεν γίνονται αν δεν τις διαλέξουν οι πολίτες.


2.Τελικα τι σημαίνει "πράσινη ανάπτυξη" και πως θα ωφεληθεί ο έλληνας πολίτης στην καθημερινότητα του?

Πράσινη ανάπτυξη είναι η έξυπνη ανάπτυξη, που αξιοποιεί τα πραγματικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, τους φυσικούς πόρους, το τοπίο, τον πολιτισμό, και πάνω από όλα το ανθρώπινο δυναμικό. Αντί να ξοδεύουμε πολύτιμο συνάλλαγμα για αγορά ενεργειακών πόρων πρέπει να αξιοποιήσουμε τον ήλιο και τον άνεμο, δημιουργώντας παράλληλα χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Πράσινη ανάπτυξη είναι να εντάξουμε τη λειτουργία των παραγωγικών μονάδων σε θεσμούς και υποδομές που επιτρέπουν να μην ρυπαίνεται το περιβάλλον και να μην μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών. Δε χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό: ήδη συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, γιατί όχι και στην Ελλάδα; Σημαίνει να παράγουμε Μεσογειακά προϊόντα υψηλής ποιότητας με πιστοποίηση και τυποποίηση που τους επιτρέπει να είναι ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές. Για να μην εγκαταλείπουν την ύπαιθρο οι νέοι άνθρωποι και να χρειάζεται να αναζητούν ένα αύριο των 700 Ευρώ στις πόλεις. Πράσινη ανάπτυξη δεν είναι σε καμιά περίπτωση μια πολιτική για το περιβάλλον, είναι μια πολιτική για την ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον, αλλά και τον πολιτισμό, και έχει σαν επίκεντρο τον άνθρωπο.


3.Μηπως η οικολογία έχει μπει στη ζωή μας σαν κάτι "λαιφ σταιλ" έχει γίνει της μόδας.
Πιστεύετε ότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα ποσοστά που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις για τους οικολόγους

Σίγουρα για πολλούς η περιβαλλοντική ευαισθησία είναι ένα «νέο κύμα» διαμαρτυρίας και αμφισβήτησης, ακόμα και μόδα ίσως. Όμως μην απαξιώνουμε και το ειλικρινές ενδιαφέρον και την αγωνία για το αύριο, που χτύπησε την πόρτα των Ελλήνων με την αδικαιολόγητη καταστροφή από τις πυρκαγιές του 2007. Όπως και να έχει το πράγμα, το σημαντικό είναι με ουσιαστική και ειλικρινή πληροφόρηση να μπορέσουν να καταλάβουν όλοι όσοι σήμερα έχουν ευαισθητοποιηθεί με ποιο τρόπο μπορούν να γίνουν μέρος της λύσης και να πάψουν να είναι, συχνά χωρίς να το θέλουν, μέρος του προβλήματος. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε ώστε αυτή η ευκαιρία να μη μείνει στο επίπεδο του περιβαλλοντικού λαϊκισμού και της αντίδρασης, αλλά να γίνει η ευκαιρία να πάμε μερικά βήματα μπροστά. Δε θα ήταν σωστό να κρίνω δημόσια και να σχολιάσω κανένα υποψήφιο κόμμα, νομίζω όμως ότι οι πολίτες πρέπει οι ίδιοι να δώσουν αξία στην ψήφο τους και να προχωρήσουν πέρα από τίτλους και αποχρώσεις συγκρίνοντας στην ουσία προγράμματα και προτάσεις. Τόσο για το περιβάλλον όσο και γενικότερα για το πολιτικό περιεχόμενο.

4.Πως μπορεί να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ μια κατά παράδοση χαλαρή ψηφοφορία όπως είναι οι ευρωεκλογές ,σε δημοψήφισμα?

Εκτιμώ πως οι Έλληνες, που είναι κατεξοχήν πολιτικά άτομα, θα αξιοποιήσουν οι ίδιοι την ευκαιρία να εκφράσουν την αγανάκτησή τους απέναντι σε μια συνεχιζόμενη, για πέμπτο χρόνο, κατάσταση κακοδιαχείρισης, συγκάλυψης σκανδάλων, όσο και την επιθυμία τους να πάρει η Ελλάδα μια άλλη κατεύθυνση, προς την πραγματική, πράσινη ανάπτυξη. Παρόλο που οι ευρωεκλογές έχουν την κακή παράδοση να θεωρούνται μακρινή υπόθεση κάποιων άλλων, σε ετούτη την περίσταση, τόσο λόγω της πολύπλοκης εγχώριας κατάντιας όσο και λόγω της διεθνούς κρίσης πιστεύω ότι οι πολίτες θα έχουν αυξημένα αντανακλαστικά συμμετοχής θέλοντας να πουν τη γνώμη τους. Φυσικά εξαρτάται και από μας το να καταφέρουμε να σηκώσουμε τον Έλληνα από την απάθεια και τη βολή του καναπέ. Το παράδειγμα του Ομπάμα που μπόρεσε να εμπνεύσει όραμα και ελπίδα, με αποτέλεσμα η συμμετοχή στις εκεί εκλογές να είναι ιστορική έχει πολλά να μας δείξει.


5.Β’ Αθήνας ή Βρυξέλλες ποιος δρόμος είναι πιο κοντά?

Πιο κοντά από όλα είναι η Κυριακή που θα ανακοινωθεί το Ευρωψηφοδέλτιο, οπότε θα ξέρουμε και την απάντηση στο ερώτημα! Όποια και να είναι όμως, αυτό που τελικά μετράει είναι η διάθεση για προσφορά και ο στόχος να κάνουμε σωστή, έντιμη και αποτελεσματική δουλειά. Το από πού είναι λιγότερο κρίσιμο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: