Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Κάλυψη στον Θ. Τσουκάτο για το 1 εκατ. μάρκα από τον Σπ. Αυγερινό





Της Βασιλικής Κόκκαλη

«Μας έφερνε μεγάλα χρηματικά ποσά και μάλιστα το 1999 έφερε αντίστοιχο ποσό με αυτό που με ρωτάτε (σ.σ. 1 εκατ. γερμανικά μάρκα). Όπως τον γνωρίζω εγώ σαν άνθρωπο αποκλείεται να έχει βάλει χρήματα στην τσέπη του». Αυτό υποστήριξε σύμφωνα με πληροφορίες στην κατάθεσή του ενώπιον του 4ου ειδικού ανακριτή κ. Νίκου Ζαγοριανού ο πρώην υπεύθυνος του οικονομικού τομέα του ΠΑΣΟΚ κ. Σπύρος Αυγερινός, ερωτηθείς για τον Θεόδωρο Τσουκάτο και το ποσό των 1 εκατ. γερμανικών μάρκων που μπήκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ το 1999. Τα χρήματα, αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Τσουκάτο, προέρχονταν από τη Siemens και κατατέθηκαν στο ακέραιο στο ταμεία του κόμματος από τον ίδιο. Ο κ. Αυγερινός, ωστόσο, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, κατέθεσε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν τα χρήματα αυτά προέρχονταν από τη Siemens, όπως έχει δηλώσει ο κ. Τσουκάτος.

Τόσο ο κ. Αυγερινός όσο και η κυρία Δήμητρα Παπαχρήστου επίσης υπεύθυνη οικονομικών του ΠΑΣΟΚ την περίοδο εκείνη, κλήθηκαν και κατέθεσαν μετά από αίτημα της υπεράσπισης του κ. Τσουκάτου, ο οποίος απολογείται αύριο ενώπιον του κ. Ζαγοριανού για δυο κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα - άμεση συνέργια από κοινού και κατ' εξακολούθηση σε παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα - σχετικά την υπόθεση του 1 εκατ. γερμανικών μάρκων που προέρχονται από τη Siemens.

«Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πόσα χρήματα παραδόθηκαν στον κ. Τσουκάτο το 1999 στο ταμείο του κόμματος καθώς και την προέλευσή τους», είχε υποστηρίξει στην κατάθεσή της στο στάδιο της εισαγγελικής διερεύνησης της υπόθεσης η κυρία Δήμητρα Παπαχρήστου. «Ως εκ της θέσεως μου δεν παραλάμβανα ποτέ χρήματα. Δεν μπορώ να γνωρίζω εάν παραδόθηκαν τα χρήματα αυτά από τον κ. Τσουκάτο στους υπαλλήλους του Ταμείου, ούτε ήταν απαραίτητο να ενημερωθώ ειδικά περί αυτού» είχε καταθέσει ο κ. Σπύρος Αυγερινός. Μάλιστα, στις καταθέσεις τους ενώπιον του κ. Ζαγοριανού ανέφεραν ότι δεν θυμούνται να έχει κατατεθεί στο ταμείο του κόμματος ακέραιο 1. εκατ. γερμανικά μάρκα.

Από την πλευρά του πάντως ο κ. Τσουκάτος είχε καταθέσει ότι τα χρήματα αυτά μπήκαν στο ακέραιο στο ταμείο του κόμματος το 1999. Ωστόσο, το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του συνδέσει το ποσό του 1 εκατ. γερμανικών μάρκων με την σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ με τη Siemens.

Να δοθεί η δικογραφία

Την ίδια ώρα, το συμβούλιο Εφετών της Αθήνας με βούλευμά του ανάβει το «πράσινο φως» για τη χορήγηση αντιγράφων του συνόλου της δικογραφίας για την υπόθεση της Siemens στους κατηγορούμενους. Κρίνει ότι η άρνηση του κ. Ζαγοριανού να παραδώσει όλα τα στοιχεία της δικογραφίας στους κατηγορουμένους είναι αντίθετη στο Σύνταγμα, στο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μάλιστα, στο βούλευμα αναφέρεται ότι η μη χορήγηση αντιγράφων της δικογραφίας στους κατηγορουμένους είναι δυνατόν να τινάξει στον αέρα την ανάκριση αφού θεμελιώνει ζητήματα ακυρότητάς της.

Ο Χριστοφοράκος

Εν τω μεταξύ, μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση εξακολουθεί να στέλνει από τις φυλακές του Στάντελχαϊμ του Μονάχου, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος. Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με την εισαγγελέα Χίλντεγκαρντ Μπάουμλερ Χεσλ, διαμηνύει ότι έχει κρατήσει έγγραφα και ντοκουμέντα για τους αποδέκτες των «μαύρων χρημάτων» Ελλάδα. Τα στοιχεία αυτά είναι αποθηκευμένα σε δύο CD, τα οποία βρίσκονται στα χέρια συμβολαιογράφων.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γερμανικές αρχές για πρώτη φορά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο έκδοσής του στην Ελλάδα. Μάλιστα, για το Μόναχο αναχωρούν το βράδυ της Τετάρτης προκειμένου να υποστηρίξουν το αίτημα έκδοσης του Μιχ. Χριστοφοράκου στην Αθήνα o προϊστάμενος του Τμήματος Εκδόσεων της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ευάγγελος Παντιώρας, και ο κ. Ζαγοριανός.


protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: